Вона і Вінниця: Жінки Майдану. Історії вінничанок

Вона і Вінниця: Жінки Майдану. Історії вінничанок
Тільки за щасливим збігом обставин серед Героїв Небесної Сотні нема жінок. Хоча вони разом з хлопцями й чоловіками були поруч з першого й до останнього дня Революції гідності. Надавали медичну допомогу, готували харчі, підтримували морально. Їм не дозволяла йти на барикади.

Незважаючи на це, декого з дівчат можна бачити у самому пеклі. Це зафіксували фото і відеокамери. Багато людей допомагали продуктами харчування, ділилися коштами з сімейного бюджету. Майдан у ті дні об’єднав Україну. Свій внесок у перемогу Революції гідності зробили і наші вінничанки.

Різдвяного ранку молилася біля пам’ятника Архістратигу Михаїлу

Волонтер Валентина Погребняк підтримувала майдан харчами. Жінка каже, що не мала можливості постійно перебувати у Києві. Але залишатися осторонь такої події – теж не для неї.

Відео дня

- Я вмію непогано готувати, - каже пані Валентина. – Купувала м'ясо, робила тушонки, ковбаси, кров’янку. Не обходилося без сала, випічки. Продуктів набиралося не менше 30 кілограмів. Просила чоловіка, щоб допомагав. Він теж зі мною їздив на Майдан. Скільки таких поїздок було, не рахувала. На той час мала невеликий бізнес, то із зароблених грошей немало йшло  на придбання харчів, на дорогу.

Приготовлені вінничанкою наїдки діставалися не тільки землякам. Передавала їх захисникам з інших областей. Особливо нахвалювали домашню ковбасу.

- У той час у Києві оперували мою сестру Любу, - розповідає пані Валентина. – Після лікарні вона теж прийшла на Майдан. Познайомилася з однією з киянок і деякий час проживала в неї. Люба вміє пекти смачні пампушки. Відрами носила їх хлопцям і дівчатам на Майдан. Розумію, що це, можливо, невелика допомога. Але я дуже не люблю байдужих. Кожен має робити хоча б те, що вміє, тоді разом вийде велика справа.

Найбільше Валентині Погребняк запам’ятався ранок 7 січня. О шостій годині вона вже була на Майдані. Молилася не в храмі, а біля пам’ятника Архістратигу Михаїлу, покровителю Києва. Каже, о такій ранній порі на великому екрані, що був на Майдані, транслювали фрагменти Різдвяних традицій, а потім кадри, які висміювали у карикатурному зображенні Януковича і його свиту.

Нині Валентина Погребняк займається волонтерством. Вона очолила новостворений фонд «Благодійний експрес». Її син воював в «Айдарі». А мати десятки разів їздила в зону АТО. Постійно брала з собою фотоапарат, результатом таких поїздок стала ще й фотовиставка. На початку березня презентуватиме її у «Плеяді». Також отримала запрошення показати її у Польщі.

"Раджу звертатися в «Гармонію», там люди із золотими серцями"

Голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк, незважаючи на те, що пересувається на інвалідному візку, також була на Майдані. Причому, неодноразово.

- Члени нашої організації збирали допомогу і відвозили її тим, хто в мороз і холод відстоював справедливість, - каже пані Раїса. – Це були теплі речі, харчі, кошти. Багато допомагала Олена Павлова, Лариса Полулях. Зустрічалися з хлопцями і дівчатами з Вінницької сотні, іншими майданівцями. Після однієї з таких поїздок я захворіла, дістала запалення легенів. Коли лікувалася, думала, а як же вони, ті, хто на Майдані, день і ніч на холоді. Ніхто не скаржився на погані умови. Принаймні, я такого не чула. Для себе зробила висновок: наш народ, коли об’єднається, може зробити дуже багато. Стає такою великою силою, яку ніщо не зможе здолати.

У день 18 лютого, коли пролилася кров на Грушевського, Раїса Панасюк також була у Києві.

- Ранок тоді видався дуже сонячний, - розповідає співрозмовниця. – І це відображалося на обличчях людей. Відчувалося, що Майдан для кожного – це місце для очищення, переоцінка самого себе. Мабуть, доля милувала мене залишитися 18 лютого до кінця дня. Бо чим він закінчився ми вже знаємо.  По розстріл мирної демонстрації на Грушевського дізналася вже по дорозі до Вінниці.

Нині ГО «Гармонія» так само  активно допомагає і тим, хто в АТО, а особливо, переселенцям зі Сходу. Журналісту RIA неодноразово доводилося чути від декого з переселенців, що найбільше уваги їм приділяють саме в «Гармонії». Кажуть, там наскільки чуйна команда, що навіть не віриться, що такі стосунки можуть бути між чужими людьми.

- Раїса Панасюк – це надзвичайна людина, - розповідає прибула з Луганщини вчителька  Алла Бережна. – Коли спілкувалася з нею, здавалося вона готова небо прихилити, тільки б допомогти  мені. Якщо в когось з переселенців виникають проблеми, раджу їм звернутися в «Гармонію», там вся команда Раїси працює так само людяно з кожним. 

Нагадуємо, сайт 20minut.ua та газета RIA розпочали проект для жінок та про жінок "Вона і Вінниця".

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up