Абонплата за газ. За що ми будемо платити до 2500 гривень в рік?

Абонплата за газ. За що ми будемо платити до 2500 гривень в рік?
Кошти з абонплати частково підуть на обслуговування газопроводу. Це потрібно робити регулярно, щоб не було аварій — пояснюють у «Вінницягаз»
  • З 1 квітня змінили тариф на газ. Вінничани будуть платити окремо за газ як товар та за його «доставку»

  • За розрахунками, тільки на абонплату городяни мають витрачати від 50 до 200 гривень щомісяця. Близько 2500 гривень у рік

  • Тиск суспільства змусив комісію призупинити рішення про абонплату. Чи будуть її вводити — розглянуть 10 квітня. Так за що стільки платити?

З минулого тижня тривали баталії щодо визначення абонплати на газ. У Києві ніяк не могли визначитися — бути чи не бути платі за транспортування газу окремо від тарифу. Нацкомісія з питань регулювання енергетики затвердила відповідну постанову, яку опрацювали «з фахівцями та на що погодилися 70% опитуванних українців». Експерти та фахівці казали, що це не є новим платежем: просто плату за розподіл газу мали б виокремити із загального тарифу на газ.

Платіжки суттєво збільшаться

Але здорожчання виявилося суттєвим. «20хвилин» порахували та виявилося, що якщо людина без лічильника та тільки з плитою раніше платила за газ 30 гривень на місяць, то з окремою абонплатою — більше 100 гривень щомісяця. Цей платіж є фіксованим, але у Регулятора були наміри збільшувати плату за транспортування протягом трьох років, щоб вирівняти плату для населення та плату для промисловості.

Відео дня

Це обурило громадськість. На сайті звернень до президента країни 3 квітня зареєстрували 12 звернень про скасування абонплати за газ. А в Сумах місцеві депутати звернулися до керівництва країни, щоб не тільки скасувати абонплату, але й звільнити керівника Нацкомісії Дмитра Вовка. Вінничани в соцмережах робили розрахунки, якими вказували, що навіть при меншій ціні на газ, платити доведеться більше, ніж раніше:

Вчора, 4 квітня, Кабмін та Президент Порошенко заявили, що «абонплату треба призупинити». І Нацкомісія це зробила. Проте, не скасувала, а лише призупинила дію постанови до 10 квітня, щоб «переглянути»

Раніше, громадянська мережа «Опора» порахували, та виявилося, що в рік вінничани які мають лічильник G6 сплачуватимуть до 2,5 тисяч гривень абонплати на рік. А хто буде платити більше по країні?


За що будемо платити?

Оскільки цей платіж не скасували, то «Вінницягаз» вирішили дати пояснення, куди ж підуть гроші вінничан та чому такі витрати є важливими для споживачів. Якщо коротко, то фіксований тариф на розподіл газу дасть компанії рівномірно фінансувати всі ремонти протягом року. Тобто, за ці кошти «Вінницягаз» підтримує всю газову мережу в робочому стані. А це 15 тисяч кілометрів газопроводів (підземних та наземних) на території області, 513 газорозподільчих пунктів та 2 332 шафних установок. Завдяки цьому блакитне паливо отримують 443 тисячі споживачів на Вінниччині.

— Незалежно від того, скільки газу використовує людина і якою є періодичність його використання, газові мережі потребують постійної перевірки та контролю, а всім споживачам надаються однакові види послуг, — каже речник приватної компанії «Вінницягаз» Оксана Поліщук. — Аварійні газові служби однаково ліквідовують аварійні ситуації у всіх жителів області. Наші служби дбають про те, аби всі роботи були виконані вчасно, а аварійні ситуації ліквідовано якомога швидше. А це 700 працівників. Вінницю обслуговує 12 бригад, які за добу опрацьовують 20-25 викликів. А це понад 400 викликів щомісяця. І навіть якщо газ споживають сезонно, то для того, аби газопроводи знаходилися в працездатному стані, необхідно системно виконувати повний комплекс обслуговування і ремонтів.

Є економія для приватних будинків

Питаємо, а чому будуть нараховувати плату тим, хто встановив газопроводи за власний кошт. Як наприклад, це робили в приватних будинках та невеликих поселеннях по області.

— Ці труби, ці газопроводи повинен хтось обслуговувати. Це обов’язок газорозподільної компанії, бо споживач своїми силами це не може зробити. А за ремонт та обслуговування компанія отримувала й раніше кошти з загального тарифу на газ. Що робити, якщо споживач порахував, то зрозумів, що газ став дорогим? Можна відключитися від газу, написавши звернення до компанії. Та перейти, наприклад, з газової плити на електричну. Або використовувати скраплений газ, — казала речник «Вінницягаз» Оксана Поліщук.

І у газорозподільний компаній зробили розрахунки за формулою НКРЕ:

«У Вінницькій області 85% домоволодінь використовують газ комплексно, у тому числі на опалення і мають лічильник типорозміру G4. А це означає, що якщо людина використовувала, приміром, 2000 кубометів газу на рік, то сплачувала за газ 13 740 гривень, в тому числі 1 640 – за послугу з розподілу. За нової схеми оплати при споживанні у 2000 кубометрів та за нової ціни на газ людина сплачуватиме близько 12 тисяч гривень за газ як за товар та 1440 гривень – транспорту складову. Тобто, економія для цієї категорії споживачів складає не менше 300 гривень». — зазначають в прес-релізі компанії.

Довідка. Якою була структура ціни на газ до 1 квітня 2017 року (за 1 куб м газу за ціною 6,87 гривень)?

  • 4,96 грн (72%) – НАК «Нафтогаз»
  • 0,04 коп (0,69%) – газотранспортна компанія ПАТ «Укртрансгаз»
  • 68 коп (10%) – газорозподільна компанія ПАТ «Вінницягаз»
  • 4 коп (0,62%) – маржа постачальника ТОВ «Вінницягаз Збут»
  • 1 грн 15 коп (майже 17%) – ПДВ

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Катя Никакая

    УКРАИНА ПОНАД УСЕ!!!! ЧТО НЕ ПОНЯТНО?????????????????
  • Прокоповна Проня

    Как мвф скажет, так и будет. Независимые вы наши.
  • Anonymous

  • Иванов Иван

    хватит обсасывать это газ.переходите на кизяки и не каких проблем пока до той поры когда ведут налог на дым

    Задунайский Торонтуй reply Иванов Иван

    А за доставку кизяков? А за их производство?

    Иванов Иван reply Задунайский Торонтуй

    ну это нужно самис  готовить а не скакать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up