50 тисяч гривень за добу. Чим загрожує обмеження по розрахункам від НБУ?

50 тисяч гривень за добу. Чим загрожує обмеження по розрахункам від НБУ?
Фото з архіву 20minut.ua
  • З 4 січня Нацбанк ввів обмеження по розрахункам готівкою — замість 150 тисяч до 50 тисяч гривень за добу
  • На думку регулятора, це дозволить «зменшити об’єми тіньової економіки та покращити банківську систему»
  • Чи є загрози для вінничан: тотальний контроль за субсидіантами та податкові «репресії»?

Національний банк з 4 січня ввів обмеження для оплати за товари і послуги готівкою. Розраховуватися готівкою гривнями вінничани зможуть тепер тільки максимально на 50 тисяч гривень (раніше було 150 тисяч ). Більші суми потрібно буде перераховувати тільки безготівковими переказами.

1. На яку суму можна буде придбати товар та розрахуватися готівкою?

У постанові НБУ  йде мова тільки про 50 тисяч гривень, якими можна розрахуватися протягом однієї доби. Тобто, якщо товар чи послуга буде дорожчою за 50 тисяч хоча б на одну гривню — треба оплачувати банківською карткою чи на розрахунковий рахунок.

Відео дня

Також обмеження стосується фізичних осіб, між якими є угоди купівлі-продажу, що підлягають нотаріальному посвідченню.

Щодо підприємців, то між собою вони можуть розраховуватися готівкою на суму не більшу ніж 10 тисяч гривень на добу.

2. Яких товарів та послуг це стосується?

У інфографіці від НБУ вказано, що це обмеження не завдасть незручностей громадянам та не зачіпатиме щоденних покупок населення, оскільки стосуватимуться лише великих придбань. Тобто, це нерухомість, транспортні засоби, прикраси, хутра, дорогі годинники, предмети інтер’єру, а також зарубіжні тури

Джерело: НБУТа насправді, цей список є набагато більшим — це й техніка (дорогі телевізори, холодильники тощо), будматеріали та ймовірно, медичні послуги (наприклад, лікування від раку коштує десятки тисяч гривень)

3. Навіщо такі зміни?

У Нацбанку стверджують, що це нововведення треба для запобігання корупції та зниження обсягів тіньової економіки.

Економіст та керівник Українського аналітичного центру Олександр Охрименко бачить в цьому позитивні зміни, але прогнозує — економіка може заглибитися в «тінь»:

— Це європейській підхід, і в Європі обмеження жорсткіші — не більше тисячі євро готівкою. У ідеальному варіанті, це має здешевити вартість кредитів (як для споживача, так і для банку — авт.), бо збільшиться кількість безготівкових розрахунків саме в банківській системі. Тобто, у самого банку буде більше коштів в обігу. А це означає, що люди отримуватимуть кредити під менші відсотки. Проте багато людей переймаються, що такі обмеження будуть створювати незручності в куплі-продажу та стимулюватимуть розвиток «чорного» ринку. І це не є безпідставним побоюванням, оскільки люди будуть старатися знайти «обхідні шляхи». Для прикладу, розраховуватися за товар, що дорожчий 50 тисяч гривень частинами: одного дня 40 тисяч, а на наступний день 10 тисяч.

До того ж, як вважає економіст, норма вводиться для того, щоб фіскали змогли відслідковувати великі покупки українців і зіставляти їх з доходами.

— Ризики для людей будуть ще й в тому, що безготівковий розрахунок треба проводити через банк. Тобто, треба тримати кошти у цьому банку, а отже довіритися йому. Проте, українських банків всі «бояться». До того ж, якщо введуть загально обов’язкове декларування доходів, то людям доведеться ще й пояснювати — звідки в них ці кошти при «мінімальній зарплаті»? — каже керівник Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

Крім того, ще одна побічна мета — контроль за одержувачами субсидій. Як відомо, витрати 50 тисяч гривень «за раз» — це є причиною відмови/скасування субсидії. А у нашому місті, станом на жовтень 2016 року, субсидії отримує понад 51% вінничан (67 813 домогосподарств — авт.)

Читайте більше про субсидії — у простих питаннях та відповідях

4. Як можуть покарати за порушення?

За порушення порядку проведення розрахунків передбачається адміністративна відповідальність.

  • якщо операція купівлі-продажу не буде проведена через касовий апарат, то порушення, вчинене вперше, карається штрафом в 1 гривню.

  • вчинене повторно, тягне за собою штраф у 100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).

  • за кожне наступне здійснене порушення — у п'ятикратному розмірі вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).

По-друге, згідно зі статтею 163-15 Кодексу Адміністративних правопорушень, за перевищення граничних сум розрахунків готівкою встановлений штраф, який накладається на фізичну особу-підприємця, посадових осіб юридичної особи, в розмірі від 100 до 200 неоподатковуваного мінімуму (1700-3400 грн).

А в разі повторного порушення - розмір штрафу вже буде в межах від 500 до 1000 неоподатковуваних податком мінімумів (8500-17000 грн). До адмінвідповідальності за перевищення граничних сум розрахунків готівкою залучаються юрособи та фізичні особи-підприємці.

Оскільки обмеження встановлені в загальному, то відповідальність за таке правопорушення може наступати як для платників, так і для одержувачів готівкових коштів. У той же час, рядові фізособи (не підприємці), а також самозайняті особи (приватні нотаріуси, лікарі, адвокати і тд) не є суб'єктами відповідальності за цією статтею.

Цікаво й те, що адмінстягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення. Значить, вже через 2 місяці після покупки шуби за 60 тисяч гривень готівкою ніякий штраф нікому не світить.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Паша Д

    Глибокоповажні  податківці.Зупиніть( а вам це не можна)   яку завгодно,"розвозку" товарів по району  і подивіться стільки "бабла"  везеться там.... Або приїдьте на любу базу любого бренду-на вечір  скільки   "НАЛА"   в сейфі???

    Туфта всі ці заходи!

    Підняли акциз на водяру,а   пляшка самонки в селі вже 30 грн:продається сотнями літрів!!!  А вони акциз   підвищують....Кожет  участковий знає де в нього торгують водярою....Мільони гривень без акциза!
  • Anonymous

    А когда будут проверять банковские счета попрошаек волонтеров? Скажем так миллионеров...)  Гайда ,Грачев, Чумак и Ко))))
  • Прокоповна Проня

    КОМУ грозит?
  • Anonymous

    Что б ворье сверху видело, что против него переворота не устроият, решили контролировать безнал. Если столько безнала, то спросят с тебя где взял? Типа заставят стать всех предпринимателями...а завтра взмахом от фискальной службьі блокируют весь твой безнал и лапу будешь сосать. А если банк послезавтра лопнет то, так как тьі юр лицо, то денег тебе не видать. Ми здобули

    укроп reply Anonymous

    Мабуть тобі за поребрика не видно, повідомляю, що в Україні кошти юридичних осіб та підприємців розміщені в банках захищені фондом гарантування вкладів - до 200000грн.

    Таварисч reply укроп

    Фонд гарантування вкладів действует только в отношении физлиц. Учи законодательство.

    укроп reply Таварисч

    Законодавство змінюється. З цього роки кошти на рахунках підприємців захищені.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up