А пам'ятаєте вагон з цюрихським балетом? Розповідаємо про незвичний громадський транспорт Вінниці

А пам'ятаєте вагон з цюрихським балетом? Розповідаємо про незвичний громадський транспорт Вінниці
  • У цьому матеріалі мова піде про незвичний зовнішній вигляд вінницьких трамваїв та тролейбусів, які курсували містом впродовж останніх 15 років. 
  • Чи пригадуєте ви перший дизайн трамвая-кав'ярні «Везунчик»? Чи знали ви про ремонтний вагон у стилі «Зоряних війн»? А яка доля спіткала трамвай, брендований рекламою балету Цюриха? Як щодо «афганського» тролейбуса? Чи може ви згадаєте, чому містом їздили тролейбуси «Париж» та «Лондон»? А що таке «сліпа корова» знаєте?

За понад сто років існування громадського транспорту Вінниці на маршрути міста виходило чимало цікавих екземплярів. Однак усі їх ми згадувати, звісно, не станемо. Зосередимося на тих трамваях й тролейбусах, які можна було побачити на вулицях впродовж останніх п'ятнадцяти років. Деякі були на маршрутах роками, а деякі переробляли під конкретні події, після чого вони поверталися до свого звичного вигляду.

Цюрихський балет

Вагон №339 є, мабуть, найбільш впізнаваним трамваєм нашого міста. Тобто таким він був донедавна. Вже у березні 2022 року його перетворили на «Трамвай дружби» на знак подяки народу Швейцарії за підтримку України. 

Тоді з трамваю зняли брендовану рекламу цюрихського балету та нанесли принт швейцарського прапора та гербу Вінниці. Також додали напис українською та німецькою мовами: «Вінниця дякує Швейцарії за підтримку України!» У такому вигляді вагон наразі курсує містом. 

Відео дня

Було

Стало

Трамвай з носом

Цей самий 339-й вагон у 2018-му у своєму перформансі використовувала команда мистецького фестивалю Air ГогольФест. Впродовж трьох днів містом курсував вагон з «носом».

Чому саме ніс? По-перше, у творчому доробку Миколи Гоголя, на честь якого й було названо фестиваль, є однойменна повість. По-друге, у своїй назві захід мав приставку «air», себто повітря. Трамвай з написом «Гогольфест» на рухомому рядку, курсував за шостим маршрутом: «Залізничний вокзал — Вишенька». 

«Зоряні війни»

Наприкінці січня 2020 року на обкатку вийшов оновлений ремонтний вагон. Трамвай було зроблено в стилі космічної саги «Зоряні війни». Він мав напис «Star Way», що за стилем дуже нагадувало Star Wars. На корпусі було намальовано зореліт є космічним кораблем «Ентерпрайз» з серії фільмів та серіалів Star Trek. 

У «Вінницькій транспортній компанії» повідомляли, що реалізація цього проєкту зайняла у них чимало часу і що під час робіт виникло багато проблем. Врешті, він вагону у стилі «Зоряних війн» вирішили відмовитися. 

«Сліпа корова»

Цей незвичний вагон прибув до Вінниці з першою партією швейцарських трамваїв у 2008 році. Ззовні він нагадує звичайний трамвай, має стільки ж пасажирських місць у салоні, але насправді це причіпний вагон, який не має кабіни водія. 

На маршрутах нашого міста «сліпу корову» майже не використовували, чи не одразу перетворивши її на музейний експонат. Зараз її з легкістю можуть побачити відвідувачі Музею Вінницького трамвая. До слова, це єдиний робочий трамвай цієї моделі, що досі функціонує. Такого немає навіть у Цюриху.

«Везунчик»

Роль одного з екскурсійних вагонів міста довгий час виконував трамвай-кав'ярня «Везунчик». Зазвичай ним возили школярів та студентів, іноді його замовляли закохані пари. 

До 2015-го трамвай було пофарбовано у біло-жовтий колір, після чого його замінили на жовто-блакитний. Стюардесам-екскурсоводкам також пошили патріотичну форму. У 2019 році трамвай знову оновили — відтоді він має червоно-синій колір кузова і нове ім'я — Vinnytsia City Tour.

Перша версія

Друга версія

Поточна версія

Новорічний трамвай

У 2018-му напередодні Нового року на лінію вийшов «Новорічний трамвай». У такий спосіб працівники «Музею вінницького трамвая» прикрасили один зі швейцарських вагонів: обвішали його гірляндами та святковим вінком ззовні та дощиками й вогниками всередині. Святковий вагон курсував впродовж всіх свят основними маршрутами міста: №1, №4 та №6.

Розмальовані тролейбуси

У 2014 році вінницькі художники почали розмальовувати фарбами старі тролейбуси ЗіУ-9. Перший з них розмалювали у патріотичний квітковий мотив. Таким чином митці хотіли показати єдність, нероздільність та непереможність України. 

«Афганський тролейбус»

Ще кілька років тому їздив містом й військовий тролейбус. До початку війни на Сході його називали «афганським» через характерні малюнки на його корпусі: прапори, ордени та військова техніка тієї війни. Однак після 2014-го транспортники провели капітальний ремонт цього борту, додавши символи сучасного Українського війська. 

«Живий транспорт»

Понад десять років тому у Вінниці вирішили створити рухому артгалерею «Живий транспорт», присвячену відомим європейським столицям. Для цього відібрали кілька тролейбусів ЗіУ-9, на кузови яких після капітального ремонту нанесли фотоплівку з зображенням пам'яток Парижа, Лондона, Мадриду, Риму та Венеції.

Читайте також:

На місці колишнього готелю «Південний Буг» поновили будівельні роботи. Що там відбувається

На околиці Старого міста планують збудувати котеджне містечко

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Вікторія

    Колись в Донецк Бейонсе привозили, а вони як виявилося хотили Чичеріну! Якщо не буде грошей ремонтувати дороги, можете хоть  95 квартал намалювати,
  • Денис

    339-й

keyboard_arrow_up