148 збитих пішоходів з початку року. Де у Вінниці небезпечні «зебри»

148 збитих пішоходів з початку року. Де у Вінниці небезпечні «зебри»
  • За статистикою, майже кожні два з половиною дні у Вінниці гине чи травмується пішохід внаслідок ДТП;
  • Ми дізналися, де найчастіше збивають пішоходів;
  • А також запитали експертів, які ділянки найпроблемніші, та що з ними можна зробити.

148 — стільки разів у Вінниці збивали пішоходів з початку року, станом на 1 грудня. З них на «зебрі» — 86 аварій, у інших місцях — 62.

Збити вас можуть, навіть якщо переходите дорогу правильно. Наприклад, струс мозку та зламане плече отримав вінничанин, який переходив дорогу біля Меморіалу Визволення у березні. Це один з п’яти випадків, коли там збивали людей за цей рік.

Корисне посилання

Актуальні ціни на ВАЗ у Вінниці на Automoto.ua.

Ще шестеро людей постраждали на переходах біля Центрального автовокзалу та перехрестя вулиць Максима Шимка — Юрія Клена.

Відео дня

Трагічні історії

Перше місце у антирейтингу, де збивали вінничан поза «зеброю», посіла вулиця Привокзальна, а саме ділянка біля будинку №9. На перехресті з вулицею Верхарною сталося дві ДТП, у яких постраждали пішоходи. Там у вересні під колесами «ВАЗ» загинув 64-річний чоловік.

Читайте також:

Зовсім нещодавно, 7 грудня, на Київській водій «Славути» збив 9-річного хлопчика. Дитина переходила дорогу на «зебрі», приблизно о 18-й годині. Одразу після аварії хлопчика у тяжкому стані повезли до реанімації.

На місці аварії був Олексій Григорович, дідусь маленького Вови — так звати хлопчика.

— Як це так — на пішохідному переході збити! — у розпачі казав він.

Читайте також:

Ще одна трагедія сталася 17 листопада на Київській, навпроти ресторану «Шахерезада». Чоловіка, який переходив дорогу у неналежному місці, збив водій Ford Scorpio. І втік. Його шукали поліцейські і таксисти по всьому місту.

Звичайно, це невелика частина аварії, коли збивають пішоходів. Кожен з таких випадків є трагічним…

Читайте також:

Вінничани хочуть перехід на Пирогова

На ділянці вулиці Пирогова, від «Урожаю» до Маліновського, кожного дня сотні людей ризикують життям, перебігаючи вулицю. Це скандальне місце, на якому поліцейські постійно проводять рейди, ловлячи пішоходів-порушників, а вінничани вмовляють міську владу облаштувати там перехід.

На сайті 20minut.ua ми провели інтерактивне опитування, де б мешканці міста хотіли зробити нову «зебру».

Читайте також:

Перехрестя Пирогова — Блока — Марії Литвиненко-Вольгемут зібрало найбільшу кількість голосів — 67. Друге місце посіла ділянка Соборної перед Центральним мостом — 39.

Регулярно люди пишуть звернення до міської ради з проханням врегулювати ситуацію на Пирогова. У жовтні була остання петиція. Автор Михайло Латман писав, що світлофор на великому перехресті допоможе розвантажити транспортні потоки, а пішоходам більше не доведеться лізти через паркан, щоб перебігти дорогу у неналежному місці.

У підприємстві «СМЕД ОДР», яке займається організацією руху у Вінниці, вважають, що перехід ані на самому перехресті, ані навпроти «Анастасії», не потрібен. І буде тільки заважати.

— Там шість смуг для руху. Підземний перехід будувався з єдиною метою: прибрати пішоходів з проїжджої частини, — каже начальник підприємства Сергій Чернов. — До цього “Урожай” був одним з найаварійніших місць у Вінниці. І зараз немає сенсу робити через кілька десятків метрів від нього новий перехід. Будуть нові затори, а люди перестануть дивитися обабіч. Можливо, підвищиться аварійність.

Експерти з організації безпеки дорожнього руху не погоджуються з Черновим і кажуть, що перехід там таки потрібен.

Як з’являються нові «зебри»

Сергій Чернов розповідає, для того, щоб десь з’явилася нова «зебра», потрібно, щоб було звернення до міської ради. Це може бути, наприклад, депутатське звернення, колективне від мешканців або петиція. Проблему може підняти і поліція, якщо на ділянці велика аварійність.

Після цього буде експертне вивчення проблеми. Міська рада буде рахувати, скільки людей на ділянці перебігають дорогу. Скільки там було аварій.

Потім питання про доцільність нового переходу виноситься на розгляд координаційної ради з безпеки дорожнього руху. Якщо рішення комісії буде позитивним — перехід починають планувати до облаштування.

— Найбільша проблема, — каже Чернов, — брак коштів. Пішохідні переходи, особливо світлофори — дороге задоволення. «Вибити» гроші буває складно.

Небезпечна Вінниця

Ми підготували карту найнебезпечніших для пішоходів місць у Вінниці. Окремими шарами на неї нанесені місця, де систематично збивають пішоходів на “зебрах” чи поза нею. Ще окремим шаром вказані ділянки, на яких бачать проблеми наші експерти, а також їхні рекомендації, як виправити там ситуацію.

Темно-червоним кольором позначені місця, де збивали людей на "зебрі", синім - поза нею. Жовтим - ділянки, які виділили експерти.

