Наркотик чи ні? Як водій отримав штраф у 10 тисяч через барбітурати

Наркотик чи ні? Як водій отримав штраф у 10 тисяч через барбітурати
Олександр Ванюшкін
  • Водій отримав штраф більше 10 тисяч через «барбітурати», які знайшли в його аналізах.
  • Наркологи кажуть, що це психотропні речовини, хоча ліки з ними можна купити у звичайній аптеці.

Водій подав апеляцію, бо впевнений, що не вживав нічого забороненого.

— Це була заправка на Барському шосе. Кілометр від Вінниці, газова станція, — каже Олександр. — Я стояв, пив чай. Недалеко стояли поліцейські. Я собі сів у машину та й поїхав. Попереду був знак «Проїзд без зупинки заборонено». Я його бачив, повільно викотився на дорогу. Тоді за мною поїхали патрульні, догнали й почали питати, чого я не зупинився.

Чоловік розповідає, що на нього склали адмінматеріали за порушення правил дорожнього руху.

Відео дня

— Дали мені цю постанову. А потім почали говорити, щоб я присів, плюнув, — розповідає Ванюшкін. — Казали, що в мене щось з очима. Пропонували поїхати в наркодиспансер на огляд. Але разом із тим натякали на те, що можна «розійтися» на місці.

Олександр каже, був упевнений, що нічого не вживав, почував себе нормально, а тому без остраху поїхав у наркодиспансер. За його словами, там його подивився лікар, узяли сечу на аналіз та відпустили. Мовляв, зараз експрес-тестів немає, тому їдь собі.

— Сказали, що в мене все добре та відпустили, — говорить Олександр. — А через кілька днів мене вже викликають до суду.

Чоловік показав журналістам висновок із наркодиспансеру, який є головним доказом у його справі про нетверезе керування. У документі зазначено, що в Олександра знайшли речовини, які називаються «барбітурати».

— Написали, що ці речовини є наркотичними, а суд оштрафував мене на 10200 гривень за керування під дією наркотиків, — каже Ванюшкін. — Я буду подавати апеляцію.

Запитали в Олександра Ванюшкіна, чи вживав він якісь заспокійливі чи інші ліки, де могли б бути барбітурати.

— За місяць до зустрічі з поліцейськими я лікував зуба, — каже чоловік. — Ще міг іноді випити валер’янки. Більше нічого не приймав.

Що таке барбітурати?

Про те, чи є ці речовини наркотичними, запитали в головного лікаря обласного наркодиспансеру Павла Слободянюка.

— Барбітурати є психотропними речовинами. Вони входять до складу деяких лікарських засобів, які впливають на швидкість реакції, — говорить Слободянюк. — Їх неконтрольований прийом може негативно вплинути на водія та його здатність керувати автомобілем.

Нагадаємо, що стаття 130 Кодексу про адміністративні порушення передбачає відповідальність за керування транспортним засобом, коли водій знаходиться під дією ліків, що знижують увагу. Це прирівнюється до нетверезого стану.

— Чи є в організмі водія, зокрема, барбітурати, ми визначаємо за допомогою експрес-тестів. Ми складаємо висновок щодо стану водія та спеціальний акт. Висновок має бути в трьох екземплярах, один із яких надається людині, яку оглядали. Поліцейські можуть запідозрити, що водій у нетверезому стані, — каже лікар Слободянюк. — А ми досліджуємо, чи справді в організмі є речовини, які впливають на стан та реакцію. Кількість цих речовин ми не визначаємо. Це й не передбачено законодавством.

Отже, лікарі, складаючи медичний висновок, опираються тільки на те, що в організмі людини знайшли психотропні речовини. Скільки їх — не визначають. Павло Слободянюк говорить, сам факт того, що барбітурати знайшли — означає, що концентрація велика.

— Повертаючись до барбітуратів. Якщо їх знайшли в сечі, це означає, що їхня концентрація однозначно впливала на швидкість реакції. Можливо, водій перебільшив дозування, призначене лікарем, — каже головний лікар наркодиспансеру. — Якщо вживати призначені ліки так, як прописали — їх навіть тест не покаже. Ліки, які містять барбітурати, продаються за рожевим рецептом. Це означає, що вони перебувають на суворому контролі.

Слободянюк зазначає, що з 1 січня 2019 року огляд на стан наркотичного сп’яніння проводять дуже швидко.

— Поліцейський привіз до нас водія на огляд. Бачимо ознаки наркотичного сп’яніння. Раніше результатів наших аналізів доводилося чекати подекуди кілька днів. Зараз наші лікарі проходять додаткове навчання щодо визначення стану сп’яніння в умовах приймального кабінету, — каже він. — Результати швидких тестів можна отримати вже за 20 хвилин. Тепер ситуацій, коли водія відпускають, а протокол він отримує пізніше — більше не буде.

Але ж ми знаємо, що в складі поширених ліків, таких як «Барбовал» є барбітурати. І їх можна купити без рецепту. Запитали про контроль цих ліків  Ігоря Мілінчука, начальника держслужби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Хмельницькій області. Телефонували в іншу область, бо у Вінницькому аналогічному управлінні нам відмовилися коментувати про барбітурати.

— У склад деяких ліків входить фенобарбітал, — каже Мілінчук. — Наприклад, «Барбовал». Там є визначена дозволена доза препарату, який не в чистому вигляді, а комбінований. Ці ліки відпускають не більше, ніж два флакончики в «одні руки».

Що говорить захист

Адвокат Ванюшкіна Олександр Довбиш в апеляційній скарзі розписав причини, через які, на його думку, штраф у 10 тисяч гривень за керування «під кайфом» має бути скасований. Викладаємо аргументи адвоката в тезах:

  • Поліцейські не відсторонили Ванюшкіна від керування авто, хоча підозрювали, що він у нетверезому стані. Він їхав у лікарню своїм ходом. Також потім сам і поїхав звідти. Це означає, що правоохоронці не мали достатніх підстав вважати, що водій під дією речовин.

  • Така речовина як «барбітурати» міститься в значній кількості звичайних медичних препаратів, таких як корвалол, валокордин тощо. Тому потрібно провести повне лабораторне дослідження для встановлення кількості та виду зазначеної речовини, чого зроблено не було.

  • Неправильно визначений склад порушення. Мало б бути не «наркотичне сп’яніння», а «під дією препаратів, які знижують увагу та швидкість реакції».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up