«Покорміть дітей вдома, бо вони це не будуть їсти». В садочках змінили меню, як саме?

«Покорміть дітей вдома, бо вони це не будуть їсти». В садочках змінили меню, як саме?
Фото ілюстративне
  • Нову систему харчування для дітей у закладах освіти затвердили в березні цього року.
  • Зокрема, у садочках зменшили об’єм споживання цукру та солі, вилучили з раціону ковбасні вироби та консерви.
  • Про особливості нововведення, ставлення дітей та батьків до модернізованого меню в дошкільних закладах — читайте в матеріалі.

«Менше крему, побільше тіста – таке «пірожене» ніхто не буде їсти», — співав колись соліст вінницького гурту «ТіК» Віктор Бронюк. Рядки видаються актуальними, коли мова заходить за новостворену систему здорового харчування, яку затвердив Кабмін у березні цього року.

Банош по-гуцульськи, гратен «Зебра», борщ по-полтавськи, полента, рибні хлібці, зрази тощо — такими стравами урізноманітнили меню в освітніх закладах. І хоч раціон як такий фактично не змінився, його якісний склад виріс в рази, зазначають фахівці.

Втім, батьки маленьких дітей розділилися на два табори. Є ті, хто нарікає на нове меню, бо діти відмовляються їсти запіканку без цукру, а інші батьки вважають зменшення кількості солі та підсолоджувачів прекрасним рішенням.

Відео дня

«За» та «Проти»

Ось що думають вінницькі матері про оновлене меню в садочках, куди ходять їхні діти:

«Я вважаю, що це меню для початку треба зробити в яслях, бо в такому віці вони якраз таке і їдять. Коли мій син пішов в садок, то він не знав що таке ковбаса, в нашому садку її давали на сніданок, потім ніби звик. До їжі завжди був вибагливий, наприклад запіканок не їв, а тепер перестав їсти взагалі, годую обов'язково зранку, а ввечері не гуляєм після садка, бо швидко біжимо до дому їсти», — каже Оксана Давидова-Рибак.

«Дитина голодна після садочку..Вдома «змітає» все підряд..Не можу судити, смачна та їжа чи ні, але незвична - то точно..Переживаю, що можемо зіштовхнутись з проблемами животика, так як дитя напівголодне. Нововведення мають бути поступові, а не вчора «ми ще все їмо», а сьогодні «здорове харчування»..Знов експерименти на дітях», — говорить Наталя Мельниченко.

 «Тут все індивідуально! Залежить від того, як дитина харчувалася вдома. Особисто у нас проблем не виникло, так, як сіль і цукор у мене на кухні у мінімальній кількості, коли приїжджаю до батьків в гості, люблю мамині страви, але відчуваю наскільки більше там солі і вони, буває, ще досолюють. Сама ж все не досолюю, чай та каву роками п'ю без цукру, іншого смаку просто не сприймаю. Все це звички, сформовані роками. Стосовно овочів, фруктів, сухофруктів, цільнозернового хліба — це чудово, нічого поганого не бачу. Молочка, тут для мене питання спірне, якщо вона якісна проблем не бачу, інша справа, якщо це молочка з великою кількістю антибіотиків?! Але питання ще в поварах які готують цю їжу, вони 100%-во звикли до іншого. Дуже надіюсь, що нововведене харчування принесе лише користь нашим діткам. Бажаю матусям, аби їхні чада швидко звикли до нового меню та гарно харчувалися», — розмірковує Світлана Молоченко.

«Особисто була на зборах в садочку, отримала на руки норми. Вдвічі зменшили норми хлібу і хліб буде замінено на цільнозерновий. Печиво замінили на сухофрукти і заморожені фрукти/ ягоди. Суттєво зменшили кількість солі і цукру. Молочку замінили на кисломолочку. Мами, не все так погано, а навіть навпаки меню, як на мене, стало кращим! І повірте, діти здебільшого не доїдають не через малу кількість солі і цукру, а через те, що їжа не схожа на домашнє меню. Мій син в садочку їсть не дуже добре, бо не таке, як мама варить, хоч я бачила ті страви, все там нормально приготовлене (як згадаю страви свого дитинства в садочку, а тут інша справа). Словом, ті, хто трохи не задоволений нововведеннями - подивіться нове меню і норми- і Вам стане спокійніше на душі», — радить Інна Кармазіна.

