Як власноруч пригнати автомобіль зі США? Покрокова інструкція і поради експерта

Як власноруч пригнати автомобіль зі США? Покрокова інструкція і поради експерта
  • Придбати автомобіль в Америці стало дуже популярним явищем.
  • Але як правильно це зробити, які є підводні камені та скільки це коштуватиме вам у загальному?
  • Ми розпитали експерта.

Придбати автомобіль за кордоном та доставити його в Україну можливо, але існують ризики. Потрібно враховувати багато різних аспектів. У яку суму обійдеться доставка, документи та розмитнення? Розібратись з усіма деталями нам допоміг Віталій Лісовик, засновник ITachki, які займають перегоном автомобілів зі США.

З чого почати?

Віталій Лісовик, засновник ITachki

Найпершим і найважливішим фактором є зорієнтуватися який саме автомобіль ви хочете придбати та який бюджет готові на це виділити. Саме фінансова частина є найважливішою - можна не знати яку саме модель машини ви хочете, але, маючи цифру бюджету у голові, обирати на сайтах з представлених моделей.

«Чим дорожче автомобіль — тим вигідніше його приганяти з-за кордону та більша економія»

Відео дня

— Якщо брати бюджет до 30 тисяч доларів — купити такий самий автомобіль в Україні буде коштувати вам десь 50–60 тисяч. Якщо автомобіль коштує 10 тисяч, то у нас в країні від буде десь близько 13 тисяч доларів, — розповідає Віталій.

У вільному доступі в інтернеті можна з легкістю виявити аукціони, але що і як працює? І чому українці масово кидаються купувати авто з Америки?

Аукціони

Аукціони — це саме те місце, де і проходить придбання машин у США. Усі вони — страхові. Що це значить?

— Автомобілі у Штатах застраховані, — каже експерт Віталій Лісовик. — Коли людина потрапляє у ДТП або якось інакше шкодить машину, наприклад стихійні лиха, власник автомобілю має право відмовитись від своєї пошкодженої машини та отримати компенсацію від страхової компанії. Страхова забирає цей автомобіль собі і списує його на аукціон, де будь хто бажаючий може його придбати і відремонтувати, — розповідає хлопець.

Окрім страхових автомобілей, на аукціонах так само можна натрапити на дилерські  — тобто дилер придбав страховий автомобіль на аукціоні та сам його ремонтує, згодом перепродає. Яка саме була поломка, який ремонт був наданий та у якому стані автомобіль знаходився коли потрапив на аукціон — залишається загадкою.

— Потрібно розуміти, що рішення придбати дилерську машину — це ваш власний страх і ризик, —говорить експерт..

Віталій розповідає, що окрім ціни за саму машину, потрібно враховувати й ціну збору акціону - вона може варіюватись до півтори тисячі доларів. 

Ось декілька популярних аукціонів:

Вибір та перевірка автомобіля

— Є багато нюансів, на приклад «тип власності автомобіля», техпаспорт, як кажуть у нас, — говорить Віталій. — У них це називається тайтл. Є дуже багато різновидів цих самих тайтлів, у кожному штаті США вони свої, у них свої назви і свої умови. Є тайтли, які не дозволяють вивозити саме цей, обраний вами автомобіль, за межі Америки. Тобто якщо ви придбаєте автомобіль з таким тайтлом, то ви просто не зможете його вивезти за межі країни і просто попрощаєтесь зі своїми грошима.

Проглянути різні види тайтлів та ознайомитись з ними перед купівлею автомобіля, можна ось тут , а також ось тут .

Також є неймовірно зручні сервіси, які дозволяють побачити всю історію потенційного автомобіля з самого першого страхового випадку ( якщо таких було декілька). І пошкодження, і фарбування - що було додано, змінено. Ціни на таких сервісах варіюються від 100 гривень до 70 євро. 

