Найзаможніші українці-2023: до ТОП-30 увійшов представник космічної галузі (Новини компаній)

Найзаможніші українці-2023: до ТОП-30 увійшов представник космічної галузі (Новини компаній)
"Найзаможніші люди країни у 2023 році">

Нещодавно NV опублікував рейтинг “Діамантова тридцятка”. До цього списку увійшли 30 найзаможніших бізнесменів України за результатами 2023 року. Серед бізнесменів, які щорічно входять до подібних рейтингів, виділяється єдиний представник космічної галузі — Максим Поляков, засновник групи проєктів Noosphere, до якої входять EOSDA, SETS, Flight Control та інші.

Що таке “Топ-30” за версією NV?

Щоосені, починаючи з 2006 року, NV аналізує операційні та фінансові результати українських бізнесів та публікує список так званої Золотої сотні. Однак цьогоріч редакція скоротила перелік та натомість презентувала Діамантову тридцятку. 

Як повідомили у редакції NV, Топ-30 найзаможніших визначили, базуючись на даних сервісу бізнес-аналітики YouControl. Спеціалісти YouControl дослідили показники підприємств, які входять до топ-1000 найбільших компаній України. Вони намагалися врахувати воєнні ризики, збитки активів, динаміку виручки, EBITDA (операційний прибуток до відрахувань на амортизацію) та боргу. Крім того, за допомогою консультацій, отриманих від інвестиційних банкірів, було враховано ринковий коефіцієнт (мультиплікатор) для оцінки компаній за галузями з урахуванням воєнних ризиків. Для публічних компаній були використані дані про їхню ринкову капіталізацію.

Хто очолив Діамантову тридцятку?

Згідно з результатами аналізу, найбагатшим бізнесменом України визнано Ріната Ахметова, власника інвесткомпанії Систем кепітал менеджмент (SCM). На другому місці власник інвестиційно-консалтингової компанії East one Віктор Пінчук. Третє місце у рейтингу посіли Петро та Олексій Порошенки, власники шоколадної імперії Roshen. 

Щонайменше третина з Топ-30, 11 бізнесменів, — це доларові мільйонери з IT-сектору. При цьому, порівняно з 2021 роком, вартість своїх активів наростили лише сім із 30 мультимільйонерів. Серед них співвласники Нової пошти, бізнес-партнери із Grammarly та співвласник агробізнесу Kernel.

У Діамантову тридцятку найуспішніших бізнесменів також увійшов і представник космічної галузі, засновник аерокосмічної компанії Firefly Aerospace та низки інших компаній Макс Поляков. За оцінками NV, загальна сума його статків складає $430 млн. Хоча у лютому 2022 року Поляков продав свою частку у Firefly, він опинився у першій половині рейтингу NV, на 12 місці.

"міжнародний підприємець Максим Валерійович Поляков"

Що нам відомо про Noosphere та Firefly Aerospace?

Noosphere Venture Partners LP, заснована Максимом Валерійовичем Поляковим, є міжнародною компанією з управління активами. Noosphere займається інвестиціями у технологічні стартапи по всьому світу, особливо у секторі космічних технологій.

Компанія Firefly Aerospace (Сідар-Парк, штат Техас, США) розробляє лінійку ракет-носіїв та космічних апаратів малого та середнього навантаження. Вже зараз Firefly складає потужну конкуренцію більш відомим гравцям ринку, здійснивши кілька успішних пусків. Однак, ще кілька років тому компанія була на межі банкрутства, від якого її врятував український підприємець Макс Поляков. Він повністю змінив політику компанії, перебудував ракету Alpha та вивів Firefly Aerospace на новий рівень. У ті роки Firefly успішно співпрацювала з державними структурами США, отримавши контракти від Агентства передових оборонних дослідницьких проєктів США (DARPA), NASA і ВПС США, а також численні ліцензії від інших агентств у складі уряду США. Також Firefly в рамках контракту на довгострокову оренду отримала доступ до пускового майданчика 2W на базі Космічних військ Ванденберг. Перший тестовий пуск ракети Alpha довелося призупинити через аномалію в роботі одного з двигунів. Однак цей пуск ракети Alpha став прем’єрою в історії запусків приватних аерокосмічних компаній, що мають українське коріння. Другий запуск відбувся у жовтні 2022 року та завершився повним успіхом. А нещодавно, у вересні 2023 року компанія здійснила пуск ракети Alpha у рамках спеціальної місії Victus Nox Космічних сил США. Ця місія мала на меті продемонструвати можливість швидко виводити супутники на орбіту в разі потенційної небезпеки для країни. У рамках Victus Nox потрібно було протягом 60 годин інтегрувати корисне навантаження місії та транспортувати її на обраний стартовий майданчик. А після запуску спеціалісти мали за 48 годин встановити зв’язок з супутником. Firefly Aerospace та команда Victus Nox успішно виконали пуск ракети-носія всього лише за 27 годин після отримання наказу. Наразі новим інвестором Firefly є AE Industrial Partners (AEI), що входить до ТОП-3 світових інвестиційних фондів у космічній сфері.

