За загиблого бійця 15 млн, за полоненого 100 тисяч: хто і як може отримати виплати

За загиблого бійця 15 млн, за полоненого 100 тисяч: хто і як може отримати виплати
  • Чи кожна смерть на фронті коштує мільйони?
  • А є різниця в статусі «полонений» і «зниклий безвісті», і чи впливає це на обмін або грошову допомогу родинам бійців?
  • Хто має право отримати гроші загиблого чи полоненого бійця, і що для цього потрібно?

Щоб компенсувати втрату бійця або тимчасово підтримати, коли він зник чи в полоні, його родина може отримати грошову допомогу. Та чи за всіх загиблих держава платить мільйони? Про це дізналися в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими. Тому що тут займаються не тільки військовополоненими, тут займаються зниклими безвісті, загиблими, та супроводом їх сімей.

Так от всі родини військовослужбовців, які перебувають в полоні, або зникли безвісті — отримують грошові виплати. Мова про 100 тисяч грн, щомісяця.

— Також є одноразова допомога від Міністерства Реінтеграції, а окремо для вінничан є дотації від Департаменту Соцполітики, — розповідає Юлія Приймак, керівниця Координаційного штабу. — Щоб отримати таку допомогу потрібно заповнити анкету на сайті міської ради. Вона надається за потребами: школа, навчання, медицина, кошти… В свою чергу Координаційний штаб допомагає оформлювати всі необхідні документи для отримання грошової допомоги родинам полонених і зниклих безвісті.

Відео дня

Окремо про умови

За словами юриста Координаційного штабу, на сьогодні законом не передбачені виплати цивільним полоненим. Навіть тим хто приймав участь в бойових діях (Хоча, якщо є можливість надати докази участі в бойових діях, з цим можна звертатись до суду, — авт.).

А щоб отримати грошову допомогу родинам полонених і зниклих безвісті бійців, потрібно звернутись до ТЦК та СП (территориальный центр комплектування та соціальної підтримки) з відповідною заявою, яка в подальшому пересилається до військової частини, або ж безпосередньо звернутись до військової частини та надати необхідні документи.

— Частину виплат здійснює Пенсійний фонд, інші виплати — військові частини, — говорить юрист Координаційного штабу.

Грошову допомогу у розмірі 100 тисяч грн на місяць отримує родина зниклого безвісті або полоненого до тієї пори, поки людина не повернеться додому. Або доки не буде підтвердження факту про загибель оборонця, чи судового рішення про визнання факту його смерті.

— Крім того, родини в яких є зниклі безвісті можуть звернутися в Пенсійний фонд на отримання пенсії по втраті годувальника, — говорить юрист координаційного штабу. — На сайті Пенсійного фонду є перелік документів, які для цього необхідні.

Якщо боєць загинув — родина отримає 15 млн

У ст. 161 Закону України «Про соціальний захист військовослужбовців та членів їхніх сімей», є перелік осіб які можуть претендувати на грошову допомогу від держави. Так от гроші рівномірно мають розподілитися між:

  • Батьками загиблого
  • Одним з подружжя (якщо така людина не вступила повторно до шлюбу)
  • Неповнолітніми дітьми
  • Повнолітніми дітьми: якщо вони мають інвалідність; якщо вони студенти стаціонару і не старше 23 років
  • Утриманці

Одноразова допомога у розмірі 15 млн. грн забезпечується відповідно до постанови Кабінету міністрів № 168 від 28.02.22

— Раніше цю суму виплачували всю одразу, зараз порядок виплат змінився, спочатку виплачується 3 млн. грн, потім щомісячно 300 тисяч, — розповідає юрист. — Щоб отримати цю грошову допомог, потрібно обов’язково взяти в військовій частині Форму1 (там чітко зазначається, що такий то боєць загинув виконуючи бойове завдання при захисті Батьківщини), та інші документи передбаченні законодавством, їх перелік можуть надати в ТЦК та СП, а також в координаційному штабі.

