Діагностика та безопераційне лікування міоми матки в МЦ "Людмила" (ПМП Відар)

Діагностика та безопераційне лікування міоми матки в МЦ "Людмила" (ПМП Відар)
Лікар гінеколог та Ультразвукової діагностики Кондратюк Т.В.
  • Міома матки – сучасні погляди на дану патологію і принцип малотравмуючого  органозберігаючого лікування жінок  ендоваскулярним методом Емболізації Маткових Артерій з даною поширеною  проблемою.
  • Міома проявляється збільшенням живота, порушенням менструального циклу, порушення функції  сечового міхура та кишківника (порушене сечовипускання, запори) із-за здавлення венозних судин і нервових сплетень черевної порожнини - може проявлятися варикозом  нижніх кінцівок, тазовими та поперековими болями, Варикозним розширеням гемороїдальних вен. 
  • Міома може бути причиною  безпліддя у жінок, так як деформує  порожнину матки  і посилює скорочення матки, що заважає імплантації ембріона.

І так, міома матки  глибоко доброякісне м’язове фіброзне судинне утворення – проліферат.  По заключенню ВОЗ ступінь онкогенності міоми не виявлено, тобто довести про злоякісність даної пухлини, неможливо, тобто практично ніякої загрози переродження міоми матки в пухлину – неможливе!!! 

Виходячи з цього, сучасна методика лікування повинна бути органозберігаючою  при лікуванні міоми матки, тобто повинна зберігатись матка та яєчники, всі лікувальні методики повинні прикладатись до самої міоми. 

Матка – непарний орган, призначений для вирішення дітородної  функції, а також  приймає участь в обміні та використанні гормонів яєчників. Функція матки тісно пов’язана з функцією  молочних залоз, щитоподібної залози, сечостатевої системи, психоемоційної  функції нервової системи. Видалення матки (гістеректомія) приводить до порушення функції даних органів і систем і таким чином до розвитку полісистемних порушень. Все це зв’язано з порушенням функцій яєчників, зниження вироблення гормонів (естрогену і прогестерону). Стан гіпоестрогенії приводить до розвитку клімактеричних порушень, остеопорозу кісток, посиленому згортанні крові, що веде до розвитку тромбозів, розвитку гіпертонічної хвороби, які призводять до розвитку інфарктів та інсультів. Порушується також функція щитоподібної залози, розвивається гіпо- чи гіпертиреоз. Порушується вуглеводний обмін, що призводить до появи ожиріння та діабету. 

  • Ендоваскулярний хірург, ДМН Кондратюк В. А.

Матка також виробляє гормони простоцикліни, що підтримують нормальне згортання крові.  В багаточисленних роботах закордонних авторів указується, що  в групі прооперованих жінок (методикою гістеректомії при міомі  матки) смертність від  інсультів та інфарктів підвищується від  20 до 40%.

Значно підвищується загроза раку шийки матки, нирок, молочної залози, щитовидної залози. 

Середньостатистична тривалість  життя знижується на 8%. Таким чином - видалення матки, при міомі, веде до зниження якості життя та інвалідизації. В Україні до 40 років кожній 4 жінці  виконали гістеректомію. В рік проводиться близько 100 тис. операцій, смертність при яких  складає 0,1%.

Нажаль, консервативні методи лікування – гормони: Есмія, КОК, гонадорилізинг гормони, Мірена  не дають бажаного ефекту, а часом наносять шкоду організму посилюючи ріст міоми. 

Перш за все ВМС – Мірена (гормономісна спіраль), яка стимулює ріст міоми, так як міоми харчуються гормонами і естрогенами,  і прогестеронами. 

Естрогени відповідають за збільшення  клітин, а прогестерони за ділення. 

Рослинні препарати: борова матка, червона щока, болиголов, чистотіл являються високо токсичними препаратами, що викликають враження нирок та печінки, тому їх використання заборонене.  

На перший план виходять органозберігаючі операції.

Міомектомія, недолік даної методики являється, хірургічне втручання, використання наркозу, неможливість виділити множинні мілкі вузли,  загроза винекнення кровотечі, інфікування.  Рецидиви в містах видалення вузлів від 10 до 30%  протягом року, і саме головне для жінок репродуктивного віку – рубець на матці, який в майбутньому може викликати патологічне прикріплення плаценти та розрив матки по рубцю  в період вагітності та пологів. 

Щорічно до 4000 жінок у світі помирають від даної  проблеми по заключенню ВОЗ. 

Сучасна наука з 1995 року пропонує  органозберігаюче малоінвазивне лікування, а саме: Емболізація Маткових Артерій, при міомі матки, патології плаценти, акушерських кровотечах. 

Дана методика заключається в тому, що під місцевою анестезією, в ділянці пахової складки, проколюється стегнова артерія, катетер проходить по судинах  в маткові артерії, потім вводяться мілкі часточки-емболи (розміри 500-700нмк), які з потоком крові розносяться по судинам, що кровопостачають міому. В міомах судини кінцеві, вона має капсулу. Так як це м’язове утворення, що розвивається  із м’язової  стінки судин, які живлять матку. В результаті  даної процедури призупиняється підживлення міом  і відбувається гибель та розсмоктування до 60% за рік, і продовжується розсмоктуватись на протязі всього життя. 

Зверніть увагу що Емболи накопичуються лише в міомах. А Емболи, які не попали в міому, виходять транзитом в порожнину матки і виводяться з менструацією. Таким чином операція виконується без наркозу, безболісно, зберігається матка, менструальна та дітородна функції. 

