Законно чи ні? Огляд судових рішень по використанню TruCam

Законно чи ні? Огляд судових рішень по використанню TruCam
  • У Вінницькій області вже маємо два рішення судів, в яких доказом була фіксація швидкості на TruCam. Один суд розглянув ці докази, інший - ні.
  • Також у тексті згадується рішення Краматорського суду, в якому прилади визнали незаконними. І реакція на це рішення керівництва патрульної поліції.

З початку грудня вінницькі патрульні почали використовувати вимірювачі швидкості TruCam. Екіпажі з TruCam мають стояти в місцях концентрації ДТП та на аварійно-небезпечних ділянках доріг міжнародного значення. Ледь не щодня їх можна побачити на в’їзді у Вінницю, неподалік Якушинців.

У Вінницькій області поки що один пристрій TruCam. Коли з’являться інші — невідомо.

Дивіться відео про те, як працювали поліцейські з вимірювачами швидкості в перший день:

Відео дня

З появою TruCam на дорогах України почалися запеклі конфлікти в мережі між тими, хто вважає використання приладів незаконними й тими, хто дотримується зворотної думки.

У випадку, якщо поліцейський складає постанову на водія за перевищення швидкості, то водій має право звернутися до суду, якщо вважає штраф незаконним. Штраф може бути скасований, зокрема, через те, що в справі можуть бути неналежні докази. У випадку з пристроями TruCam саме їх частина водіїв вважає неналежними.

У цьому матеріалі ми зробимо огляд кількох судових рішень, коли водії зверталися до судів.

Станом на 8 лютого 2019 року, у судовому реєстрі є дві справи, які розглядали суди Вінницької області й де б фігурували TruCam.

Вінницький міський суд

Перша. Голова Вінницького міського суду Андрій Михайленко отримав справу, у якій водій просить скасувати штраф за перевищення швидкості. 16 жовтня 2018 року на трасі Київ — Чоп водія зупинив поліцейський управління патрульної поліції в Київській області. Правоохоронець за допомогою ТruСаm зафіксував, що чоловік їхав зі швидкістю 147 кілометрів на годину при дозволених 110 км/год.

Водій був не згоден із порушенням. Головний доказ — фіксація вимірювача швидкості.

На підтвердження достовірності доказів, отриманих за допомогою приладу, у поліції надали свідоцтво про повірку засобу вимірювальної техніки № 22–01/11934, яке чине до 25.09.2019, та сертифікат затвердження типу засобів вимірювальної техніки №UA-МІ/1–2903–2012 від 29.08.2012.

Суд сприйняв такі доводи та не задовольнив позов водія. Штраф він таки отримав.

 

Суд у Хмільнику

Друга. Суддя Хмільницького міськрайонного суду Ольга Гончарук-Аліфанова отримала аналогічну справу. Постанову складала поліцейська вінницького управління патрульної поліції.

Водій вважав, що для штрафу не було достатньо доказів, тому вирішив його оскаржити. Ніхто зі сторін до суду не з’явився, але водій, на відміну від поліцейських, повідомив про це суд і побажав, щоб справу розглянули за його відсутності.

Згідно постанови, водій їхав 79 кілометрів при дозволених 50. Питання про доцільність використання TruCam не піднімалося. Суддя не розглядала ці докази, бо суду не надали документів на підтвердження надсилання копій даних доказів водію-позивачу. Штраф скасували.

 

Краматорський суд

Останнім часом резонанс викликало рішення Краматорського міського суду, що в Донецькій області. Після оприлюднення цього документу в судовому реєстрі, українські ЗМІ почали писати, що TruCam є незаконними і використовувати їх не можна.

Водій, який позивався, стверджував, що його автомобіль їхав у потоці інших машин із допустимою швидкістю. А прилад використання TruCAM, який зареєстрований у Державному реєстрі засобів вимірювальної техніки за №У3197–12, є незаконним. Бо його спеціальним наказом виключили з реєстру засобів вимірювальної техніки ще у 2015-му році.

Суддя підтримала доводи водія і скасувала штраф.

 

На це рішення суду відреагував перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький. На своїй facebook-сторінці він написав, що рішення суду Краматорська будуть розглядати в апеляції.

А також виклав свої аргументи щодо того, чому вважає використання TruCam законним.

Пише, що ведення реєстру, на який посилалася суддя, припинили у 2016-му році. На його думку, наявність або відсутність приладу в тому реєстрі не мала ніякого значення для пристроїв, які вже були введені в експлуатацію.

Як доказ своїх слів навів десяток рішень інших судів, які вважають використання TruCam законними. Серед них є й апеляційні адміністративні суди, які є вищими за місцеві.

Але цікаво дочекатися результату перегляду рішення саме Краматорського суду, бо саме там постало питання про виключення з реєстру приладів.

Документи на TruCam

Ми робили запит до вінницьких патрульних з проханням надати документи, які підтверджують законність використання вимірювачів швидкості. У відповідь отримали сертифікат та свідоцтво про повірку. Публікуємо їх для читачів.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Next

    У Вінницькі, Житомирській, Львівській областях немає  Автомагістралей  які позначені дорожнім знаком 5.1
    12.6ґ)
    іншим транспортним засобам: на автомобільній дорозі, що позначена дорожнім знаком 5.1   — не більше 130 км/год., на автомобільній дорозі з окремими проїзними частинами, що відокремлені одна від одної розділювальною смугою — не більше 110 км/год., на інших автомобільних дорогах — не більше 90 км/год.
  • Next

    В Україні немає автобанів, а тому швидкість вище  100 км/год є НЕ дозволеною. Конкретно траса Київ - Чоп.

    777567 reply Next

    На дорогах для автомобілів дозволяється швидкість 110 км/год, тобто на дорогах де є окремі проїзні частини, що відокремлені одна від одної розділювальною смугою і позначаються знаком 5,3 та 5,4

    Next reply 777567

    Прошу зноску на нормативний акт, або посилання на Правила.

    777567 reply Next

    777567 reply Next

    пункт ПДР 12.6 г'
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up