Чому жінки вдягають міліцейську форму?

Чому жінки вдягають міліцейську форму?
Це красиво? Так. Але ці дами не тільки перебирають папери. Жінки в міліцейській формі на рівні з колегами-чоловіками виїжджають на місця злочинів, допитують рецидивістів та розкривають злочини. Обличчя співробітниць карного розшуку - не для загалу. А от слідчі, експерти-криміналісти і працівниці кримінальної міліції у справах дітей, своєї краси можуть не ховати.


Редакція „20 хвилин” запитала в кількох вінничанок, які обрали для себе роботу в міліцейській формі, чи не заважає їм стать, як переживають стреси і чи не сприймають їх несерйозно бувалі правопорушники.


Наталя Морозкіна (27), досліджує ДНК

На посаді експерта сектору біологічної експертизи Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Наталя майже півтора року. Але її робота – не тільки лабораторна. На питання „Себе більше вважаєте медиком, чи міліціонером?” Наталя, яка закінчила медичний університет і його аспірантуру, відповідає без роздумів – міліціонером.

- Так, в лабораторії ми досліджуємо речові докази. Все, що пов’язане з людиною, з тілом, з її біологічними зразками (це волосся, слина, сперма, потожирові виділення). Але значну частину роботи займають чергування. Виїжджаємо у складі слідчо-оперативної групи як експерти-біологи по всій області, щоб на місці знайти і вилучили інформацію, яка може бути речовим доказом і знаходиться для з’ясування обставин справи.       

- Наслідки різних злочинів бачили. Вбивства, зґвалтування. Як зі стресами боретеся?
- Викарбовується в пам’яті. Не скажу, що взагалі нічого не відчуваєш, бо є різні випадки. Зґвалтування малих дівчат, буквально дітей. Чи коли 12-річна дитина зимою пішла в одних тапочках з дому і не повернулася. Звісно, таке не можна забути. Але під час роботи ти розумієш, що шукаєш слід, який би привів до цієї дитини чи до того злочинця. Хочеться допомогти своєю роботою.

- Колеги чоловіки жаліють, чи навпаки, посилають у вогонь і воду?
- Мені гірше від того, що я жінка, не було ніколи. Експертна служба - один з елітних підрозділів міліції, і наші мужчини завжди допоможуть піднести тяжкий чемодан, допоможуть під час вилучення якогось об’ємного речового доказу. Навіть коли погана погода і треба іти в якийсь дрімучий ліс вночі, можуть сказати: Наталя, почекай, ми самі збігаємо, щоб ти туди не лізла.

- Чому обрали саме цю спеціальність?
- Медицина мене дуже захоплювала. Я тому то й аспірантуру обрала і її пройшла. А коли з’явилася вакансія на ДНК-лабораторії, це для мне була велика подія. Я була дуже щаслива, що іду на таку цікаву роботу, де кожний раз - щось нове. Речовий доказ завжди є унікальним. Щоразу ти обдумуєш, навчаєшся, десь щось треба підчитати. Мені здається – це набагато цікавіше, ніж бути лікарем-терапевтом, наприклад.
 

Марія Гусак (24), розслідує кримінал

Марія на посаді слідчого міської міліції працює три роки і каже: бути жінкою в міліції не складно.

- Підозрювані намагаються менше ображати, менше виражатися нецензурно. А колеги стараються підтримати якщо щось не виходить, допомогти по роботі. Єдина проблема - мало особистого часу. Але це загальна біда слідчих, як чоловіків, так і жінок.

- Не кажуть підозрювані чи потерпілі: „А, вона жінка, що вона там може розслідувати?” – питаємо.
- Ні. Зверхнього ставленні не відчувала. Я слідча, виконую свої обов’язки, і намагаюся спілкуватися з особами, які мають серйозний процесуальний статус, професійно.

