«Я з кондукторів не піду…» Вінничани пропонують дати звання «Людина року» простій жінці

«Я з кондукторів не піду…» Вінничани пропонують дати звання «Людина року» простій жінці
Цю симпатичну жінку-кондукторку пропонують визнати "Людиною року"
  • У «Вінницькій транспортній компанії» дефіцит кондукторів
  • Раїса Глуханюк, навпаки, не має наміру звільнятися
  • Ви чули , як вона спілкується з пасажирами? «Візьміть квиточок», «Дякую, мої рідні», "Будь ласочка" тримайтеся" - і це ще не всі вислови кондукторки
  • -Від її усмішки настрій з самого ранку підвищується
  • Звідки у кондукторки стільки любові до пасажирів?

Про пані Раїсу»20 хвилин/RIA»  дізналася від користувачів Фейсбук. Так гарно писали про неї! Прізвище не згадували, тільки ім’я. Незважаючи на це, у  «Вінницькій транспортній компанії» одразу здогадалися, про кого йдеться.

-Це про нашу Раїсу Григорівну пишуть, - повідомив Віталій Портянко, начальник служби, що відповідає за роботу кондукторів. – Глуханюк її прізвище. Вона буде працювати в суботу (йшлося про 6 жовтня – Авт.) на десятому маршруті тролейбуса «Вишенька-Чехова», там її можете побачити. За весь час її роботи на неї не було жодної скарги. Зараз пасажири такі, що на всіх пишуть. На Раїсу Григорівну теж пишуть, але не скарги, а подяки.

Пасажири такі різні – хоч кіно знімай

Журналіст проїхав частину шляху десятим тролейбусом. Спостерігав, як працює кондуктор. Спершу вона не знала, що серед пасажирів є той, хто уважно стежить за її роботою. Невже на її місці можна усміхатися? А вона це робить. Усмішка прикрашає обличчя. «Дякую, дякую, мої рідні», «Візьміть квиточок,  будь ласочка», «Тримайтеся, мої хороші», «Мої сонечка». Слухав ці слова і дивувався: звідки у кондуктора скільки любові до пасажирів? Саме любові, а не простої уваги.

Відео дня

Пізніше запитав пані Раїси, де вона чула їх. Каже, так мама говорить. По завершенні зміни кондуктор мала трохи часу для спілкування. Роботу закінчила о 15-й. Потім касу здавала.

-Коли знов на зміну? - запитую

-О сьомій вечора, - каже, усміхаючись.

-?!

- Тільки вже  не на маршрут, - пояснює. - Даю відпустку тим, хто миє тролейбуси. Зараз провідаю сестру, вона проживає на Вишеньці, трохи ноги спочинуть, бо вночі знов не буде коли присісти. Мені ще й добиратися не близько, проживаю у селі в Калинівському районі. За три роки роботи звикла. Головне у нашій роботі – не конфліктувати, по-людськи ставитися до пасажирів. А вони ж такі різні! Кіно можна знімати.

Кондуктор пояснила, що бачить людину наскрізь. Тільки ступив пасажир на підніжку, уже знає, буде розраховуватися, чи ні.

-Є такі, які божаться, що не мають грошей, - говорить пані Раїса. – Хто каже правду, а хто – ні, у них на лиці написано. Що роблю у таких випадках? Не буду ж до них у кишені чи гаманець залазити. Уважно дивлюся їм в очі, усміхаюся, повертаюся і йду. Спантеличено дивляться услід. Не розуміють, чого кондуктор усміхається. Її обманули, а вона….

Кондуктор переконана, що скандалити з такими – собі на шкоду. Вона про це відверто говорить начальству на нарадах. Найскладнішим називає пятий маршрут тролейбуса. На ньому чи не найбільше незадовлених пасажирів. 

-Мені дуже подобається працювати з людьми, але щоб без скандалів, - говорить пані Раїса. – Я не вивчала психології, не читала спеціально літератури, як треба поводитися з людьми, як спілкуватися у колективі. Серце підказує. Мабуть, у мене це закладено батьками.