Жінка уникає важких наслідків: видалення органа та інвалідизації. По заключенню ВОЗ ЕМА являється першою  після консервативних методик лікування. З 1995р. в світі виконано більше 15 млн. операцій. В Україні дана методика проводиться з 1997р – виконано до 10 тис. операцій.  

В медичному центрі  Людмила, м. Вінниця, даний вид втручань проводиться з 2008 р., при співпраці з  НДІ ім. Шалімова, м. Київ. Операції виконуються відомими ендоваскулярними хірургами Альтманом І. В. та Кондратюком В. А. (докторами та кандидатами медичних наук).  Загальна успішність операцій -98%, в результаті чого прооперовані пацієнтки народили більше 80  дітей. Пацієнтами являються жінки різних вікових груп від 22 до 66 років.

Хірург Альтман І. В.

  • КМН, Хірург Альтман І. В.

Високу ефективність даного виду операцій підтверджена МОЗ № 147 від  25.01.2023р. в клінічних настановах лікування міоми матки. 

Дослідження дійшло до висновку, що при ЕМА рівень серйозних ускладнень значно нижчий порівняно з хірургічним втручанням, міомектомії та гістеректомії. 

За ці роки співробітники медичного центр  разом із науковцями, розробили тактику підготовки до Емболізації Маткових Артерій, обстеження, техніку проведення операції з впровадженням УЗД в ході оперативного лікування. Знеболення в післяопераційному періоді, само оперативне лікування безболісне, час перебування в стаціонарі 3 доби.  Характерне швидке одужання та повернення до нормального життя.  

В медичному центрі проводиться наукова робота, опубліковано  наукові статті, щорічна участь співробітників з доповідями  в наукових конференціях та конгресах.  До 30-ти річчя Національної Академії Медичних наук України нами створено  та опубліковано збірник наукових праць «Досвід застосування ендоваскулярних  операцій в акушерсько-гінекологічній практиці України»  для розвитку та введення в практику лікувальних закладів та лікарів сучасної органозберігаючої методики (Емболізація Маткових Артерій). Ендоваскулярні операції можуть суттєво знижувати материнську смертність  при масивних акушерських кровотечах. До прикладу в 2015 р. -  66 жінок загинули від кровотеч  в пологових будинках України.  На тлі сьогоднішніх подій в Україні  народження за півріччя знизилось на 28%. Наше завдання боротися за кожне життя. Це завдання перинатальним центрам країни, вводити в свою практику Ендоваскулярні методики.  Всім бажаючим лікарям ознайомитись зі збірником наукових праць, можуть  звертатися за номером +38 067 837 40 56. 

 

  • Лікар гінеколог вищої категорії, провідний спеціаліст Тарасюк В.А.

  • Лікар гінеколог та ультразвукової діагностики Кондратюк Т.Р. 

Кожен практикуючий лікар акушер-гінеколог зобов’язаний знати та орієнтуватись в сучасних  ендоваскулярних органозберігаючих операціях. 

Ціль даної статті донести інформацію жінкам, якщо у Вас міома це доброякісне утворення, що не потребує обов’язкового видалення  матки, так як внаслідок цього відбувається розвиток порушень усіх органів та систем та розвиток післякастраційного синдрому з важкими наслідками.

Міома це не вирок! Це доброякісне утворення! Емболізація маткових артерій в лікуванні даної патології  зберігає здоров’я  та життя жінок. На превеликий жаль, зі-за неінформованості населення, в наших гінекологічних стаціонарах в більшості випадків проводяться хірургічні методики лікування з важкими наслідками у найблищому майбутньому для пацієнта.

Про медичний центр "Людмила" (ПМП "Відар")

Наш медичний центр створений в 2005 р. Організовано прийом спеціалістів: 

Проводяться оригінальні малоінвазивні ендоваскулярні  операції: емболізація  сім’яних вен при варикозному розширені сім’яних вен (варикоцелє) у чоловіків та підлітків. Операція харектиризується  малотравматичністю, швидким одужанням. 

Як правило дана операція проводиться хірургічною методикою з розрізами, спінальною анестезією та довготривалим двотижневим одужанням  та можливими рецидивами.  Натомість ендоваскулярна методика лікування варикоцелє, що  проводиться у нас – виключає всі можливі ризики та недоліки хірургічних методик. 

Наш медичний центр співпрацює з Інститутом Раку, Інститутом трансплантології  ім. Шалімова, Інститутом Нейрохірургії,  відомими приватними онкологічними клініками: Лісод, Іновація і Кібер-клініка м. Київ. Можливе направлення в дані центри  на консультативний прийом та подальше лікування з участю провідних спеціалістів України, що може суттєво вплинути на кінцеві результати лікування та збереження здоров’я.  

З 2007 р.  спіспрацюємо з великою університецькою клінікою м. Фрайбурга, Германія, в якій можливі онлайн консультації та направлення на обстеження та лікування с участю провідних  лікарів-науковців Європейської медицини.

  • головний лікар, Трегуб В. В. МЦ "Людмила" (ПМП "Відар")

Ми широко відкриті для співпраці з лікарями державних та приватних клінік. Запрошуємо на показові операції, готові поділитись нашим досвідом лікування міоми методикою емболізації маткових артерій, навиками та знаннями з нашими колегами. 

Звертайтесь до нас. Наш колектив зробить все, щоб зберегти  здоров’я жінкам та можливість народження дітей. Звертайтесь до Ваших сімейних лікарів та гінекологів з питанням можливості емболізації маткових артерій.  

З повагою Головний лікар В. В. Трегуб
Мед. центр Людмила (ПМП " Відар"),  М. Ващука 1А, м.Вінниця, 
097 237 82 44 / 067 837 40 56.
Інстаграм: pmp_vidar

keyboard_arrow_up