Юлія Спінул: «Складається враження, що люди вважають мене придуркуватою»

Юлія Спінул: «Складається враження, що люди вважають мене придуркуватою»
  • На її тілі кілька татуювань, а звичний для оточуючих колір волосся вона змінила на зелено-фіолетовий. Тепер дівчині доводиться стикатися з упередженим ставленням перехожих.
  • Проект (Не)Схожі про людей, які не бояться виглядати так, як їм хочеться і тих, чия зовнішність (не)така від природи.

Не буду скаржитися, що за спиною з мене кепкують. Або, коли мене бачать, то крутять пальцем біля скроні. Іноді взагалі складається враження, що люди вважають мене хворою чи придуркуватою. В їхніх очах я наче: «а вона що, сама «особєнна» чи сама крута?» І все це через незвичний для них колір волосся.

Її звуть Юлія Спінул, їй 26 років. Народилася і живе у Вінниці. Заміжня, має двох доньок: п’ятирічну Аню і трирічну Марійку. Займається клаптиковим шиттям і квілтингом, захоплюється велосипедами. Працює SMMницею в одному з вінницьких креативних просторів.

(Не)Схожі – проект про людей, яких суспільство помилково таврує неформалами, фріками, недолугими, невігласами, кволими або людьми з відхиленнями. Проект про тих, хто через стереотипність мислення оточуючих постійно стикається із косими поглядами та «тиканням пальців» у свій бік. Про тих, хто доводить, що вирізнятися за зовнішніми ознаками ще не означає бути гіршим(ою) за інших.

Дівчина вважає, що щасливого життя не побудуєш, якщо звітувати перед кимось за кожен свій крок та дію. Юля говорить, що на своєму прикладі доводить, що після змін у зовнішності людина залишається собою.

– Ми кожного дня робимо багато речей, які, маючи бажання, можна розкритикувати. Але не потрібно на цьому концентруватися. Ми ж не заради того живемо, щоб хтось постійно нам вказував, як ми маємо, а як не маємо виглядати. Має бути взаємоповага. Тобто не потрібно нав’язувати власні погляди іншим, якщо вони їм непотрібні.

Зручніше бути простою людиною

Усе свідоме життя дівчина вважала себе трохи не такою, як усі. Щоправда, ззовні це не проявлялося. У неї, як і у багатьох ровесниць, було довге темно-каштанове волосся і завжди легкий мейкап. Увагу до себе вона привертати не прагнула.

– У мене була звичайна зовнішність, але сказати, що я завжди відчувала себе звичайною, не можу. На підсвідомому рівні я хотіла виглядати інакше, стати яскравішою. Але наважитися на це не могла, оскільки побоювалася реакції знайомих. В якийсь момент я підстриглася і змінила колір волосся. Мені стало добре. Я перестала хвилюватися про думку оточуючих.

Після змін у зовнішності змінилася і реакція людей на появу Юлі. Одних це приваблює, інших відштовхує, а декому це здається чимось незвичним.

За словами дівчини, є багато людей, які хочуть пофарбувати волосся, набити татуювання чи зробити пірсинг, але, через несприйняття соціумом, вони не наважуються на цей крок. Тим, хто вже готовий «виділитися» (не для епатажу або скандалу, а просто звільнити свою внутрішню унікальність назовні), Юля радить очікувати різного: від несприйняття та нерозуміння оточуючими, до перевороту у власній свідомості та болісного процесу переосмислення реального становища речей.

– Погодьтеся, що набагато зручніше, спокійніше і безпечніше жити з упевненістю, що оточуючі будуть сприймати вас за свого. Але ми не маємо жити чужими очікуваннями. Ми ті, хто ми є і виконати нашу роль краще за нас, ніхто не зможе. Світ жорстокий, і повірте, навіть якщо у вас найпростіша зовнішність, знайдуться ті, кому не сподобається звук вашого дихання.

Вінничанка вважає, що людською унікальністю є не тільки наявність татуювання чи іншого кольору волосся. Унікальність – це робити те, до чого тягне. І робити так, як вам зручно. Від цього, каже дівчина, з’являється внутрішня сила і стрижень, на якому будується ваша впевненість.

– Одні прокидаються з розумінням того, що їм терміново треба змінити місце роботи. Інші хочуть навчитися грати на музичному інструменті. А я одного разу зрозуміла, що мені набридло кожного дня ходити по хаті і збирати пасма волосся, що нападало. Зараз у мене немає цієї проблеми. Мене ніщо не дратує. Усі щасливі.

У перехожих легкий шок

Найбільше дивує дівчину реакція оточуючих у ситуаціях, коли вони дізнаються про заміжжя, її вік та двох дітей. Говорить, що майже завжди у людей легкий шок. Припускає, що це через зовнішній вигляд. Адже, за стереотипною моделлю світобудови, жінка з кольоровим волоссям і «татухами» навряд чи буде путньою матір’ю і дружиною. У розумінні деяких людей, такі, як Юля, є анархістками та маргіналками.  