Ми надамо вам три,але їх уснує набагато більше, сайти легко знаходяться у Гугл:

Кредитні автомобілі

— Є великий нюанс з кредитними, так званими «лізинговими» машинами.- розповідає Віталій.- Необхідно переконатись чи раптом обраний вами автомобіль не є кредитним і перевірити його кредитну історію та найголовніше — те, чи погашений кредит. Якщо ви придбаєте автомобіль, кредит за який досі не був погашений, то знову ж таки зіткнетеся з тим, що не зможете вивезти машину зі США.

За словами Віталія, доведеться повертати кредит чи зі своєї кишені, або ж залишити автомобіль у США і робити по ньому «реліз».

Реліз — це відмова від автомобіля, щоб його знову виставити на аукціон. Це буде вартувати вам від тисячі доларів.

Перевірити чи кредитний автомобіль можна за допомогою вищезгаданих тайтлів. Значенням одного з них і означає той самий кредит.

— Як зрозуміти, що машина була втоплена?

— Аукціон пише, що автомобіль був втоплений, що у нього були якісь пошкодження, спричинені впливом води, —  розповідає експерт. — Вони не уточнюють, чи автомобіль в море заїхав, чи в озеро, або ж просто потрапив під дощ чи повінь. Ні, це не вказано, але пишуть, що автомобіль «побував у воді».

— Чи реально такий автомобіль відремонтувати та поставити на колеса?

— Є автомобілі, які побували у воді і заводяться. Але купуючи утоплену машину ви просто напросто не зможете передбачити з чим ви зіштовхнетесь у майбутньому.

За словами Віталія Лісовика, електроніка дуже боязлива до води і потрібно це розуміти.

— Є клієнти, які приходять і самі пропонують «а чи не придбати мені втоплений автомобіль». Ми відмовляємо. Я не можу сказати, що вони значно дешевші за звичайні, робочі автомобілі, але вони цілі. Візуально. Існує можливість, що ви придбаєте «втопленого» і він буде повністю цілим і зовні, і зсередини, але вірогідність мала і знову ж таки — передбачити як вестиме себе електроніка після контакту з водою — надзвичайно важко, — говорить хлопець.

Купівля автомобіля

Є можливість придбати машину одразу, якщо вона вам дуже припала до душі. За максимальну суму, так званий “резерв”. До початку торгів, ціна автомобілю потроху підвищується, потенційні покупці її “набивають”. І якщо ціна зросте до вказаного “резерву” — ви викупите її навіть до початку аукціону.

При “грі” аукціону один крок тобто підвищення ставки, зазвичай дорівнює 50-100 доларам. Чим дорожча машина, тим більша сума ставки. 

На кожен автомобіль виділено одну хвилину аукціону — реагувати потрібно дуже швидко і впевнено.

Після “виграшу” машини, необхідно оплатити її вартість протягом двох днів. Саме під такий термін для автомобіля виділяється безкоштовне місце на стоянці аукціону.

Оплатити дуже просто — аукціон робить “invoice”, надсилає рахунок, вам лише потрібно підійти в касу банку і сплатити необхідну суму на цей рахунок. Якщо цього не зробити протягом необхідного терміну ( 2-3 дні, аукціон сам повідомляє цю інформацію ), то загрожує досить великий штраф у розмірі 500 доларів.

Доставка по США та морю

На даний момент машина знаходиться на майданчику, відведеному під автомобілі аукціону. Звідти його бажано забрати на склад, аби гарно упакувати для перевезення країною і морем. Для цього потрібен евакуатор і, власне, склад.

Порада номер один — дуже важливим є знання англійської мови. Якщо ви нею не володієте - скористайтесь допомогою сторонньої людини.

Людина, яка вирішує самотужки пригнати автомобіль, після купівлі машини зіткнеться з проблемою — як, знаходячись у Україні, організувати перевіз машини по США. При цьому ще й не натрапити на шахраїв, що просто можуть позбавити і грошей, і автомобіля загалом.