Катерина Бродецька переконана, що якісно приготована їжа може бути смачною навіть без солі та цукру, які перебивають інші смаки.

«Інша справа, на скільки кухарі готові готувати по новому. В нашому садочку нове меню з 1.09. З'явився банош по гуцульськи, борщ по полтавськи з галушками, гратен зебра, фішболи в томатному соусі, гарбузяна каша, полента, рибний хлібець і ще багато нового. Свіжі овочі. Мені подобаються зміни. Змінювати систему завжди не просто. Якщо стара знайома машина ще їде, це не значить, що не варто міняти її на нову і сучасну», — наголошує Катерина Бродецька.

Ділиться досвідом і вінничанка Зоя Москалець:

«В нас супер вихователі вміють припрошувати, цікавинки розповідати про кожну нову страву, діти з величезним задоволенням їдять!», — каже вона.

«В мене син навпаки почав краще їсти, бо меню стало різноманітніше, а їсти менше солі і цукру я привчала ще до садочку. Тому такими змінами я задоволена, давно треба було», — зауважує Надія Івангородська.

«Я особисто в шоці від цих змін і категорично не згодна. В мене старша дитина і так майже нічого не їла, а так не буде взагалі їсти, зате ще й платити більше», — нарікає Анастасія Зарчук.

Що ж змінилося?

Нові норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку затвердив Кабмін навесні цього року. Основною метою нововведення є формування принципів здорового харчування дітей.

Відповідно до вимог даної постанови, для дітей віком від одного до шести- (семи-) річного віку зменшили об’єм споживання цукру, а для дітей від чотирьох років зменшили споживання солі. Про це розповідає начальниця відділу дошкільної освіти та обліку дітей Вінницької міської ради Леся Гарник.

— Споживання солі дітьми до трьох років навіть збільшено на 0,1 г у порівнянні з попередніми нормами і сьогодні складає 2,1 г на день, тобто смакові якості страв не змінилися. А що стосується цукру, то діткам до трьох років цією постановою його не передбачено, а приготування какао та чаю для дітей всіх вікових категорій здійснюється без додавання цукру та підсолоджувачів — розповіла Леся Гарник.

Окрім того, добова норма молочних продуктів сьогодні теж вираховується за новими нормами. Наприклад, на день дитина може споживати 200 мл молока, або 125 мл кефіру або йогурту, або 125 г сиру кисломолочного, пояснює Леся Гарник.

— До речі, зараз в меню садочків молочних каш немає. Раніше батьки часто нарікали на те, що їх дуже багато в раціоні. Молоко тепер використовується в інших стравах і обов’язково в какао, — додає вона.

Однією з відмінностей нововведення є й регулярність складання меню. Якщо раніше його складали на два тижні або посезонно, або раз на півріччя (наприклад, на весняно-літній період), то зараз меню виключно сезонне і складається раз на чотири тижні.

— Якщо за попередніми вимогами якість харчування визначалася відповідно до кількості спожитих продуктів, то сьогодні оцінюються за кількістю отриманих калорій на сніданок, обід та вечерю, — пояснює Леся Гарник.

У меню дитсадків відсутні ковбасні вироби, зокрема сардельки, сосиски. Ще з січня цього року їх замінили свіжим курячим м’ясом (філе), свининою, яловичиною чи телятиною. За новими нормами, не годують діток тепер і консервами (рибні, м’ясні, овочеві) та кондитерськими виробами (печиво, джеми, повидло тощо).