– Подобається вираз: «Краще мати одну блискучу грань, ніж бути всебічно тьмяним». І наскільки та грань (чи грані) буде блискучою, вирішувати не якійсь комісії, друзям, родичам, шефу на роботі або випадковим перехожим, а саме вам. Обожнюєте садити город – це ваша блискуча грань. Гарно співаєте – це ваша блискуча грань. Те саме і з усім іншим. Просто робіть те, від чого ви щасливі. Мене такою робить яскравий колір волосся, і це моя блискуча грань.

Дівчина не може збагнути, чому люди до цих пір дивуються змінам у чужій зовнішності. Адже всі ми кожного дня, щось робимо із тим, яким буде наше обличчя, волосся чи імідж. Наприклад, деякі люди фарбуються до невпізнанності, хтось носить бороду і вуса, дехто взуває неформатні кросівки. Але помічати при цьому воліють не власні метаморфози, а чужі.  

– Я не пропагую свою зовнішність і спосіб життя. Він звичайний. Але в очах «маси» виглядає іншим, неприйнятним. Думаю, це через якісь умовні правила і стандарти того як має виглядати «нормальна» людина. Ми звикли, що спідниця має бути нижче колін, а сорочка білого кольору і живемо з цим, забуваючи про власну унікальність і право на самовираження.

Це, типу, роби зі своєю зовнішністю все, тільки щоб це не приносило шкоди оточуючим?

– Саме так. Адже тіло – це невід’ємна власність людини і вона має право робити з ним все що завгодно. При цьому вона не буде ні перед ким за це звітувати чи виправдовуватися. Я не проти, якщо, до прикладу, у поліцейського будуть татуювання, але при цьому він ловитиме злочинців. Не проти, якщо лікар прийматиме пацієнтів у шапочці із зображенням Сімпсонів, але при цьому буде нормально лікувати. Не проти, якщо на рецепції в готелі мене зустрічатиме людина з червоним волоссям, але при цьому вона буде ввічливо себе поводити.

Були випадки, коли незнайомці кепкували через твій зовнішній вигляд?

– Якось проходила повз компанію молодих людей, які різко замовчали, а потім зареготали наче коні. Для мене було дивно, що, здавалося б, прогресивна молодь може так себе поводити. Тобто, вони готові сприймати свої глузування за норму, а мій зовнішній вигляд – ні. Велике прозріння у мене трапилось, коли я почула від них: «О, дивіться, зелена пішла!».

Як думаєш, чому так відбувається?

– Світ рухається вперед і багато речей стають для нас звичними. Але для більшості зовнішній вигляд залишається чимось інопланетним. Напевно, завжди буде існувати так звана «сіра маса», яка не буде сприймати тих, хто від них відрізняється.  

Для мене є загадкою, чому хтось вважає, що має право ображати, критикувати чи спричиняти якесь насилля по відношенню до інших? Люди відокремлюють мене від себе. Хоча у мене така ж сама голова, дві руки і дві ноги. Я дихаю тим самим повітрям. І сонце за моїми вікнами сходить таке саме.
 

Читайте також: Леа Вінницька: «Люди помилково сприймають самовираження за відхилення» 


Яким ти уявляєш ідеальне суспільство?

– З нашої планети ніколи не зникне жорстокість та насильство. Люди ніколи не будуть абсолютно щасливими. «Мир во всем мире» – завжди буде нездійсненною мрією. Але якщо наше суспільство почне думати і бачити трохи далі свого носа – це вже буде великою перемогою. Якщо одні не перестануть забороняти бути щасливими іншим – це також буде успіхом.

У математичному розумінні ідеального суспільства не буде ніколи. Але прагнення постійно розвиватися і розширювати горизонти свого світогляду – може стати важелем для того, щоб світ став кращим.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Наталія

    Гарна стаття, але  це не така  вже й проблема змінити щось у житті щоб бути щасливим, хоча б і колір волосся. Люди самі собі створюють бар’єри у власній свідомості і добре, що ця дівчина змогла усвідомити це для себе і успішно  подолалати свій бар’єр.
  • Oleksandr Stoliarov

    Курдюков, якщо твої героїні "(не)схожі" на інших лише кольором волосся, то пропоную тобі взяти інтерв"ю у якоїсь бабулі із малиновим чи фіолетовим волоссям, таким у Вінниці багато)
  • Вася

    Придурковатая....

    Если внешность отличается от общепринятой - например, искусственно выращенный хвост, то человек идёт против общепринятых норм...

    Например, не харкать в трамваях.. Не курить в троллейбусах...

    Где этот хвост отделит обезьяну от людини?
  • Vladimir Sviridov

    скорше хочеться задати питання, хлопче а чому ти не в армії?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up