В інтернеті є багато сервісів з перевезення автомобілів по США, до прикладу Easy Car Shipping. Вартість доставки буде меншою за більшу кількість миль\кілометрів. Ціни у них - 1 долар\миля якщо відстань до 500 миль. Ціна за милю може зменшитись і до 40 центів за милю при далекій відстані доставки.

Також разом з автомобілем, у порт потрібно доставити і документи на машину. Це можна зробити через знайомих, якщо такі є, або ж домовитися з компанією, що доставляє автомобіль, аби вона спостерігали за збереженістю документів і їх перевірили.

Порт

Стоянка у порту досить дороговартісна, до 15 доларів в день. Тому вирішити питання з доставкою необхідно у короткі терміни. Можна скористатися допомогою сайтів : 

Існує два методи перевезення автомобілів на судні - у контейнері, або «Roll On/ Roll Off». Другий передбачає те, що вашу машину завезуть на судно, та вивезуть з нього. Це більш дешевий варіант транспортування автомобіля з порту в порт, але навіть самі працівники судна запевняють, що не найбезпечніший. Головна умова - ваш транспорт має бути в змозі сам заїхати та виїхати з судна, без допомоги сторонньої техніки.

Інша справа - контейнер. У один контейнер має бути поміщено і закріплено 4 автомобіля у два ряди. Другий ряд - згори над першим. Але потрібно чекати, доки у контейнер наберуться ще машини окрім вашої.

— По морю вартість варіюється від 637 доларів до 850, — говорить експерт. — По часу від 40 до 55 днів.

Брокер та митниця

Для зустрічі автомобіля у порту потрібен брокер. Він вже сам знаходить експедитора, розмитнює машину та знаходить тих, хто вивантажить машину з контейнера. Послуги брокера разом з логістикою ( розвантаженням контейнера ) коштують близько 850 доларів. Знайти брокера можна на сайтах::

Машину розвантажили з контейнера, вона стає в чергу на розмитнення у одеському порту. Черга може тривати і до тижня. Якщо автомобіль розвантажили у п’ятницю, то у вартість автоматично нараховуються вихідні дні. Кожен день зберігання автомобіля у черзі коштує близько 5 доларів.

Вартість розмитнення залежить від моделі автомобіля та його року випуску, розрахувати вартість завчасно дуже важко. Чим новіша машина та менший об’єм двигуна (до трьох літрів) - ціна розмитнення буде меншою.

На митниці вам дають дозвіл на подальшу реєстрацію і машина може рухатися далі країною.

Але перед реєстрацією необхідно ще зробити ремонт, пройти сертифікацію автомобіля, а вже потім його реєструвати. Тому про все по порядку.

Евакуатор

Не зареєстрована машина не має права рухатись країною самостійно. Потрібен евакуатор з Одеси по Україні. Можна скористатися такими сайтами:

Вартість може складати від 5 грн\км. За словами експерта Віталія Лісовика, зазвичай доставка автомобіля з Одеси до Вінниці дорівнює близько 250 доларам.

Запчастини

Зі Штатів запчастини для ремонту автомобілів брати дуже не рекомендують, адже їх також потрібно розмитнити. Найчастіше запчастини замовляють з Росії, Польщі та Тайвані. 

Потрібно знайти СТО та провести повний аналіз автомобіля і, власне, його ремонт. Вартість заміни усіх необхідних компонентів та ремонту вам повідомлять вже безпосередньо у самому сервісі з ремонту автомобілів.  

Сертифікація

Сертифікація — це перевірка відповідності автомобіля європейським нормам. До прикладу, у Америці габарити червоного кольору, а у нас — жовтого. Їх потрібно замінити, щоб машина відповідала європейським стандартам. Щось потрібно замінити щось зняти, а щось вмонтувати. 

Для проходження сертифікації необхідно звернутись у ДАЇ. Сама сертифікація може коштувати близько 300-350 доларів.

Реєстрація

На цей момент у вас на руках оригінальний тайтл автомобіля, також посвідчення про розмитнення та документ про підтвердження проходження сертифікації. До них додайте власні копії паспорта та ідентифікаційного номера і можна отримувати техпаспорт на автомобіль та номера.

