Гинуть у ДТП не лише через водіїв. У Вінниці замаркували пішохідні переходи

Гинуть у ДТП не лише через водіїв. У Вінниці замаркували пішохідні переходи
  • За п’ять місяців 2022 року у Вінниці сталося майже 30 ДТП з вини пішоходів. Троє людей у результаті загинули.
  • Громадські активісти спільно з міською радою та поліцейським провели чергову акцію «Відповідальний пішохід». Про що мають знати піші учасники дорожнього руху далі у матеріалі.

У ПДР достеменно визначено, що пішоходам робити на дорозі заборонено. Але судова практика показує, що вони рідко визнаються винуватцями ДТП — в середньому в 1,5% випадків, і то, лише тоді, коли в аварії постраждали інші люди. А ось над водіями дамокловим мечем висить ст. 12.3 ПДР, яка звучить так: «У разі виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій об’єктивно спроможний виявити, він повинен негайно вжити заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу або безпечного для інших учасників руху об’їзду перешкоди».І під словом «негайно» можуть матися на увазі частки секунди.

Статистика 2021 року виглядає ще сумніше від 2022. У Вінниці та на дорогах міжнародного значення області через пішоходів сталося 200 ДТП. Саме тому ще два роки тому представники вінницької молодіжної ради спільно з патрульними поліцейськими вирішили доєднатися до соціальний проєкт «Відповідальний пішохід». На першому році свого існування він проходив у багатьох містах України, однак через пандемію та війну в останні два роки географія ініціативи звузилася. Втім не для Вінничан. Вони і цього разу вп1яте в своїй історії вийшли на вулиці обласного центру аби намалювати попереджувальні знаки в місцях масових переходів людей через дорогу. 

Відео дня

— Сьогодні найбільше пригод за участі пішоходів у Вінниці трапляється саме на вулиці Київській. Тому тут намалювали 25 попереджувальних знаків. Людей при переході через дорогу закликаємо не говорити по телефону, не носити навушники, дітей брати на руки та злазити з велосипедів, — розповів координатор акції «Відповідальний пішохід» Артем Іванішин. Чоловік додав, що і цього разу захід підтримали в міські раді та у поліції. Від перших разів проведення акції у містян виникало чимало скептичних думок. Мовляв, такі знаки жодної користі не принесуть. Однак виявилося навпаки.

— Кількість ДТП за участі пішоходів у тих місцях, де були намальовані попереджувальні знаки значно зменшилася, — розповів інспектор відділу комунікацій патрульної поліції Володимир Герасимчук. Правоохоронець додав, що людина автоматично звертає увагу на малюнок і відразу згадує правила дорожнього руху. 

Самі малюнки повинні прослужити довго. Мінімум два роки. Для цього використовували спеціальну прорезинену фарбу. Свій наступний вихід на вулиці Вінниці відповідальні пішоходу планують здійснити на День Конституції 28 червня.

Читайте також:

Коли спорт сильніший війни. Вінницькі ДЮСШ запрошують на безкоштовні тренування

Автографи на клубній футболці від «Манчестер-Сіті» та платівка «Статус Кво» 70-х років. Які лоти готують організатори аукціону для підтримки ЗСУ?

Озброєний і у шоломі: вінницька майстриня Наталя Дремлюга створила бойового гусака

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Тыдыш

    вже скоро на унітазі будемо малювати "Ахтунг! яйки клац-клац"
  • Александр Адамчук

    В чехії та словаччині за все це великі штрафи.
  • Наталия Маюк

    Штраф пішоходам.
  • Юрий Бондарук

    А полюцейським пох на пiшоходiв! Не знали?

keyboard_arrow_up