Яна Матвійчук: Чиновники почали відбудовувати Україну без чіткого плану (Новини компаній)

Яна Матвійчук: Чиновники почали відбудовувати Україну без чіткого плану (Новини компаній)

Матвійчук Яна – підприємиця, СЕО івент-агентства Aрена КС, засновниця благодійного фонду Women’s Aid International.

У грудні 2022 року у Парижі відбулася конференція щодо повоєнного відновлення України. Результатом обговорень експертів з усього світу стало створення нового плану повоєнної відбудови. Матвійчук Яна вбачає серйозну загрозу у принципах, які нам пропонують західні експерти, оскільки запропоноване ними бачення – це провал для успішного повоєнного відновлення України. 

На думку Яни Матвійчук, засновниці компанії ARENA CS, план повоєнної відбудови України, який створити під час конференції у Парижі, буде неефективним. Якщо його запровадити – Україна ніколи не стане успішною європейською країною. Адже нам пропонують авторитарну систему управління, рукотворний ринок та олігархів у кожній галузі. 

Відновлення України вже розпочалося 

Нещодавно в Україні створили Держагентство відновлення та розвитку інфраструктури України. Створення Держагентства – це перший етап відновлення України. Найближчим часом планують відбудувати 18 житлових будинків, котрі були знищені через військові дії у населених пунктах Київської області. Прем’єр міністр України Денис Шмигаль зазначив, що на відновлення майна вже спрямували 465 млн гривень. Завдяки цьому 4000 людей зможуть повернутися у власні домівки. Кошти на відновлення цих будинків були отримані з платформи UNITED24.

UNITED24 – це фандрейзингова платформа, створення якої ініціював Президент України Володимир Зеленський.

«Відбудова житлових будинків у Бородянці, Гостомелі, Ірпіні та селах Мила і Бузова – це «гасіння пожежі»–  вважає Яна Матвійчук. Дійсно, зараз важливо зробити все можливе, щоб люди отримали житло. Але варто розуміти, що повоєнне відновлення України – це не лише відбудова житлового фонду. Має відбутися глобальна модернізація країни.» 

Звідки взялося Держагентство відновлення та розвитку інфраструктури України

Підставою для створення Держагентства відновлення та розвитку України стала конференція у Лугано, котра відбулася ще влітку 2022 року. Саме на цій конференції Україна представила своє бачення повоєнного відновлення. Над планом працювали понад 2500 експертів, серед яких одним з основним модератором ідей був Данило Гетьманцев. На думку авторів цього плану Україні треба 750 млрд доларів на відновлення. Після конференції «план відновлення Гетьманцева» дуже розкритикували. Але, як бачимо, критику українські урядовці не сприйняли і вже почали втілювати проєкт. 

Яна Матвійчук та економіст Ярослав Романчук у липні 2022 року детально розібрали представлений у Лугано план повоєнного відновлення: 

Що запропонували у Парижі

Для реалізації створеного на конференції у Парижі плану – експерти запропонували створити Українське агентство з реконструкції та європейської інтеграції (UREIA). Автори зазначили, що це Агентство має бути незалежним, але водночас поєднаним з ЄС та координованим українською владою. Але як можуть собі поєднуватися незалежність та підпорядкованість? Правильно, ніяк. 

Головне завдання цього Агентства – допомога у підготовці проведення реформ в Україні, котрі відповідають правовим та регуляторним вимогам ЄС. Згідно з початковою ідеєю – Агентство має бути прозорим та мати свою автономію, займатися відбором проєктів, слідкувати за реалізацією та звітуватися донорам про витрати коштів. Також очікується, що Агентство матиме повноваження призупиняти чи забирати надані ресурси і навіть заморожувати проєкти, якщо будуть підозри у корупції чи зловживаннях. Ще одним цікавим аспектом є те, що Агентство буде мати право накладати вето на пропозиції української влади. 

Можна впевнено сказати, що створений у Парижі план базується на утопічних уявленнях про функціонування держави. Насправді ж, у випадку України треба враховувати безліч факторів: історичний досвід, поточний стан управлінських інститутів,  українські еліти, прагнення українських громадян до добробуту своїх родин та країни в цілому. 

Якщо дійсно впровадити запропонований план, то для українського народу майже нічого не зміниться. Як і раніше будуть корупція, хиткі правові інститути та відсутність економічної свободи. 

Яким має бути план відновлення України. Бачення Яни Матвійчук

Для того аби створити якісний план відновлення – треба зрозуміти якою ми бачимо повоєнну Україну. Яна Матвійчук вважає, що на першому місці у оновленій Україні мають стояти особиста, економічна та політична свободи громадян. Кожна людина має самостійно розпоряджатися власним життям, здоров’ям та майном. 

В Україні має бути верховенство права, коли всі рівні перед Законом. Не може бути «обраних». Судова влада має бути повністю незалежною. 

Для уникнення майбутніх загроз з боку сусідів – має бути сильна та вмотивована армія. Яна Матвійчук вважає, що цього можна досягнути лише шляхом створення контрактної армії. Окрім того, запорукою безпеки стане вступ України до НАТО. 

Досвід показав, що українці могли і хотіли боронити країну та себе на початку повномасштабного вторгнення росії. Але через обмеження володіння зброєю українці просто її не мали. Яна Матвійчук каже, що треба легалізувати володіння зброєю та зняти обмеження на торгівлю та виробництво зброї, залучити в оборонну галузь приватні компанії. 

Держава має обмежити власні функції і мати лише наступні функції: забезпечувати безпеку, розвивати міжнародні відносини, підтримувати функціонування об’єктів критично важливої інфраструктури, надавати соціальну допомогу. 

Надзвичайно важливо, щоб держава не втручалася у економіку, була прозорою та сприяла покращенню добробуту громадян. 

Також мають бути реформовані: податкова система, медицина, освіта, ринок праці, всі державні структури. Обов’язковим також є скорочення кількості чиновників та видатків на утримання державного апарату. 

Отже, поки що не існує ідеального плану повоєнної відбудови України, оскільки за створення всіх планів беруться то соціалісти, то іноземні експерти, які не знають реальної ситуації в Україні, то ті, хто готується «освоювати» мільярди доларів міжнародної допомоги через складні бюрократичні процедури. Зараз наше завдання – не допустити затвердження планів, котрі приведуть Україну до занепаду чи повернуть до довоєнного рівня. 

Ми маємо шанс створити країну мрії: модернізувати і перезапустити Україну, позбутись назавжди радянської державної машини.

keyboard_arrow_up