— Так само й з консервацією, — розповідає Леся Гарник. — Раніше відповідно до інструкцій з організації харчування і порядку харчування, в дитячому садочку мав бути запас консервів. Зараз же акцент на тому, що діти мають вживати тільки свіжі продукти або заморожені. Втім, діти старші чотирьох років можуть вживати соління.

Починаючи з вересня поточного року змінилася і вартість харчування діток в закладах дошкільної освіти.

— Сьогодні вартість харчування складає 30 грн для дітей до чотирьох років і 40 грн для дітей від 4-х до 6 (7) років, така вікова періодизація передбачена новими нормами, — пояснює Леся Гарник. —  Це на один день харчування дитини. А раніше було 24 грн для дітей до трьох років та 40 грн для дітей від трьох до 6 (7) років. І ще, відповідно до вимог, заклади освіти мають право використовувати продукти, договір на постачання яких був укладений до 7 квітня, наприклад, чай, відповідно до нових Норм харчування діти мають вживати трав’яний, однак в зв’язку з тим, що не можливо змінити договір, то даний продукт може бути спожитий до 31 грудня поточного року. Тому наразі в закладах освіти використовується звичайний чай, — зазначає Леся Гарник.

Фахівчиня також додає, що, коли тільки нове меню ввели в садочках, не всі дітки з радістю на це відреагували. Втім зараз уже звикли і з задоволенням смакують стравами.

— Якщо, наприклад, вдома дитинка їсть ковбасу чи солоні страви, то переходити на нове меню важче, деяких малюків доводилося вмовляти спробувати. Але зараз з цим проблем немає, сьогодні дітки все їдять. До того ж, дуже важливо, як готуються страви. У дитячих садках є можливість готувати страви у пароконвектоматах, наприклад, сирники, які навіть без цукру, діти до трьох років вживають із задоволенням, адже вони соковиті і дуже смачні. Крім того, варто зазначити, що у садочках двічі на день діти споживають фруктові страви – муси, соуси, салати тощо, що надають основним стравам додаткових смакових якостей, — сказала вона.

У тому, що харчові звички та вподобання дітей залежать безпосередньо від батьків, переконана і завідуюча ДНЗ №5 Олена Онищук.

— Спочатку було складно, діти «придивлялись» до цього меню, але дуже швидко до нього звикли. Вважаю, це не стільки проблема дітей, як проблема батьків. Як батьки донесуть до дітей, так воно і буде. Діти звикли за тиждень до нового меню. Раніше була котлета і каша, а зараз змінилися назви страв, на один прийом їжі припадає до п’яти страв, — розповідає Олена Онищук.

За її словами, нинішнє меню розширене, відтак передбачає і враховує індивідуальні особливості дітей.

— Ми можемо сміливо брати дітей з особливими харчовими потребами, наприклад, з лактозною непереносимістю або з цукровим діабетом. Нове меню прописує чіткий алгоритм дій в такому випадку. В нас є хлопчик, якому не можна вживати певні види круп, хліб та ще деякі продукти. Щовечора наша медсестра узгоджує з його мамою страви, які він буде їсти наступного дня, — розповідає Олена Онищук.

До прикладу, на сніданок сьогодні у дитсадку було п’ять страв, які включали свіжі овочі та свіжі фрукти: супчик, м’ясна страва з кашею або картоплею, салат, сезонні фрукти, а також напій: компот, сік або чай.

Найбільше ж діткам в цьому садочку подобається гратен та сирні запіканки з морквою. Більше побачите у відеосюжеті.

Читайте також:

«Цей день настав». Чемпіонка світу з візажу вінничанка Ірина Чефранова отримала кубок з Парижу

«Нам є ким пишатися». Вінничанка Лейла Юсіфзаде стала чемпіонкою України з художньої гімнастики

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач02

    Нам усе подобається. Здорове харчування! Дитина не голодна.
    А раніше "молочна каша+чай з молоком+булочка з маслом" , і це тільки сніданок. (Привіт ацетон).

keyboard_arrow_up