Абонплату на газ скасували. Що може бути на заміну

Абонплату на газ скасували. Що може бути на заміну
У «Вінницягаз» не розуміють, за якою постановою працювати далі. Оскільки, розрахунки тарифу на газ, що прийняв Кабмін, були вже без плати за розподіл газу. Отже, без коштів для оплати послуг газових компаній
  • Вчора, 10 квітня, Нацкомісія, що здійснює регулювання в сфері енергетики, скасувала рішення про абонплату на газ.
  • Голова комісії Дмитро Вовк сказав, що її переглянуть протягом трьох місяців. Тобто, відокремлення плати за розподіл газу все-таки буде
  • «20хвилин» поговорили з фахівцями, щоб з’ясувати, якою може бути ця плата?

Протягом півгодини тривало засідання Нацкомісії, що здійснює регулювання в сфері енергетики. На ньому прийняли рішення про скасування плати за транспортування та розподіл газу, що мало б діяти вже з 1 квітня.

— Скасувати (рішення про абонплату — авт.), провести додаткові консультації, забезпечити, щоб ні для одного українця не було підвищення згідно з цим рішенням, — сказав голова НКРЕ Дмитро Вовк.

Які можуть бути альтернативи?

Відео дня

Абонплату треба рахувати з кількості приладів

Валентин Землянський, експерт з питань енергетики

— Коефіцієнти для розрахунку абонплати потрібно робити з урахуванням рівня споживання кожного приладу, що використовує газ. Якщо власник квартири має тільки газову плиту, повинен бути один розрахунок. А якщо має вже газову плиту та котел, то інший. А третій розрахунок для тих людей, що опалюють житло газом. Абонплату можна рахувати і за потужністю лічильників, як це було в рішенні від 1 квітня. Вона й надалі має бути фіксованою, щомісячною. Проте ця плата не повинна бути втричі-вчотири рази більшою, ніж вартість газу як товару. Основне завдання, що стоїть перед регулятором — споживач через абонплату не повинен платити більше. Існуюча система абонплати призвела б тільки до зростання неплатежів.

 

Потрібне публічне обговорення проекту абонплати

Тетяна Бойко, керівник ЖКГ-програм в ГМ «Опора»

— Перший варіант — це вдосконалювати те, що є. Як варіант — заміна облгазами лічильників із великою потужністю на менші тим споживачам, що мають тільки газову плиту. Ще «мінус» в скасованій методиці НКРЕ — це виробничо-технолігічні втрати, що закладаються в тариф на розподіл газу. Виявляється, що в деяких газових компаніях близько 50% газу втрачається в мережі. І за це платять люди. Другий варіант — повністю змінити існуючу модель. Наприклад, щоб тариф на транспортування залежав від обсягів спожитого газу. Більше споживаєте — більше платите абонплату. Але важлива ще одна умова, яку не виконують члени Нацкомісії — відкрите обговорення питань, що стосуються встановлення комунальних тарифів. Отже, перед тим, як затверджувати введення абонплати на послугу з газопостачання, проект рішення потребує громадського обговорення, яке проводить кожне підприємство-надавач відповідних послуг у своєму регіоні.

 

Потрібен двоставковий тариф на розподіл газу

Андрій Герус, колишній член НКРЕКП

— Розщеплювати тариф на ціну газу та його транспортування — це правильно. Це не має бути фіксованою ставкою, а залежати від того, скільки спожито. Тариф на транспортування газу повинен складати з двох компонентів: маленька абонплата, гривень п'ять на місяць, а решта — змінна частина. Це так званий двоставковий тариф на транспортування газу, що є в більшості країн Європи. Користь є й для облгазів, які зможуть виконувати ремонти мереж навіть тоді, коли не сезон та споживання газу мінімальне. Проте, вводити навіть таку схему оплати потрібно не поспішаючи. Наприклад, якщо НКРЕ прийме постанову через три місяці, то це рішення має вступити з початку наступного року. Так у населення буде час підготуватися, змінити лічильники на менші, скоротити обсяг споживання тощо.

Як ми писали з 1 квітня мала запрацювати постанова Нацкомісії, яку в народі вже встигли назвати «платою за трубу». За цією постановою, тариф на газ розділили надвоє — за газ як товар та за «доставку» по газопроводу. «20хвилин» розрахували, що тільки на абонплату городяни мали б витрачати від 50 до 200 гривень щомісяця. А в рік — до 2500 гривень. Проте тиск суспільства змусив комісію призупинити рішення про абонплату до 10 квітня, поки його не скасували.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Olvol

    Вы еще абонплату на воздух введите. Он, как и газ, дан нам природой.
  • Прокоповна Проня

    Дапашливы
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up