«Я відсидів дев'ять років» Вінничанин повернувся в тюрму, щоб допомагати в'язням

«Я відсидів дев'ять років» Вінничанин повернувся в тюрму, щоб допомагати в'язням

Змінює життя. Вінничанин Руслан Полшков тестує засуджених шести вінницьких тюрем на ВІЛ-інфекцію та розповідає, як не захворіти. Чоловік добре знає, як влаштоване життя по іншу сторону грат, адже раніше відсидів дев'ять років за “лихі дев’яності”. Руслан впевнений, що тюрми не міняють людей, а просто розкривають їх

Під час розмови Руслан Полшков дивиться на співрозмовника так уважно, що здається навіть не моргає. З незвички це збиває з пантелику, здається, що на тебе “наїжджають”. Чоловік зізнається, що йому неодноразово про це говорили. Але за роки, проведені за гратами, звичка вкорінилась накріпко.

- Це такий психологічний прийом. Там доводилося вчитись добре розбиратися в людях, адже від цього залежить твоє життя, - каже Руслан.

Хоч зараз його робота полягає у відвідуванні тюрем та спілкуванні з засудженими, але про свою судимість він намагається не згадувати. Лише в крайній випадках.

Відео дня

- Відсидів по дурості, тоді були “лихі дев’яності”. Нам, молодим хлопцям, хотілося легких грошей, - розповідає Руслан. - Те, що вони зовсім не легкі і людям доводиться за все платити, я дуже швидко зрозумів, але було вже пізно.

Прокурор просив дати дванадцять років

Зараз Руслану 39 років. Народився і виріс він у Донецькій області. Виховувався в благополучній родині, мати працювала кадровиком, батько - залізничником.

- Мені завжди подобалися люди в білих халатах, в них є якась чистота, - розповідає Руслан. - У дитинстві мріяв стати хірургом, навіть провчився три місяці на медика, але не вийшло. Потрапив у погану компанію.

Судили Руслана у двадцять років і тоді, молодому хлопцеві, все це здавалося бандитською романтикою.

- Наше покоління виховувалось на серіалах типу “Бригада”, де все це здавалося просто і легко, - каже чоловік. - Я займався боксом, нас таких було кілька чоловіків. Ми відбирали у людей гроші та машини. Судили мене за статтею 142 Кримінального кодексу України. Слідство та суди тривали більше року. Там було кілька епізодів. Прокурор просив дванадцять, суддя дав дев’ять років.

Більшість сидить для “показника”

Руслан розповідає, що тюремний світ з його правилами підбирається до людини вже в СІЗО.

- Мені світив серйозний строк, тому люди, які там були вже не перший раз, одразу почали розказувати, що до чого, - розповідає Руслан. - Людей, які сидять за справжні страшні справи, не так багато. Десь процентів до десяти. Усі інші - для підвищення показника розкриття злочинів. Сидять за якийсь металобрухт або аварії.

Відбувати покарання Руслана відправили у Донецьку виправну колонію строго режиму.

- Я сказав, що буду пацаном, бо вже прийшов туди з розумінням, - каже Руслан. - Через деякий час мене призначили наглядачем за двома бараками. Це ціла держава зі своїми правилами та владою.

Чоловік розповідає, що спершу звикати до лагерних законів не просто.

- Був випадок, коли за провину доводилося бити друга, з яким я сидів, - розповідає Руслан. - Ти просто не можеш вчинити по-іншому. Він “накосячив”, його ставлять в коло і б'ють. Ти не можеш його не вдарити, хоча нещодавно сидів з ним за одним столом.

Тюрма не виправляє людей

За словами Руслана, він продовжив займатися спортом і в тюрмі. Але також тут він вперше спробував наркотики.

- Коли ти днями сидиш у камері, то шукаєш будь-які розваги. Ти можеш дістати там усе, що хочеш. Наркотики - не проблема, у нас був опій та гашиш, - каже чоловік. - Звичайно, ми намагалися колотись лише новими шприцами.

За девять років, проведених у колоніях, Руслан підсів на наркотики та заразився ВІЛ-інфекцією.

- Не можу сказати, що тюрма виправляє людей, вона просто розкриває їх, - каже Руслан. - Стає зрозуміло, хто ти насправді, тебе ламають її закони. Вважаю це не правильним. Люди, які там сидять, могли б робити соціально корисні речі, а не вчити тюремні правила та вживати наркотики. Система не виховує. Людина виходить звідти зі зламаним життям, після цього важко адаптуватися на волі, роботу знайти важко. Наприклад, в охороні банку мені сказали, що я підходжу за всіма параметрами, але служба безпеки не пропустить через судимість.

Важливо, щоб в'язні вчасно отримували препарати

Злізти з наркотиків на волі Руслану допомогли соціальні працівники донецької ГО “Світанок”.

- Спершу, я ходив до них за шприцами, - каже чоловік. - Потім зрозумів, що ламаю собі життя. “Перекумарився” і більше не повернувся. Але зрозумів, що хочу допомагати таким же як і я. Проте залишатися біля колонії, в якій сидів, не міг, намагався почати нове життя у Вінниці.