Не ображай сестричку, вона сонечка не бачить

Її старша сестра у дитинстві мала слабкий зір. На жаль, вилікувати не вдалося. Зовсім стала незрячою. Мама постійно нагадувала Раїсі, братові Валерію, щоб були уважними до сестрички. «Вона сонечка не бачить».

-Мама дуже лагідно зверталася до сестри, - говорить пані Раїса. – Такими словами зараз я розмовляю з людьми. Сестру підтримувала у дитинстві і тепер стараюся це робити, коли є можливість. Вона працювала в УТОСі, вийшла заміж, має житло.

Діти пані Раїси, два сини, так само уважні у ставленні до людей. Інколи чує від них ті само слова, якими вона говорить з людьми.

-Думаю, мені раніше не вистачало спілкування, тому зараз це проявилося так активно, - розмірковує пані Раїса. – Раніше я працювала на м’ясокомбінаті у Вінниці. Закінчила училище після школи і взяли на роботу на конвеєр. Там було не до розмов.  Коли комбінат закрили, влаштувалася у Приборівці у м’ясний цех. Це в Липовецькому районі. Далеко їздити, це правда. Як тоді виїжджала з дому о 5 годині 10 хвилин, так само і зараз. У цей час через наше село на Вінницю йде електричка. Тоді добиралася в Приборівку, тепер – у депо.

У її житті був період, коли вкрай знадобилися гроші на лікування. Поїхала на заробітки у Москву. Після усіх перипетій вирішила, що досить уже кататися. Планувала зайнятися городництвом на городі біля хати. Однак не так сталося, як гадалося.

У депо привела невдача з… огірками

Йти працювати кондуктором пані Раїсу підштовхнула невдача з вирощуванням городини. У селі Гулівці, звідки вона родом, і де проживає, має город, доглядає невелике господарство. Чоловік допомагає, він працював складачем вагонів на станції. І мама в цьому ж селі. Молодший син Вадим з ними, він теж працює у Вінниці. Старший, Руслан, вже одружений. У приймах. Живуть у дружини в Полтавській області. Виховують двох хлопчиків.

-Три роки тому вирішила я зайнятися городництвом, - каже Раїса. - Посадила всіх родичів гарбузових - капусту, столові буряки, цибулю, огірки, помідори. Порадили одні люди обробити їх від шкідників. Сказали, яким саме препаратом. Я ж не агроном. Послухалася поради. Та щось не склалося. Чи препарат не той, чи приготувала не в тій пропорції... Словом, згоріла вся моя городина, а правильніше сказати, вся моя робота, всі старання. Єдине, що вціліло, помідори. Ніколи в житті так не журилася, як тоді.

Якраз у той час  в село приїхав брат Валерій Шевчук. Подивився на зажурену сестру, послухав, як вона бідкається, за що має далі жити, і запропонував йти кондуктором. До речі, пан Валерій також працює в транспортній компанії.

Чому кондуктори не тримаються роботи?

-Брат зізнається, що не був упевнений, що я надовго затримаюся, - говорить Раїса. – Всі знають, як часто змінюються на цій роботі люди. А мені подобається. Піду хіба що тоді, коли введуть електронні картки. А так – ні, буду працювати.

Мені добре серед людей. Якщо робота не подобається, працювати людину не заставиш. Всі хочуть, щоб платили більше. Не виконав місячний план, отримаєш міні малку. От сьогодні у мене нема плану. Субота, пасажирів мало. Бувало, прошу водія, аби не просто нагадував, що треба платити, а якось по-іншому це говорив, людяніше.  Такі хлопці, що вміють це робити. І люди розраховуються.

При бажанні можна підзаробити. Я це роблю. Підробляю тим, що вночі мию тролейбуси.

Ось кому треба давати звання «Людина року»!

