Гепатопротектори: які препарати стоять на варті здоров'я печінки (Новини компаній)

Гепатопротектори: які препарати стоять на варті здоров'я печінки (Новини компаній)

Печінка — ключовий орган організму. Вона відповідає за підтримку імунітету, обробку поживних речовин, виведення токсинів, розщеплення жирів тощо. Водночас її захворювання призводить до безлічі негативних наслідків для організму. Тому так важливо піклуватись про її здоровʼя та відновлення. 

Головну роль в цьому процесі відіграють такі речовини, як гепатопротектори. Про них, а також їхні функції, піде мова далі.
Що таке гепатопротектори

Гепатопротектори — це препарати для лікування печінки. Їхня функція — захищати печінку від негативних чинників та сприяти якнайшвидшому відновленню цього органу та його функцій. У своєму складі такі медичні засоби містять амінокислоти — речовини, які використовуються для регенерації клітин печінки. Відповідно, чим більше їх отримує печінка, тим швидше відбувається процес її відновлення. 

Препарати-гепатопротектори найчастіше показані тим людям, які стикнулись з цирозом, гепатитом, гепатозом та іншими захворюваннями печінки. Разом з тим, їх можна вживати тим, хто бажає поліпшити здоровʼя печінки та здійснити профілактику загального здоровʼя. І те, і інше слід робити під наглядом та узгодженням лікаря, попередньо визначивши найбільш ефективний гепатопротектор. Позаяк самолікування може бути шкідливим.

Гепатопротектори та їхні функції

Гепатопротектори для печінки найчастіше випускаються в вигляді біологічно активних добавок та таблеток. Також зустрічаються спеціальні чаї для очищення печінки з гепатопротекторами. Найчастіше в них можна зустріти такі гепатопротектори:

  • Силімарин. Володіє антиоксидантними (протистоїть вільним радикалам) та протизапальними властивостями. Передусім корисним тим, що захищає печінку від впливу токсинів та інших шкідливих речовин. Міститься в молочному чортополоху та розторопші.
  • Урсодезоксихолева кислота. Цей гепатопротектор відповідальний передусім за лікування жовчних каменів. Також він сприяє виведенню жовчі та запобігає пошкодженню клітин печінки. 
  • Есенціальні фосфоліпіди. Допомагають відновлювати клітини під час пошкоджень та захворювань. Окремі есенціальні фосфоліпіди мають антиоксидантну та протизапальну дію, а також беруть участь у виведенні токсинів та підтримці обміну речовин.
  • Тіоктова кислота. Має антиоксидантні властивості та зменшує запалення. Крім того, здатна поліпшувати процес травлення та зменшувати окислювальний стрес — стан, при якому в тілі опиняється надмірна кількість вільних радикалів.
  • Гліциризинова кислота. Є потужним антиоксидантним та протизапальним гепатопротектором. Застосовується також для поліпшення симптомів при різноманітних  захворюваннях печінки.

Щоб правильно обрати гепатопротектори, бажано звернутись до лікаря. Позаяк кожне захворювання печінки зазвичай є унікальним. Отже, потребує індивідуального підходу в лікуванні, з урахуванням діагнозу та особливостей організму пацієнта. Крім тих, хто страждає від захворювань печінки, гепатопротектори бажано вживати тим, хто зловживає алкоголем, має незбалансований раціон і послуговується ліками, які негативно впливають на печінку. Словом, всім, хто чинить додаткове навантаження на печінку. 

На додачу, не слід забувати, що гепатопротектори — це не панацея для печінки. Адже в цьому випадку важливо, крім прийому ліків, дбати про своє здоровʼя завдяки збалансованому харчуванню, заняттям спортом та запобіганню стресам. 

keyboard_arrow_up