Чому спейсова галузь важлива для сільського господарства

Чим ще займається Макс Поляков? Наразі у планах Макса Полякова — запуск групи оптичних супутників, які утворять сузір'я EOS SAT. Це буде перше у світі сузір'я, яке повністю орієнтоване на потреби сільського господарства. Перший супутник EOS SAT-1 уже вийшов на низьку навколоземну орбіту у січні 2023 року, планується запуск іще шести. Розробку та побудову супутника здійснили підприємства з космічної вертикалі Noosphere, зокрема EOS Data Analytics, Dragonfly Aerospace, SETS та Flight Control Propulsion. 

EOS SAT-1 має потужності, аби щоденно моніторити до 1 млн кв км. Решта оптичних супутників будуть виведені на орбіту поступово протягом наступних років. Після запуску семи супутників, потужності угрупування дозволять здійснювати спостереження за 100% країн, що мають найбільші сільськогосподарські угіддя та ліси, що дорівнює площі 98,5% усіх подібних земель. EOSDA, як глобальний провайдер супутникової аналітики, отримуватиме знімки з супутника для подальшої обробки та забезпечення своїх клієнтів якісними даними для прийняття обґрунтованих рішень в аграрному секторі.

Важливим досягненням є те, що навесні 2022 року компанія SETS, що є частиною Noosphere Ventures, успішно випробувала космічну рухову систему SPS-25 на супутнику EOS SAT-1. Компанія використала інноваційні підходи до проектування двигунів Холла, що забезпечують значний загальний імпульс, споживаючи при цьому значно менше палива, ніж хімічні двигуни. Розрахунковий загальний імпульс роботи силової установки SPS-25 на супутнику EOS SAT-1 становить 800 годин, що достатньо для підтримки орбіти супутника протягом п'яти років і забезпечення його подальшого зняття з орбіти після закінчення терміну служби. Супутник EOS SAT-1, обладнаний успішно випробуваною космічною руховою системою SPS-25, є стратегічним інструментом для сільськогосподарського сектору. Він дозволить здійснювати точне та оперативне спостереження за угіддями, надаючи аграріям дані для управління різними аспектами виробництва.

Як космічні технології працюють на перемогу України?

У сучасних війнах важливу роль відіграють технології. Невід'ємною складовою сучасних оперативних стратегій є супутникова розвідка. Супутникові технології важливі для оперативної розвідки з кількох причин. По-перше, вони надають можливість отримувати детальні та актуальні зображення з різних точок планети. Це допомагає в оперативному визначенні обстановки та аналізу змін в реальному часі. По-друге, супутникові дані дозволяють вирішувати завдання розвідки на великій території швидше та ефективніше. По-третє, супутникові технології забезпечують можливість надання даних з недоступних або важкодоступних територій.

У перший тиждень російської війни проти України компанія Макса Полякова EOS Data Analytics (EOSDA) звернулася до організацій, які працюють із дистанційним зондуванням Землі, із проханням надати актуальні знімки України та Східної Європи у режимі реального часу. Отримання цих даних допомогло зберегти життя людей і більш ефективно відстоювати суверенітет країни. Звернення до міжнародної спільноти також підтримало Міністерство цифрової трансформації України. Зокрема, тоді EOSDA звернулася до IAI, Iceye, Capella, Канадського та Європейського космічних агентств, а також Німецького центру авіації та космонавтики для надання даних радіолокаційного дистанційного зондування, а також Planet, MAXAR, Airbus, SIIS, Space View, Blacksky, для надання знімків із оптичних супутників. При цьому EOSDA налаштувала платформу, що оперативно обробляє дані та виявляє пересування ворожої техніки. Відомо, що платформа може швидко розпізнавати 18 типів російської військової техніки.

У травні 2022 було оприлюднено інформацію про угоду між EOSDA та GEOSAT 2, компанією, що займається спостереженням за Землею. Згідно з угодою, Україна де-факто стала власником мультиспектрального оптичного супутника GEOSAT 2, що дозволяє отримувати дані з надвисокою роздільною здатністю, раніше недоступною для України.  GEO SAT 2 також надає можливість отримувати знімки на відстані 100 кілометрів від державних кордонів України. Таким чином, Україна отримала можливість посиленого спостереження з орбіти за своєю територією. Це передбачає вищу якість збору даних про збитки, які завдала населенню та економіці військова агресія російської федерації.

На додаток до цього, у липні 2022 року Поляков передав понад 100 млн грн на проєкт “Армія дронів”, покликаний створити розвідувальний підрозділ з 200 тактичними безпілотниками, що будуть “працювати” вздовж усієї лінії фронту. 

Окрім безпосередньої фінансової підтримки, Макс Поляков та його компанії активно приєднуються до волонтерських ініціатив. Так, у березні 2022 року Поляков, зробив внесок у розмірі $1 млн на рахунок благодійного фонду “ТАПС-Україна”. Він також закликав усі ІТ-компанії та великі підприємства Дніпра, Запоріжжя, Харкова, Києва, Львова та інших міст України, які досі залишалися осторонь, долучитися до допомоги українцям. Як зазначають медіа, Макс Поляков планує і надалі продовжити інвестиції у розробку власних українських технологій із забезпечення країни супутниковими даними, а також технологій, які зможуть посилити обороноздатність країни та наблизити перемогу у російсько-українській війні.

keyboard_arrow_up