-Їхала у тролейбусі N10 сполученням "Вишенька-Чехова", - написала у Фейсбуці одна з вінничанок. - Вранці година пік, тролейбус набитий людьми, кожен поспішає, багато хто знервований... І тут з'являється жіночка-кондуктор. Красива, охайна і неймовірно добра та ввічлива! Кожному, хто розраховувався за проїзд чи пред'являв проїзні або посвідчення , посміхалася і говорила "Дякую" . Обілечувала зі словами:  "Візьміть, мої хороші!". Коли тролейбус різко гальмував, підтримувала, хто стояв поруч, казала: "Тримайтеся, мої хороші! Обережненько, мої любі!". Дівчину підтримала словами :"Тримайся, сонечко!"
Мені теж дісталася порція позитиву і усмішки цієї жіночки, і підняла настрій від самого ранку, за що щиро їй вдячна! Приємно, що є такі люди, які випромінюють добро, ввічливі та привітні! Побільше б таких кондукторів! Висловлюю подяку Вінницькому ТТУ за ось таких працівників.

-Ось кому треба давати звання «Людина року»! Ось яких людей має знати Вінниця, а не тільки про бізнесменів і начальників чи політиків! – це ще один пост у Фейсбуці.

-А кажуть, що все залежить від зарплати! Неправда. Цій жінці теж м ало платять, як іншим кондукторам. Але це не заважає їй бути привітною до людей..

-Коли попадаю на її зміну, сама усміхаюся, як бачу цю кондукторшу. Як мало треба для гарного настрою!

 

Кондуктори стануть консультантами

Михайло Луценко, керівник «Вінницької транспортної компанії»:

-Одна з причин звільнення кондукторів, є повідомлення про перехід оплати за проїзд на електронний квиток, - каже пан Михайло. – Хоча зарплата у кондукторів дійсно невисока. 20% преміальних отримують за підсумками місяця ті кондуктори, які мають подяки від пасажирів. Пояснюємо своїм працівникам, що навіть після зміни в оплаті за проїзд, вони  зможуть продовжити роботу. Адже у кожному трамваї, тролейбусі, автобусі, потрібні будуть консультанти, які пояснюватимуть пасажирам, як правильно користуватися валідаторами. Перехілний період – справа не одного дня, думаю, що й не одного року. Дехто з молодих хлопців перенавчається на роботу водія трамвая чи тролейбуса. Уже 12 кондукторів обрали такий шлях.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (40)
  • Валентина Герук

    А зарплата кондукторів на даний час така...

    Владимир reply Валентина Герук

    То це що виходить, якщо виручка до 32000, то зарплата 3520?
    Якщо виручка до 35000, то зарплата 4550?

    Валентина Герук reply Владимир

    виходить ,що так,але цю суму ще потрібно зібрати,маршрути різні,плани теж.лініі рвуться,проізні продаються і так далі.можна працювати з вихідних,і ще у дві зміни то і зарплата буде більша.
  • Иванов Иван

    як говорылы паны заср..ни цей выраз якраз зараз пидходыть тут также е общественый траспорт але в атобусах не бильше 5 пасажырив на такый автобус по розмиру як тролейбус а тепер счытаем водителю зарплата примерно $120 и кондуктору также в день плюс амортизацыя траспорта что остается предприятию

    Валентина Герук reply Иванов Иван

    в кондуктора зарплата в середньому 3-5тис залежить від плану,і поцікавтися скільки годин працюють і скільки вихідних при такій зарплаті мають.
  • Таня Гончар

    В тому що Раїса ввічлива,і з гарною усмішкою у мене сумнівів немає.Але вона проробила три роки,а як же ті кондуктора які віддали своїй справі 18-20 років,і нічим не гірші? На мою димку є робітники які більше потребують уваги.
    Ні в якому разі я не хочу образити пані Раїсу,вона хороша людина....,але!
  • Анна Занкевич

    А моя мама найкращий водій та кондуктор тролейбуса!!!

    Анна Занкевич reply Анна Занкевич

    Ты точно её не знаешь!

    Ярослав Журавльович reply Анна Занкевич

    Как зовут?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up