Уже рік Руслан працює у Вінницькому обласному відділенні благодійної організації “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД”, займається тим, що тестує в'язнів шести вінницьких тюремних закладів на ВІЛ-інфекцію та розповідає, як не захворіти.

- По вінницьких тюрмах зараз сидить близько сотні інфікованих, - каже чоловік. - Дуже важливо, щоб вони вчасно отримували антиретровірусну терапію.

За словами Руслана, в'язні не такі вже байдужі до свого здоров'я. Вони не проти проходити регулярні огляди на ВІЛ-інфекцію. Складність у тому, що у тюрми потрапити не так просто. Бувають випадки, що потрібно домовлятися за кілька тижнів.

- Під час тестування ми роздаємо в якості мотивації пайки, в які входять предмети першої необхідності. Тому загалом всі не проти прийти і перевіритись, - каже Руслан. - Але буває так, що приходять не за пайками. Кажуть: “Нам нічого не потрібно, просто перевірте нас”.

Світ без тюрем буде кращим

Руслан зізнаєтся, що про свій статус ВІЛ-інфікованого дізнався вже на волі.

- Я тоді до цього віднісся легковажно, але потім здоров'я показало, що з ним жартувати не можна, - каже чоловік. - Я по собі знаю, наскільки важливо приймати препарати і не відмовлятися від терапії. У сучасному світі все простіше, люди стають більше обізнані про ВІЛ/СНІД і на людину вже не дивляться як на прокаженого. Ліки можуть бути просто в тумбочці в'язня і ні сокамерники, ні керівництво тюремного закладу йому нічого не скаже.

Зараз Руслан приймає активну участь у Вінницькому обласному осередку Всеукраїнської благодійної організації “FREE ZONE”, яка виступає за світ без тюрем.

- Наприклад, у Норвегії держава відмовляється від тюрем і створює на їх місці лікувальні заклади, або школи, - каже чоловік. - Стільки людей, як зараз у нас, не може сидіти. Краще направити їх зусилля на соціально корисні роботи. Упевнений, що справа мого життя в тому, щоб допомагати таким як я. Частково моя дитяча мрія збулась, я ходжу в білому халаті і допомагаю людям.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Марина Романова

    Кто автор статьи, я мо

    Марина Романова reply Марина Романова

    Кто автор статьи, я могу узнать? Имя, данные...
  • Свiтлана Вiнницька

    Мати божа!!! Де ви такого "красеня" відкопали? ... Не ганьбіть Донецьк! Я там раніше часто бувала (проїздом) - там повно абсолютно НОРМАЛЬНИХ чоловiків. А це - недорозуміння якесь .... ГОПНИК і наркоман, БИДЛО - на лобі написано !!
    Це ж скільки випити потрібно, щоб з таким навіть спілкуватися))))) ЖАХ якись!
    Я прошу вибачення....бо.....чесне слово, не змогла не виразити жіночу думку....
    та за Донецьк прикро...ганьба якась... (((
    P.S. Вiн на чОрта на схожий...

    Свiтлана Вiнницька reply Свiтлана Вiнницька

    НА ЧОРТА  СХОЖИЙ!!!!!!!
  • OmegAlfa Είμαι

    ЭТО НЕ ПРАВДА! Он НЕ учился НИГДЕ!!!! Какой, в жопу медик?!!!  Мало того, ОН - уроженец Донецка!!!!  Мать его работала прачкой на шахте "Засядько"
    ОН уехал из Донецка, т.к. его искала полиция за торговлю наркотиками!!!!  Всех повязали - он один сбежал (как трусливая подлая мыша)! ПРЕДАВ и бросив ВСЕХ, кого только можно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ГОРЕТЬ ЕМУ В АДУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OmegAlfa Είμαι reply OmegAlfa Είμαι

    И ещё кое-что... Он пересажал кучу людей (особенно- финансово обеспеченных), подставив с наркотой! Причем, подставлял и своих приятелей! Беспринципная мразь - вот, кто он! Интересно, ЗНАЮТ ли об этом винницкие заключенные, которых этот хренов "благотворитель" тестирует? Это же "не по-понятиям"..
    (Он сидел 2 раза:  первый срок - пять лет (ему было 19 лет), второй - 4 года и 3 месяца (но, вышел на год раньше, т.к. стал "стукачём", в дальнейшем - продолжил "стучать и на воле").
    И, последнее: он БИЛ собственного ОТЦА...и не раз (НА МОИХ ГЛАЗАХ). Морально и физически издевался над своей женой, с которой он прожил 12 ЛЕТ!!!!!
    Если это ложь - пусть подает на меня в суд!

    OmegAlfa Είμαι reply OmegAlfa Είμαι

    ДЛЯ БОЛЬШЕЙ УБЕДИТЕЛЬНОСТИ, могу назвать его домашний донецкий адрес (где он прописан), дату его рождения, телефон (причем, все его номера)....особые приметы....рассказать подробно о его прошлом!
    Я эту мразь знаю, как облупленную! Не нужно ему верить! Это говно - еще то!!!!
    Ах, ну да: передайте ему, чтобы в Донецк даже не думал возвращаться, если, сука, жить хочет
  • Наталья

    "Відсидів по дурості"? Да как вам не стыдно! Он обокрал!!! Сломал!!! Испортил!!! И за это сел. Он должен был раскаяться!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up