Коштувати це буде близько 60 доларів, по часу може зайняти близько половини дня

— Це фіксовані платежі, 3–5 % в залежності від ціни автомобіля — сплата у пенсійний фонд. І десь до тисячі гривень — отримати сам номерний знак та техпаспорт, — говорить Віталій.

Вітаю, у вас відремонтований, зареєстрований автомобіль на українських номерах з повною свободою переміщення. 

Але якщо ви все ж замислились над тим, чи варто це робити власноруч, ось коментар експерта:

— Скільки будуть коштувати послуги компанії, яка займається перегоном автомобілів?

— У нас налагоджені зв’язки та співпраця на кожному етапі, який знадобиться у купівлі, доставці та ремонті автомобіля. Фото — доповідь надаємо на кожному з етапів, —говорить Віталій Лісовик. —Ми все зробимо, вам залишиться лише платити гроші у банк, майже за кожен з етапів окремо. Ми, власноруч, беремо кошти лише за нашу роботу. Ціну не приховуємо, вона однакова абсолютно на кожен автомобіль — це тисяча доларів. Тобто немає значення, чи ви купуєте машину за 400 доларів чи за 40 тисяч — наша робота коштуватиме однаково.

— Скільки коштує пригнати машину з США?

— Це, звісно, залежить від автомобіля, але у більшості випадків це 50\50. Тобто вартість усіх аспектів доставки та документів, ремонту буде близькою до вартості автомобілю. Але не менше за п’ять тисяч доларів. Якщо ви візьмете машину з аукціону за дві тисячі — повна вартість буде близько восьми тисяч.

Офіційний сайт ITachki http://itachki.com.ua/

 Фото надані компанією ITachki та взяті з інтернету.

 

Читайте також:

Добірка волонтерських проектів: подорожуй, покращуй світ та набирайся досвіду задарма

Гід мандрівника: у Вінниці проведуть безкоштовні лекції для любителів подорожувати

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Ярослав Люльчак

    питання лише чому Ітачки беруть за послуги 1000 тоді як приватні особи 300.
  • Александр Вознюк

    де Олександр Столяров???
    Він би написав що де позначка що це новини компаній!!

    не раджу дану фірму для покупки авто... хамовиті лохотронщики ще ті...

    Ярослав reply Александр Вознюк

    Мало відлистали. Та й срача гарного так не вийде.

    Набільга біда в цій схемі - дегенерати що беруться за ремонт. Обіцяють "за тиждень", "за два", а по факту чекаєш 2 місяці, та ще й список робіт(вартість) розростаються. За язик їх ніїто не тягне обіцяти швидко! З такю швидкістю самостійно можна все усе зробити! Було б пофіг, та час йде, авто не поставлено на облік, а значить штрафи капають.
  • пуля

    приезжаеш сюда идеш к дилеру вибираеш автомобиль или ищеш на кар карус можно также на аукционе но сдесь нужно платить за участие и время после покупки отганяеш в порт так надежние чем через компании платиь здесь примерно $ 800 в Одессе $1000

    Ярослав reply пуля

    Хоч би одну кому, крапки, чи вели літеру використало б. Дитя прогресу!
  • Ярослав

    Пригнавши 2 штуки із copart-а, можу сказати: вигідніше придбати нову чи бу за ту ж ціну, на порядки менше проблем і витрат!

    Семен reply Ярослав

    Всі авто різні. БУ тут може бути ще гіршим хламом з нереальним пробігом. Наприклад маю одну зі США, стару продаю. В кому вона стані знаю лише я. І то навіть не зрівняти з пригнаним авто.

    Ярослав reply Семен

    Ти всеодно не заховаєш всі ознаки пробігу. Або хтось лоханеться. Але то вже його проблеми, я якщо буду боятись то вже нову придбаю, по грошам різниця невідчутна!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up