Не ті докази. Вінницькі судді не вірять висновкам лікарів у справах нарко-водіїв

Не ті докази. Вінницькі судді не вірять висновкам лікарів у справах нарко-водіїв
Цей водій був під «кайфом». Він взагалі не розумів де знаходиться та про що його питає лікар. Скріншот з відео патрульної поліції
  • Судді сумніваються у якості оглядів, які проводять лікарі на стан наркотичного сп’яніння у водіїв.
  • Усе через тест-смужки «Sniper», якими наркологи визначають тип речовини в організмі.
  • Але інших методів у вінницькому наркодиспансері не використовують. Чиновники не можуть знайти гроші на придбання газового хроматографу.

Близько третьої ночі компанія хлопців мчала на «Хімік». Узяли в когось «Опель» покататися, але до пункту призначення не доїхали. Автомобіль не вписався в поворот, влетів у кам’яний турнікет на підйомі дороги, розвернувся в польоті й зупинився об загорожу на подвір’ї приватного будинку.

Трагедія сталася у Вінниці більше, ніж три роки тому. У червні 2015-го. На місці трагедії постійно міняють квіти пам’яті за Максимом Галуном і Сергієм Патлатим, що були пасажирами «Опеля» й померли в результаті ДТП.

У суді першої інстанції до 10 років ув’язнення засудили юнака, що єдиним вижив у тій страшній аварії. За даними експертизи, він був за кермом під дією наркотиків.

Відео дня

Хлопця взяли під варту одразу після проголошення рішення суду першої інстанції. Швидше за все, його захисники подадуть апеляцію на вирок, бо підсудний своєї вини не визнав.

На другий день після аварії. Фото з архіву редакції

З початку літа 2018-го, тобто за п’ять місяців, вінницькі патрульні поліцейські склали 412 протоколів на водіїв, яких підозрювали в керування під «кайфом».

 

Усі ці протоколи передали на розгляд до суду. Уже там суддя мав вирішити: штрафувати водія чи закрити справу. Скільки з кількості складених протоколів у суді було скасовано, на жаль, поліцейські не повідомляють.

Буває, що два десятки протоколів та штрафи, загальна сума яких перевищує 700 тисяч гривень, не стають на заваді водію сісти за кермо під дією речовин. А буває, що судді не карають ймовірних порушників, бо вирішують, що докази — не докази зовсім.

Не ті докази?

У середині жовтня суддя Вінницького міського суду Ігор Чернюк, розглядаючи справу Олександра Куделі, вирішив, що смужки «Sniper», які використовують для визначення виду наркотиків в обласному наркодиспансері, не підходять у якості доказів. Тому й закрив справу.

Саме за допомогою таких смужок, а ще результатом огляду лікарем-наркологом, у Вінницькій області зазвичай доводять, що водій знаходиться під дією речовин.

У своєму рішення суддя Чернюк посилається на те, що в прилад, за допомогою якого можна проводити дослідження, повинен мати сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку робочого засобу вимірювальної техніки.

А експрес-тести «Sniper», на переконання суду, не є професійним приладом вимірювальної техніки, відтак, немає і складу порушення.

До речі, суддя регулярно виносить рішення в аналогічних справах на користь поліції й не піддає сумніву результати огляду водія лікарями.

Ось як виглядають водії у стані наркотичного сп’яніння:

«Соціотерапія»: усе в рамках закону

У вінницьких лікарів «Соціотерапії», окрім використання тест-смужок, зараз більше немає способів визначити під дією якої саме речовини знаходиться водій. Про це ми дізналися, зробивши письмовий запит у наркодиспансер.

Також нам надали копії сертифікату відповідності та свідоцтва про державну реєстрацію тестів «Sniper».

Щодо відсутності свідоцтва про повірку — у лікарні відповіли, що ці тести не потребують метрологічного контролю.

 

У вінницькому наркодиспансері не вважають використання тест-смужок проблемою.

— Одним із комплексних практичних методів виявлення стану наркотичного сп’яніння є застосування швидких тестів для якісного визначення наркотичної речовини, — говорить заступниця головного лікаря вінницької «Соціотерапії» Тетяна Пархоменко. — Тобто при дослідженні фельдшер-лаборант може визначити наявність в організмі людини відповідної наркотичної речовини. Експрес-тест є швидким і достовірним засобом, який сертифікований в Україні. Експрес-тест не передбачає кількісне виявлення наркотиків. Не вимагає цього й Інструкція.

Тетяна Пархоменко каже, що при визначенні стану сп’яніння у водія потрібно звертати особливу увагу на клінічну картину. Тобто на те, як водій себе поводить: звужені чи розширені в нього зіниці, почервоніння очей, нечіткість при виконанні координаторних проб, ступінь порушення реакції та інші ознаки, які вказують на можливий стан сп’яніння.

За словами лікарки, «клініка» в поєднанні з результатом тесту «Sniper» дають можливість визначити чи знаходиться людина під дією наркотичних речовин.

Потрібен газовий хроматограф

Судді міського суду Ігорю Вишару, коли він розглядав справу Вячеслава Кабакова, також не сподобалися тест-смужки у якості доказів. Посилаючись на інструкцію до самого тесту «Sniper», суддя зауважив, що зразки, які показали позитивний результат, повинні бути підтверджені більш специфічним методом. Наприклад, газовою хроматографією чи високоефективною рідинною хроматографією.

Дійсно, в інструкції таке написано. А ще там сказано, що заключний діагноз повинен бути встановлений лікарем після оцінки всіх клінічних та лабораторних даних, що і відбувається в процесі огляду водіїв вінницькими наркологами.

 

Але в «Соціотерапії» визнають, що було б непогано мати в себе газовий хроматограф. Прилад дав би можливість підтверджувати висновки лікарів та унеможливив би уникнення відповідальності порушників-нетверезих водіїв.

Ще минулого року чиновники з обласної ради обговорювали можливість купівлі спеціального обладнання. Але досі не знайшли гроші на його придбання.

Головний лікар наркодиспансеру Павло Слободянюк каже, що такий прилад коштує близько мільйона гривень. Крім того, що він дороговартісний, потребує ще спеціальних знань та грошей для обслуговування.

Але навіть якби цей прилад був, результатів досліджень довелося б чекати кілька днів. Лікар пояснює в чому проблема нині діючої системи, яку, на його думку, потрібно переглядати та змінювати.

— Поліцейські привозять нетверезого водія. Ми знайшли клініку сп’яніння і знаємо, що він під дією якоїсь речовини. Якої саме — ще не знаємо, бо це можна сказати тільки отримавши результати лабораторного дослідження. Це три-чотири дні. Поліцейські не можуть затримати водія на цей період, тому його доводиться відпускати. Хоча він у стані сп’яніння, — говорить Слободянюк. — Ось у чому проблема.

Що кажуть у поліції

В управлінні патрульної поліції Вінницької області підтвердили, що час від часу доводиться відпускати нетверезих водіїв, не дочекавшись результатів тесту.

— Перед тим, як відпустити, водіям виписують запрошення в поліцію, щоби вручити протокол потім. Цю проблему вирішила би цілодобова робота лабораторії в наркодиспансері, а також придбання хроматографа, — каже прес-секретар управління Тетяна Плахотнюк. — Тести «Sniper» затверджені Міністерством охорони здоров’я. Які питання з ними виникають у судах — нам невідомо.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up