- Яка справа запам’яталась найбільше?
- На пару з колегою-чоловіком розслідували зґвалтування. Під час добового чергування, майже на місці, затримали чоловіка, який підозрювався у вчиненні зґвалтування неприродним шляхом, взяли його під варту і надалі засудили до 4,5 років позбавленні волі. Це було... класно! Цей чоловік був дуже схильний до кримінальних правопорушень. Йому років 40 було. Нещодавно звільнився з місць позбавленні волі. Таким просто не місце в цивілізованому суспільстві. Напав він в під’їзді на жінку, яка дійсно була порядна, заміжня жінка, з дітьми. Це, звичайно, була травма для тієї жінки. Зґвалтування - це категорія таких справ, де необхідна участь жінки під час слідства. Жінка жінці може розповісти значно більше, і набагато конкретніше, ніж якби слідчим був чоловік.


Мирослава Горбенко (33), шукає відбитки пальців

Мирослава працює експертом-криміналістом вже 14 років. Її посада – старший експерт сектору дактилоскопічної експертизи відділу кримінальних експертиз Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру. В неї теж постійні нічні виїзди плюс лабораторні дослідження.  

- Трошки домашні від цього страждають, тому що, якщо ми чергуємо, то це 24 години. Деякі були незручності з дитиною – треба ж зранку її зібрати в школу, заплести, підготувати. Але я вже працюю давно, тому звикла. Хіба що до емоційних виїздів, пов’язаних з пригодами із дітьми, ніяк не звикну. Наприклад? Ми їздили в 2009 році в Шаргородський район. Там 3-річний хлопчик втопився узимку. Ми його шукали вночі, десь близько трьох годин ночі, і потім знайшли його під кригою.  

- Як відволікаєтеся від стресів?
- Може я така морально стійка, але відволікаюся. Активний відпочинок допомагає. Робимо виїзди з палатками літом, зимою - на лижі. А в інші дні домашні турботи відволікають завжди. Прийшла додому, погрузилася в свої питання - і забулася. Але скажу, що стати міліціонером – це була моя мрія з дитинства. Я завжди знала, ким буду. В мене більше ніяких варіантів не було. В мене батько був міліціонером, може, тому я так захотіла.


Ольга Телепенко (36), „дитячий” міліціонер

Ольга - старший оперуповноважений сектору кримінальної міліції у справах дітей. В міліції 16 років. Зараз, коли ви читаєте цей матеріла, ця жінка робить важливу роботу – розповідає дітям про вибухонебезпечні предмети, як з ними поводитися, як реагувати на залишений кимось підозрілий предмет.

- Ми постійно проводимо навчання в школах, в технікумах, коледжах. Розповідаємо, як правильно себе поводити в різних ситуаціях. Розповідаємо також про кримінальну і адміністративну відповідальність дітей, щоб вони не вчиняли правопорушення. Мета – профілактика дитячої злочинності і безпека дітей.

- Те, що ви жінка, допомагає чи заважає в роботі?
- Допомагає. Жінка, як мати, може більше до себе викликати довіру. Говорю з ними не як працівник міліції, а стараюся, щоб вони побачили в мені товариша. Так дітям легше і більш приємно спілкуватися. Зі всіма знаходжу спільну мову. Весь мій робочий шлях – це робота з дітьми.

- А чи не користуються цим колеги-чоловіки? Не кажуть: піди ти – цим малим поговори, ти жінка, тобі легше?
- Мені в колективі дуже комфортно і приємно працювати. Взагалі, я всіх дуже люблю – і колег, і дітей, з якими доводиться спілкуватися.


Нагадуємо, сайт 20minut.ua та газета RIA розпочали проект для жінок та про жінок "Вона і Вінниця".

Відео дня


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    Цікава робота експерта криміналіста, особливо захоплює робота в лабораторії де досліджуюють речові докази, але я мабуть не змогла б там працювати навіть маючи відповідну освіту. Занадто складно на все це дивитись.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up