Дитина сказала «бл**ь»? Спокійно. Психологи розповіли, що з цим робити

Дитина сказала «бл**ь»? Спокійно. Психологи розповіли, що з цим робити
  • Ми поговорили з психологами, які пояснили, як правильно вчинити, коли дитина говорить погані слова, і чого робити точно не варто.

Нецензурну лексику в сучасному світі можна почути будь-де, а діти швидко вбирають інформацію, наче губки. Серед великої кількості нових слів, які вони чують, трапляються непристойні вислови. Які питання поставити та як застерегти дитину від лихослів’я, розповіли психологи. 

Чому дитина починає вживати нехороші слова

— Все просто: дитина пізнає світ через наслідування і побачивши, що велика і авторитетна людина, наприклад, тато поводиться подібним чином, розум дитини записує побачену та почуту інформацію, — каже психолог Роман Котик. — Надалі маля відтворює таку ж дію, як касета в магнітофоні.

Психологиня Катерина Данилевська каже, що є дві причини, чому діти матюкаються. Наслідування дорослих, тобто, бажання відчути себе дорослим та «крутішим». А також діти висловлюють у такій спосіб свої інтенсивні переживання.

Відео дня

— Можливо дитина вживає ненормативна лексику, щоб в такий спосіб зміцнити свою самоповагу, — каже психологиня. — Може, дитина відчуває себе погано і насправді їй потрібна підтримка від батьків, підкреслення цінних якостей дитини. А може, дитину щось турбує, і вона не знає як про це сказати, чи не вміє, чи не відчуває таку можливість. Тому тут потрібен розвиток емоційного інтелекту батьків і дитини. 

Що робити, коли дитина говорить матюки

— Якщо дитина почула погані слова вдома, то батькам потрібно звернути увагу на свою освіту і культуру, — каже Роман Котик. — Змінившись самостійно, це автоматично призведе до підвищення рівня культури дитини. Якщо ж дитина почула погані слова за межами будинку, то батьки мають домогтися розуміння дитини про те, що таке ненормативна лексика. Пояснити, як прийнято виражатися в культурному суспільстві та як реагують на мати навколишні люди. Потрібно спілкуватися з нею, як з дорослою людиною, та зберігати спокій при розмовах. 

Психолог говорить, що варто попросити дитину пояснити, чому вона прийняла рішення матюкатися. Необхідно звернути її увагу на той момент, коли вона почула погане слово і згадати, що вона відчула в ту мить.

Катерина Данилевська каже, що зробити так, щоб дитина не сварилась через примус — це можливо. Присоромлення і страх покарання досить дієві способи, щоб погіршити стосунки і щоб у присутності дорослих дитина краще контролювала себе. Проте зі своїми однолітками дитина вже дасть собі волю. 

— Це не є поганим, бо за вживанням нецензурних слів стоїть певна важлива потреба для дитини, — каже психологиня. — Щоб її зрозуміти може знадобитись час, гнучкість мислення дорослих та їхня досить прокачана здатність розуміти почуття дитини. Бережіть один одного, поважайте особистість дитини, розділяйте з нею її почуття, говоріть на «гострі» теми. Загалом створіть для дитини безпечний простір виражати її почуття, обговоріть з дитиною, які це можуть бути почуття, та дайте їм назви. Ми можемо просити дитину висловлюватися більш коректно, якщо самі дорослі запропонують їй альтернативи — через стосунки і душевну близькість.

Які способи не застосовувати, щоб відучити дитину від мату

— Не можна критикувати, наприклад, казати: «Тільки погані діти говорять матюки або будеш матюкатися і тебе не будуть любити.», — продовжує Роман. — У жодному разі не можна карати фізично або морально. Це абсолютно безглузде заняття, що приводить ваше взаєморозуміння в глухий кут. Краще, як батько, направте старання на підвищення свого рівня спілкування. 

Діти дуже чутливі до слів та емоцій, каже психолог. Злість, страх, нав'язування провини — призводять до закритості дитини.

— Якщо дорослі почули такі слова від дитини, то точно не варто засуджувати, соромити і критикувати, — каже Катерина. — Це може призвести лише до того, що дитина не буде вживати такі слова при вас і втратить можливість обговорити це з дорослими.


Читайте також:

На власному досвіді. Як вінницька родина цілий рік живе без сміття

Коли варто йти до психолога. Та скільки коштують послуги вінницьких фахівців

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Сергій Поліщук

    А що ж дитина ще може сказати, дивлячись на те, що коїться в країні...
  • Ольга

    Був час, коли за ненормативну  лексику  дітей відправляли  до дитячої  виправної колонії Я б хотіла,,  щоб  до дорослих застосовували якісь санкції  на державному рівні.
  • Світланкль

    Мій син приніс матюк із дитсадка, Ваня так казав і що це означає? До сих пір смішно🤣
  • Андрій Фасуляк

    - мат из детей вытряхивать. Пусть пользуются. Но научить его к месту применять -это обязательно.

keyboard_arrow_up