Аквапарк, замок чи житловий масив. Що треба зробити з островом Кемпа?

Аквапарк, замок чи житловий масив. Що треба зробити з островом Кемпа?
  • На сайті міських петицій вінничани нерідко цікавляться долею острову Кемпа
  • Пропонують знову поставити міст, збудувати аквапарк та навіть житлові будинки
  • А от мерія має інші наміри

Одна із свіжих петицій — від 7 лютого. Вінничанин Вадим Шмагалов пропонує мерії створити на Кемпі зоопарк. За його словами,  про цю ініціативу будуть багато писати і говорити. І взагалі — зоопарк треба перевести з околиць Вінниці в центр. Наразі його звернення підтримали 10 людей.

За день до цього, вінничанин Владислав Боднар, запропонував забудувати острів житловими будинками:

«Щоб Кемпа зря не стояла, там можно збудувати житловий комплекс. Буде добре всім. Міськрада отримає кошти у бюджет, у людей з'явиться нерухомість на острові. Кемпа стане доступна всім громадянам», — пише Боднар в зверненні. Його пропозицію підтримала поки що 1 людина.

Відео дня

Плани на острів

До того ж, вінничани пропонували знову спорудити міст до острова (його прибрали ще в 2010 році, під час спорудження світломузичного фонтану — авт.), поставити замок, театр історичної реконструкції часів козацтва та навіть аквапарк.

Previous Next

Журналіст звертався до активістів, які так чи інакше займаються туристичним бізнесом та зміною оточення. Засновник туристичного клубу “Бідняжка” Андрій Рибачок запропонував зробити на острові парк  з деревами, газоном та великим простором, де можна було б влаштовувати культ-події. А голова правління ГО «Лабораторія актуальної творчості» Олександр Никитюк пропонував створити локацію для фестивалей та відпочинку.

Previous Next

А що планує мерія?

Коротко: облаштувати Кемпу хочеться, але на це треба інвестиції

У відповідь на одну з петицій міська влада висловила свої плани щодо острову:

«В першу чергу заплановані роботи по з’єднанню острова з набережною шляхом будівництва стаціонарного пішохідного мосту, який би мав сучасне архітектурне вирішення і став би справжньою окрасою міста. Також повідомляю, що наразі [...] розробляється Концепція річки Південний Буг, якою передбачена інтеграція річкового простору в загальноміське середовище міста Вінниці. На основі концепції буде реалізовано одне з наявних архітектурно-дизайнерських напрацювань (архітип мосту). Але враховуючи доволі значну вартість, роботи планується виконати за рахунок позабюджетного фінансування».

Трішки історії

У Середні віки Кемпа був півостровом. Але після того, як перекопали острівну луку, що тяглася до середини річки, і зробили насип ґрунту, утворився штучний острів. Там побудували замок

Це фотожаба. Ймовірно, замок на острові виглядав би так

До Другої Світової війни через острів провели міст, що назвали «Залізним». По ньому ходив трамвай. Єдине, що залишилось від мосту — вмуровані опори в річці

Острів Кемпа, 1949 рік. Фото взято з архіву Андрія Рибалки. Видно, що через острів пролягає дорога. Два мости з'єднували береги Вінниці

У 70-80-ті роки минулого століття на острові Фестивальний (так називали Кемпу в радянські часи — авт.) проводили фестиваль естрадної пісні «Зорі над Бугом». Тоді ж на острові був ресторан, бібліотека, волейбольний та баскетбольний майданчики, нічний відкритий кінозал, танцмайданчик. Ще була човникова прокатна станція, водокачка. Острів на ніч закривався розвідним мостом.

Зараз Кемпа закинутий, перетворився на імпровізований заповідник. Дістатись можна хіба що по льоду або на човні.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Думаю все закончиться пару "хатинками" для сироток. Так что вполне согласен с предыдущим. Лучше не трогать.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up