Чому важливо мати хороші кухонні ножі (Новини компаній)

Чому важливо мати хороші кухонні ножі (Новини компаній)

У цій статті ми обговоримо, для чого використовують різні види кухонних ножів, а також те, чому важливо, щоби ваші ножі були якісними.

Кожного кухаря (навіть аматора), що почав серйозно ставитися до свого мистецтва, якось наздоганяє щось на зразок пробудження. Зазвичай це відбувається тоді, коли ви вже опанували деякі важливі кухонні навички та деякі класичні рецепти.

Саме в той момент, коли якість ваших блюд переходить із категорії “добре, це можна їсти” в категорію “чудово та смачно”, у вас і з'являється відчуття, що ви дійсно вмієте готувати. І тут ви розумієте, що вам потрібні кращі інструменти. 

Дійсно, кожен професійний кухар може приготувати смачну їжу, використовуючи навіть всього-на-всього один ніж. Але, перш чим досягти цього рівня майстерності, треба зрозуміти, як саме працюють різні інструменти, призначені для приготування їжі та чому вони побудовані саме так.

Хороші кухонні ножі підштовхують вас до росту, як кулінара. Ви відчуєте, що можете дозволити собі більше, замахнутися на новий рівень якості. Мало того, готувати стане легше та приємніше.

Які кухонні ножі обов’язково мають бути на вашій кухні

Тепер давайте поговоримо про різні типи кухонних ножів, що використовуються на сучасній кухні, для чого вони потрібні, як ними працюють і які з них знадобляться вам у першу чергу. Для кожного з цих типів ножів ми також дамо кілька рекомендацій щодо їх вибору та придбання.

Кухарський ніж

Саме кухарські ножі (шеф-ножі) вважаються найбільш важливим знаряддям будь-якого кухаря. Це не залежить від того, працює цей кухар на кухні великого закладу та має швидко обробити величезну кількість їжі, чи це просто ентузіаст з пристрастю до кулінарії, що готує у себе вдома. За традиціями сучасної європейської кухні, справжній кухар зможе зробити цим ножем якщо не все, то майже все.

І це саме і є головною причиною, чому кухарські ножі вважаються такими важливими.

Річ в тому, що (якщо вивчити техніку їх використання) ці ножі стають надзвичайно універсальними та простими у використанні. Вважається, що саме класичний 20-сантиметровий кухарський ніж має оптимальні форму, вагу та розмір, і що саме це робить його ідеальним ріжучим інструментом для виконання самих різноманітних кухонних завдань, від рубання м’яса до нарізання овочів.

Якщо ви навчитесь правильно використовувати шеф-ніж, він дійсно може стати неоціненним доповненням вашого кухонного арсеналу.

І, як не дивно, саме його розмір є його значною перевагою, особливо при нарізанні великих шматків м’яса чи великої кількості зелені.

Зустрічаються і кухарські ножі більших розмірів – 25, а то й 30 сантиметрів довжиною. Але такий ніж може бути дещо громіздким і важким для кухарів-аматорів. Все ж таких велетнів більш доречно використовувати на великих кухнях ресторанів, столових тощо.

Частіше за все рекомендують, щоби саме кухарський ніж був самим якісним та дорогим ножем на кухні. Але тут все залежить від вашого бюджету та того, наскільки активно ви плануєте використовувати ваш ніж.

Ніж для очищення овочів та фруктів

Ці ножі ідеально підходять для різання, подрібнення та нарізання фруктів і овочів. Вони розроблені спеціально для того, щоби давати змогу робити дрібні, точні розрізи та проколи. Особливий акцент зроблений на маневреність клинка. 

Ножі для чищення овочів зазвичай мають короткий та тонкий клинок із загостреним кінчиком. Хоча зустрічаються і більш екзотичні та спеціалізовані форми цих ножів: зі списоподібним клинком, зігнуті на кшталт дзьоба хижого птаха, шипфут (овеча ніжка) і навіть зубчасті.

