«Я бомж 1-го рангу чекаю 27 років на житло». Як екс-підводник бореться з мерією

«Я бомж 1-го рангу чекаю 27 років на житло». Як екс-підводник бореться з мерією
  • Ветеран Холодної війни Володимир Францужан десятиліттями не може отримати житло.
  • Він провів власне розслідування та знайшов факти, як міська влада з 90-х років роздавала квартири військових «наліво».
  • Тепер чоловік намагається через суд отримати від мерії 1,6 мільйона гривень компенсації

Два десятиліття 67-річний Володимир Францужан бореться з бюрократією у Вінниці. Він пройшов усі інстанції, декілька разів був на прийомі в кількох міських голів, надсилав скарги екс-президенту Януковичу. Але житло так і не отримав.

Як каже пан Володимир, це його сьогодення. А в минулому житті він був інженером-підводником, плавав на атомному човні «Чайка», який жахав американців в Атлантиці та жив в закритому військовому містечку Мурманськ-150.

— Прослужив 37 років в Мурманській області, півострів Рибачий. Там була база підводних човнів, і це вже не секрет, тому можу розповісти. До цього вчився в місті Обнинськ. Був такий наукоград при СРСР. А потім мене відправили в Горький (нині — Нижній Новгород) де ми добудовули атомний підводний човен. Його називали «Чайкою», а американці «Чарлі».

Відео дня
Субмарина 670 М "Чайка". Фото з сайту fas.org

 

Так, Володимир Францужан в складі екіпажу зі 100 людей неодноразово плавав в Атлантику, Карибське та Середземне моря з бойовими рейдами. Він був фахівцем по автоматиці та ремонтував «серце» підводного човна — атомний реактор.

Давали житло через три місяці

Ці спогади чоловік згадує з посмішкою на обличчі. Але коли переходимо до суті проблеми, його лице в одну мить стає суворим, наче «кам’яніє».

— У кінці 80-х років радянським військовим дозволили звільнятися з армії. І я написав рапорт та переїхав з Півночі в Баку (Азербайджан), а згодом у Вінницю. У 1990 році, став в чергу військовослужбовців запасу, які потребують житло. Тоді ставили на облік при вінницькому міськвиконкомі, й я був 401-м в черзі. Сподівався, що квартиру отримаю за три місяці, — згадує Францужан.

Як розповідав Володимир, тоді Вінниця була містом «відставників»: для колишніх військових будували мікрорайони і при радянській владі житло давали стабільно. Проте, коли Радянський Союз розвалився, фінансування програми скоротили, а відставників ставало все більше.

— У 1996 році створив Спілку бездомних військовослужбовців. Тоді в неї увійшло близько 800 людей. Зараз нас значно менше: люди вмирають від старості, так й не отримавши житло. З моменту створення цієї організації я боровся з бюрократами: намагався з’ясувати, чому ж немає житла для військових запасу. Коли мером був Володимир Гройсман, то він мені пояснював, що вартість квадратного метра в Вінниці більша, ніж той норматив від Міністерства регіонального будівництва. Пропонували доплачувати за кожен метр, але мерія не погодилася. Хотіли отримати квартири в районі - теж безрезультатно. А з 2009 року фінансування під цю програму припинили.

Доньки з квартирами, а тато — бомж

Відставник-підводник провів розслідування, в якому дізнався, що міськвиконком роздавав житло військових «наліво». За його словами, останній розподіл квартир був в 2006 році, а тоді в мерії це зробили з численними порушеннями.

— Отримали житло не тільки ветерани Афганістану та військові запасу, але й інші «категорії»: СБУшники, військові гарнізону, співробітники МВС, мешканці аварійного будинку. Хоча квартири було викуплено саме для ветеранів Афганістану та військовослужбовців запасу. Так, 46 сімей залишилися без житла. А ще було дуже дивно, як розподіляли житло між військовими в черзі. Я був 401, а отримували квартири 565, 650, 894 та інші. Як потім показували в Акті розподілу, виявляється інші претенденти просто «відмовлялися» від квартир.

— А де ж ви весь цей час живете?

— Спочатку жив з сім’єю в невеликому будинку на Сабарові, потім у тещі. Доньки виросли, вийшли заміж за гарних чоловіків, що купили квартири. А тато безхатченко! Зараз я прописаний по Немирівському шосе, 82. Це притулок для бомжів, в мене там навіть кімнати немає. А старша донька купила квартиру для своєї доньки. Так і живемо у онуки, разом з дружиною. До речі, онучка виходить заміж у вересні. Де нам далі жити, не зрозуміло, — розказав Францужан

Позов на 1,6 мільйона

Як розповідав колишній військовий, через боротьбу з можновладцями, у нього стався інфаркт міокарду.

— В останнє я чотири місяці (!) намагався потрапити на прийом до міського голови Сергія Моргунова. Однак він мене за п’ять хвилин розмови «попросив вийти» з кабінету. У мене стався черговий зрив, і я потрапив в реанімацію. Тому звернувся до міського суду з позовом про відшкодування мені багаторічної моральної шкоди, заподіяної бездіяльністю виконкому.

У позові чоловік встановив рівень компенсації — 1 мільйон 680 тисяч гривень. Звідки такі цифри? Як розказав Францужан, стільки коштує трикімнатна квартира у Вінниці.

Що казали на суді? Читайте в матеріалі:


«Не здамся без бою». Як військовий намагався 1,6 мільйона відсудити з міської влади

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • З.А.Глядач

    "Спочатку жив з сім’єю в невеликому будинку на Сабарові, потім у тещі. Доньки виросли, вийшли заміж за гарних чоловіків, що купили квартири. А тато безхатченко! "

    А куди дівся "невеличкий будинок на Сабарові"?
  • З.А.Глядач

    Він "плавав"? Тоді зрозуміло,який це "морак"...

    Viktor Pasechnik reply З.А.Глядач

    на минуточку, если не изменяет память моему 73 летнему отцу, то герой статьи 1946 года рождения, так что может уже и плавает, а скорее плавает журналист.  А суд естественно проигран.

    З.А.Глядач reply Viktor Pasechnik

    1949-го.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up