(Та загалом це: паспорт, код, свідоцтво про одруження, свідоцтво про народження, документи на опіку (все що підтверджує родинні зв’язки з загиблим, — авт.)

Слід зазначити, що у військових частинах по кожному випадку загибелі (смерті) військовослужбовця проводиться службове розслідування. За його результатами приймається наказ військової частини — а рідним видаються необхідні документи. Коли рідні отримали документи, вони звертаються за виплатами до ТЦК та СП, які різняться в залежності від обставин смерті. Тому що 15 млн. грн виплачують не у всіх випадках.

— Якщо оборонець загинув на полі бою родина отримає 15 мільйонів, — говорить юрист. — Також ці гроші можуть отримати родини, бійці яких померли внаслідок поранення (контузії травми, каліцтва) протягом року після отримання травми і це було пов’язано безпосередньо з участю в бойових діях.

Якщо не млн, то...

Також, крім 15 мільйонів, родина загиблого може отримати гроші на поховання. Відповідно до постанови № 829 від 22.05.2000 — грошова допомога складає 5 прожиткових мінімумів. Ці кошти виплачує військова частина.

Якщо боєць не загинув під час виконання бойового завдання, а помер під час несення служби — 15 млн родина не отримає, але на 5 прожиткових мінімумів може розраховувати. Про це в постанові Кабміну № 975 від 25.12.2013.

Юрист Координаційного штабу наголошує, що зараз серед людей ширяться розмови про затримку виплат. Але це може бути пов’язано з тим що змінилося фінансування військової частини, або розрахункові рахунки, тощо.

Чи є різниця між зниклими безвісті і полоненими

Родини, в яких хтось у полоні або зник безвісті знаходяться у розпачі, вони не розуміють, чому одних бійців називають полоненими, інших зниклими безвісті і як це впливає на обмін. Чому деякі бійці повертаються з полону раніше, а інші місяцями там сидять. І що з цим робити…

За словами Юлії Приймак, керівниці Координаційного штабу, кожна особа, яка зникає та втрачає зв’язок з рідними і з командуванням, знаходячись на лінії фронту або в зоні бойових дій — автоматично рахується зниклою безвісті. Родини в цьому випадку отримують відповідне сповіщення, а оперативні служби з’ясовують де знаходиться боєць.

— По міжнародним домовленостям країна агресор має підтверджувати полон оборонців, але на жаль так не відбувається, — говорить Юля Приймак. — Але для обміну це не має значення. Тому що є реєстр національного інформаційного бюро, і всі хто потрапляє в цей реєстр, автоматично подаються на обмін.

До речі, Координаційний штаб — це єдиний орган який займається обміном полонених, інших варіантів немає. Тому не шукайте своїх бійців в інтерентах, не поширюйте їх персональні дані, не комунікуйте зі сторонніми особами — це не дасть результату а нашкодити може точно.

Окремо про медичний супровід

— Держава повністю забезпечує всіх оборонців медичними обстеженнями, лікуванням, обладнанням, — розповідають в Координаційному центрі. — Проте часом можуть виникнути проблеми з ВКЛ (військово — лікарська комісія, — авт.). Але і з цим теж можна звернутися до корштабу, тут допоможуть в юридичниому супроводі, адже це міжвідомчий орган, до якого входять сили і засоби оборони, такі як ЗСУ, МВС, СБУ, МОЗ та інші. Тобто цей орган зібрав у собі всі необхідні структури, щоб вирішувати питання бійців та їх родин.

Координаційний штаб:

  • Консультації по телефону – з 10.00 до 16.00
  • Запис на прийом – з 9.00 до 17.00
  • м. Вінниця, вул. Театральна, 15
  • Тел. 0 800 200 606

 

Читайте також:

Масажі, консультації та лікувальна гімнастика: як у Вінниці безоплатно реабілітують ветеранів

Пройти військово-лікарську комісію стане легше. Рада ухвалила два законопроєкти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up