Типова довжина такого ножа зазвичай тримається десь близько 7-8 сантиметрів.  Це ідеальний розмір для виконання таких завдань, як оброблення грибів, невеликих плодів та ягід, чищення картоплі та навіть створення декоративних виробів та десертів з фруктів та овочів. 

Легкість, маневреність та точність ножа для очищення овочів та фруктів значно полегшує всі ці види кулінарної діяльності. Його легко тримати в руці та зручно використовувати. Тому значення цього ножа також важко переоцінити. Цей чудовий маленький інструмент не раз стане вам в нагоді.

Універсальний ніж

Вважайте універсальний ніж своєрідною перехідною ланкою між великим ножем шеф-кухаря та маленьким ножем для чищення овочів та фруктів. 

Це має відношення не лише щодо розміру, але й до способів використання. Як видно з назви, універсальний ніж можна використовувати майже для чого завгодно. 

Частіш за все можі цього типу використовують для різних поточних щоденних справ. Навряд чи вам знадобиться шеф-ніж, якщо ви просто захотіли зробити бутерброд, чи порізати на шматочки фрукт для дитини. Саме це і є поле діяльності універсального кухонного ножа. І саме тому ви так часто можете помітити на домашніх кухнях саме цей ніж.

Ніж сантоку

Ножі сантоку схожі на ножі шеф-кухаря. Насправді це і є кухарський ніж, але японський. Особливо добре цей ніж працює с овочами та морепродуктами (традиційними інгредієнтами блюд японської кухні).  

Сантоку трохи легший за шеф-ніж, та дуже зручний у використанні. Саме тому він набирає все більшу популярність по всьому світі за межами Японії.

За допомогою сантоку зручно щось рубати. Можно ним і доволі зручно та точно різати.

Але не треба плутати цей ніж з м`ясницьким сікачем. Його тонке лезо призначене для точних та охайних розрізів та не підходить для рубання кісток.

Ніж для нарізання м`яса (обвалочний ніж)

Прямий довгий клинок ножа має потужний та елегантний вигляд. Він призначений для легкого розрізання м’яса, видалення жиру та хрящів. Якщо ви ділите на порції великий шматок дичини чи просто обробляєте курку, цей ніж стане для вас ідеальним вибором. Обвалочний ніж буде дуже корисний для тих, кому потрібен ефективний інструмент для нарізання м’яса.

Довгий, гострий та жорсткий клинок допомагає обрізати м'ясо з кісток не втративши ні шматочка. 

М`ясницький тесак - клівер

М`ясницький тесак важко переплутати з чимось іншим. Його широке лезо з отвором для підвішування на крюк призначено для важкої роботи – нарізання та порціонування великих шматків м’яса, рубання кісток та ін.

Але клівер також набагато універсальніший, чим усі думають.Ви можете використовувати його, наприклад, для приготування фаршу та подрібнення жорстких великих овочів.

Широке лезо клівера, ідеально підходить для транспортування нарізаних інгредієнтів.  Але радимо спочатку трохи потренуватися це робити.

Хлібний ніж

Ножі для хліба довгі, зубчасті, з гострими пилкоподібними лезами. Вони призначені для легкого нарізання різних видів хліба. Їхні зубці дозволяють легко прорізати тверду скоринку, а потім і м'якуш, не пошкодивши та не зім`явши хліб.

Цей тип ножа чудово підходить для розпилювання багетів, бубликів, хліба, тортів та пирогів. Але не тільки. Ним дуже зручно нарізати тверді гарбузи, дині, кабачки. І навпаки – пилкою можна акуратно нарізати соковитий плід на кшталт стиглого помідора.

Які три найголовніші ножі на кухні?

Три найважливіші ножі для домашньої кухні, це: кухарський ніж (шеф-ніж, який за бажанням можна замінити ножем сантоку), маленький ніж для очищення овочів та зубчастий ніж. Цих трьох ножів вистачить для вирішення більшості кулінарних завдань. Разом з обробними дошками та точильними пристроями вони є своєрідним хребтом кухонного арсеналу.

Джерело - https://grandway.ua/catalog/nozhi-kuhonnye/ 

keyboard_arrow_up