«Спочатку на лінію вийде п'ять вагонів». Коли побачимо «нові» швейцарські трамваї на маршрутах?

«Спочатку на лінію вийде п'ять вагонів». Коли побачимо «нові» швейцарські трамваї на маршрутах?
  • У рамках підписаного зі Швейцарією меморандуму до Вінниці доставили 16 трамваїв Tram-2000. Незабаром машини випустять на лінію. На яких маршрутах їздитимуть «швейцарці»? Коли очікувати на наступну партію? Та чи планують у Вінниці підіймати вартість проїзду у муніципальному транспорті?

Перший з довгоочікуваних Tram-2000 доставили у Вінницю два місяці тому, на початку квітня. Його, як і наступні 15, що також вже знаходяться у трамвайному депо міста, привезли зі Швейцарії. 

На лініях міста ці трамваї ще жодного разу поміченими не були. Проте своїми враженнями про них з нами поділися любитель цього виду транспорту Валерій Старжинський. Після доставляння першого трамвая чоловік розповів, що вагон має чудовий технічний стан.

— Салон зручний, в тому плані, що є багато поручнів. Також у ньому більше сидячих місць, вони м'які. Залишилося й улюблене місце вінничан — поличка позаду вагона. По довжині Tram-2000 такі ж, як «Міражі». У порівнянні з попередніми моделями, є значно більшими оглядові вікна кабіни водія, — каже Старжинський.

Відео дня

За його ж словами, Tram-2000 буде значно зручнішим для пересування людей поважного віку. Підніжка сходів, яка автоматично відкидається під час зупинки, спускається нижче. Висота від колії до підлоги у салоні є нижчою, ніж у вже звичних «Карпфенах» і «Міражах». Людям, яким важко ходити, буде простіше потрапити до салону. Передні вхідні двері, за словами Валерія, ширші.

Після отримання машин вінницькі транспортники мають провести цілу низку підготовчих робіт. На першому етапі йдуть випробування спеціалізованою лабораторією, далі сертифікація щодо вимог законодавства України. Потім трамваї реєструють в інспекції електротранспорту, готують їх до запуску на лінію та проводять технічне обслуговування. Також на новоприбулих трамваях повністю оновлюють інформаційну систему та валідатори. 

Про те, коли трамваї з'являться на маршрутах міста ми поговорили з генеральним директором «Вінницької транспортної компанії» Олександром Нечаєвим. За його словами, це станеться в липні.

— Ми плануємо, що 10 липня трамваї вперше вийдуть на маршрут, — розповідає Нечаєв. — Спочатку їх буде п'ять, інші випустимо пізніше. Зараз для нас виготовлятимуть спеціальне обладнання, за допомогою якого ми маємо розв'язати деякі питання з трамвайними колесами. Коли ми зробимо це, всі вагони будуть на маршрутах. 

Керівник ВТК говорить, що трамваї не ставитимуть на якийсь певний маршрут. В планах, каже він, запустити їх на всіх, щоб якомога більша частина містян могла дати їм оцінку. 

— Була інформація, що поставлення нової партії швейцарських трамваїв має відбутися в червні, але не можу сказати, що все дійсно буде так. Усе залежить від швейцарських колег, які поступово виводять Tram-2000 з експлуатації, замінюючи на більш сучасні моделі, — пояснює Олександр Нечаєв. — Якщо чергова партія й приїде до нас влітку, то яку саме їх кількість очікувати, сказати не можу, бо не володію такою інформацією.

Ми також запитали очільника «Вінницької транспортної компанії» про те, чи планують підвищувати вартість проїзду в муніципальному транспорті.

— Мені невідомо про те, щоб обговорювали підвищення тарифів. Але не будемо забігати наперед, — сказав очільник ВТК.

Нагадаємо, що до Вінниці доставляють не нові трамваї, а 1976-1987 років випуску. Деякі одиниці цього електротранспорту мають понад два мільйони кілометрів пробігу, проте, як раніше зазначали у муніципалітеті Цюриху, функціонують вони добре. Більш того, перед «переїздом» до Вінниці, проходять ремонт. Tram-2000 мають довжину 21,4 метра, 2,2 метра ширину, 50 сидячих і 54 стоячих місць. 

Довоєнна вартість проєкту передачі вагонів — 3,55 мільйона швейцарських франків, з яких понад 3 мільйони інвестує Швейцарія та 500 тисяч — Вінниця. У цю ціну входить транспортування вагонів із Цюриха до Вінниці залізницею або автотрейлерами, адаптацію вагонів під технічні вимоги українського законодавства, запчастини. Простими словами, усі 35 вагонів громада Вінниці отримає за 19,5 мільйона гривень (500 тисяч швейцарських франків). 

Фото: Валерій Старжинський, ВТК

Читайте також:

Майже на місяць закриють в’їзд на Поділля з боку вулиці Пирогова. Що там робитимуть?

Відновлюють реконструкцію Батозької: коли дозволять рух громадського та приватного транспорту?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Римский Александр

    Б/у транспорт и техника теперь объявляется мэром как достижение. Позорище...Африка какая-то, где все ездят на убитом хламе
  • Андрей Сергиенко

    Ждите проезд 12 грн,уже закидон сделали
  • Мельник Дарина

    Вигляд мають вони солідний
  • Гуць Алена

    З нетерпінням чекаємо нові трамваї на маршрутах

    Читач34 reply Гуць Алена

    Де ж вони нові? Ці трамваї робились, як в нас ще Андропов правив.

keyboard_arrow_up