«Потрібен перехід на Пирогова»

Олександр Зєрщиков,
експерт з організації безпеки дорожнього руху

  • Хмельницьке шосе — Космонавтів. Там дуже не вистачає світлофора, який би зупиняв автомобілі, коли дорогу переходять люди. Там часто збивають пішоходів, бо автомобілі набирають швидкість. З реконструкцією Космонавтів та Лісопарку збільшилась кількість пішоходів, велосипедистів, тому вже сьогодні там має бути світлофор з кнопкою. І ми з громадськими активістами звертались неодноразово до міської влади і поліції з вимогою встановити світлофор. «Підземка» там не потрібна — за ці гроші, які на неї виділять, можна поставити світлофори на всіх «зебрах» Вінниці.
  • Кінцева зупинка тролейбусів на Келецькій. Там дуже широка «зебра». Не вистачає острівця безпеки. А ще потрібно змістити розворот тролейбусів так, щоб була відстань між переходом і кінцевою зупинкою.
  • На Пирогова, у районі «Анастасії». Потрібен перехід, хоча б нерегульований з острівцем безпеки. Коли будували підземний перехід, брали до уваги тільки ринок «Урожай». Після цього побудували «АТБ», розширили лікарню, з’явилися торговельні центри. Усе це збільшило кількість людей, яким потрібно перейти вулицю. До «Урожаю» далеко, наступний перехід аж біля банку. Думаю, що «зебра» у районі АТБ вирішила б ситуацію.
  • На Барському шосе. Там відстань від пішохідними переходами зо два кілометри. Велика кількість людей перебігають у районі зупинки «вулиця Стельмаха». Бо це природно, коли будується великий мікрорайон «Барський», робляться нові трамвайні зупинки – з’являються люди, яким необхідно переходити дорогу.

«Рекордсмен з ДТП — Київська/Стеценка»

Віктор Перлов,
експерт з організації безпеки дорожнього руху

  • До найбільш небезпечних варто віднести переходи, що потрапили до переліку місць постійного скоєння ДТП, який склали патрульні. Це перехрестя вулиць Київська/Стеценка з прилеглими «зебрами». Аварії стаються через велику швидкість авто на Київській, а оглядовість там обмежена. Потрібно облаштувати напрямні острівці і острівці безпеки.
  • Проблемним є перехід через Хмельницьке шосе у районі входу в Лісопарк. Має надзвичайно високу аварійність — з початку року один загиблий, троє травмованих пішоходів та декілька ДТП без постраждалих. Перехід життєво необхідно облаштувати острівцями безпеки і світлофором, аби уникнути смертей та травмувань у майбутньому.
  • Не менш небезпечним є перехід на кінцевій зупинці тролейбуса на Вишеньці. Транспорт перекриває оглядовість «зебри» для водіїв. Перехід не освітлений. Вирішенням проблеми було б облаштування острівців безпеки та освітлення на переході разом з перенесенням зупинок за пішохідний перехід.
  • Перехід через Хмельницьке шосе біля Західного автовокзалу облаштовано з порушенням державних норм, бо немає острівців. А маршрутки, які паркуються поруч, погіршують оглядовість.

Нові переходи потрібно облаштувати:

— через вулицю Андрія Первозванного у районі алеї Космонавтів;

— на Пирогова в районі перехрестя з Блока

— через Барське шосе в районі виїзду з "Метро". Барське шосе стало частиною міста і неприпустимо "відрізати" його мешканців від громадського транспорту швидкісним шосе без переходів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Елена Панасюк

    С Киевской на мост водители едут на зелёный для пешеходов, держа возле уха мобильный,  полицейские на велосипедах едут по пешеходному переходу, не слазя с железного коня, на нерегулируемом переходе - любом - ты спешишь скорее стать на тротуар, потому что водители так и норовят проехаться по твоим пяткам и визжат машинами как будто для устрашения. Один мудак недавно медленно и тихо выехал на тротуар, разворачиваясь, и толкнул в бок. и ещё обматерил, что я ему не дала дороги. Водители, докажите, что вы - люди. И так ходим и оглядываемся, особенно когда с ребёнком пересекаешь дорогу. Законопослушнее  меня в плане перехода фиг найдёшь, а всё равно ходишь и трясёшся, потому что никогда не знаешь кто сидит за рулём - может вторая Зайцева О.О, которую сейчас наши лживые СМИ имеют наглость отбеливать. Вот так и живём. Благо, хоть какие-то заборчики появляются то там, то сям.
  • Yulia Krivickaya

    Переход от АТБ на Урожае был лет 10 назад, потом его зачем то решили убрать

    Anonymous reply Yulia Krivickaya

    Патамушта что там через 50 метров уже есть пешеходный переход. но все же идут  как у себя в деревне привыкли - по кратчайшему пути
  • Бытбылдык Бужурбай

    Давайте всі дороги розфарбуємо зебрами! Чому водій має їхати туди, де дозволено поворот(розворот) , а пішоходам гордість не дозволяє пройти сто метрів до переходу?
  • Anonymous

    Аби пішоходи менше втикалися у свої тиліхвони під час переходу,то і збитих було б значно менше. Бо йде,втупивши очі в екрана і запхавши до вух навушники і думає,що ВСІ мають давати дорогу. А якщо при цьому ще каптура натягне на очі,то взагалі,"гаси світло"...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up