Виготовив 100 діджеріду. Як мелодія аборигенів змінила життя стоматолога з Вінниці (Відео)

Виготовив 100 діджеріду. Як мелодія аборигенів змінила життя стоматолога з Вінниці (Відео)
Павло Віт заради незвичного заняття залишив роботу лікаря-стоматолога
  • Вінничанин Павло Віт виготовляє незвичні для багатьох музичні інструменти
  • Діджеріду, бансурі,пімак, ікілі, берімбау, калімба – чим вони його зацікавили?
  • Для чого це йому? Що робить з ними він, лікар-стоматолог за фахом?

 

Маємо у Вінниці такого віртуоза – людину-оркестр, а на сцену не запрошуємо

Більше половини стіни у квартирі Павла Віта заставлено музичними інструментами. Майже всі виготовлені ним власноруч. За винятком металевого язичкового барабана (?). Його виміняв на флейту у київських майстрів. Ті зробили їх з…  газового балона. За словами пана Павла, металеві барабани з’явилися не так давно. Першими їх змайстрували швейцарці. Зі спеціальних сплавів. Було це у 2007 році. Відтоді таких незвичних інструментів суттєво побільшало.

Пан Павло пропонує зіграти на металевому барабані. Показує, як правильно тримати. Звуки схожі на мелодію дзвонів. Але не цей інструмент вразив найбільше. Здивували звуки діджеріду. Господар взяв до рук інструмент, такий, як наша трембіта, і квартиру наповнили звуки ритмів. Вони були низькі, звучала з переливами.

Відео дня

Десять років тому мелодія саме цього музичного інструменту - діджеріду - кардинально змінила життя чоловіка. Як це сталося?

Зацікавив дивний звук

-Якось я прослуховував музичні семпли, - розповідає пан Павло. - Уловив звук незнайомого інструменту. Звук зачарував. Стало цікаво, що це так звучить. На підписі під семплом значилося загадкове слово -  «діджеріду». Зайшов в Інтернет, і побачив, що це духовий  інструмент, схожий на дудочку. Насправді діджеріду бувають різної довжини. Так само діаметр отвору у них  різний. Є такі, що вищі середнього зросту людини.

Павло Віт грав на такому.

-Це один з найстаріших у світі духових музичних інструментів, - розповідає він. – Це інструмент австралійських аборигенів. Причому, в Австралії він має іншу назву – ідакі або єдакі. Діджеріду його назвали європейці.

За стародавньою легендою, щоб роздмухати багаття, один з аборигенів взяв палицю з евкаліптового дерева. Його серцевину вигризли терміти. Подув з одного кінця – і почув звук. Відтоді аборигени шукають сухі дерева евкаліпту, постукуванням по них перевіряють наявність пустот, зрізають і роблять названий музичний інструмент.

Легенда зацікавила пана Павла не менше, ніж сам звук діджеріду. Чоловіка не полишало бажання виготовити такий інструмент. Перший пробний екземпляр був з ватману. Зверху покрив лаком, розписав у стилі аборигенів. Декілька місяців тренувався грати. Потім зробив ще один. Теж з паперу. Грати можна було, але розумів, що на інструменті з дерева звуки будуть насиченішими, звучатимуть краще.

Виготовив діджеріду з ясена, клена, вільхи і навіть дуба. Робота надзвичайно кропітка. Спершу розпилює дерево навпіл по довжині. Далі стамескою видовбує серцевину. Це найбільше забирає часу. Багато значить  довжина інструменту  та діаметр внутрішнього  каналу. Від цього залежить звучання: чим більша довжина, тим нижча тональність інструменту і навпаки. Роботу завершує склеюванням обох половин. Покриває лаком, фарбує.

Діджеріду використовує для запису музичних треків, мелодія гарно вписується у композиції. Робить інструмент на замовлення музикантів.

Загалом виготовив близько 100 діджеріду. Каже, зараз над ними не працює. Флейтами зацікавився.

Флейти вимагають ювелірної роботи

Родичу Павла, професійному музиканту з Одеси, знадобилася флейта. Запитав, чи не міг би зробити. Зробив! Щоправда, звук у ній був не дуже чіткий. Продовжив роботу далі, бо хотів удосконалити свої навики. Було бажання. До того ж, прочитав, що різновидів флейт багато.

У його колекції є 2-камерна флейта , яку використовують музиканти у Північній Америці. Її особливість в тому, що камери перегороджуються глухою перегородкою,а  під блочком,який перенаправляє повітря,з однієї камери в іншу,є малесенька 1-міліметрова щілина. Ще одна особливість – під час виготовлення цієї флейти слід витримати усі кути. Неправильний кут – неякісне звучання. Дуже гарний звук у такої флейти. Поки Павло грав, мелодія спонукала до роздумів.

Він власноруч зробив флейти таких країн:  індійську, японську,корейську,північноамериканську,арабську,індонезійську.

Є у нього флейта поперечна.

-Робота цікавіша тим, що вона більш ювелірна у порівнянні з виготовленням діджеріду, - розповідає пан Павло. – Саме тому мені цікаво працювати з таким інструментом.

Резонатор зробив з... гарбуза

Знаєте, як звучить берімбау? А калімба?  Для більшості читачів такі назви навряд чи про щось говорять. Ці інструменти також є в колекції пана Павла. Виготовив їх власними руками. 

Берімбау це однострунний бразильський інструмент. Показуючи його, співрозмовник звернув увагу на резонатор.

Каже, він з…гарбуза. Зрозуміло, декоративного.

Калімба дуже популярний в африканців щипковий інструмент.

Замість струн використовуються «язички».  Що коротший язичок, то вища нота. Язички у калімбі Павла зі звичайного ножовочного «полотна»..

На ікілі, тувинському струнному, Павло не зіграв, бо, каже, віддав смичок. Є тут ще закарпатська телинка, чи тилинка, по-різному називають цей інструмент.

Нігерійський барабан уду схожий на велику амфору. Він з глини. Зробили вінницькі гончарі.


Записує музику, робить аранжування

Павло опанував гру на кожному із виготовлених інструментів. Людина-оркестр, не інакше!

Обладнав у квартирі студію. Записує музичні треки. Сам створює мелодію. До написання пісні «Ой, на гору» наштовхнули враження від сходження на найвищу вершину Карпат – Говерлу. Слова писали разом з другом  Сергієм Бородкіним. Пан Сергій виконує пісню.

З допомогою флейт,діджеріду  та інших інструментів, Павло створює власні музичні композиції. Зокрема, з допомогою флейта нещодавно записав  альбом, який включає в себе вісім музичних треків.

Чи бере участь у концертах? Виступав на двох фестивалях йоги, у перформансі на «Гоголь- фест»,  на відкритті молодіжного центру «Квадрат». Грав на діджеріду та флейтах.

З усього видно - людина він скромна. Якби організатори концертів у нашому місті знали, що маємо такого віртуоза, не сумніваюся, запрошували б на сцену. 

Білого халата у кімнаті пана Павла не побачив. Чоловік зізнався, що його нинішнє заняття набагато цікавіше для нього.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Aleksey Grinishin

    а є десь сторінка Павла?
  • Виницкий

    Молодець творча людина  і дуже цікавий напрямок .
    👌
  • З.А.Глядач

    Держава його вчила на стоматолога,витрачала кошти,а він якоюсь хернею займається.

    Назар Броцкий reply З.А.Глядач

    Я лично знаю Пашу, когда-то были однокурсниками. Не сказал бы, что наше государство вообще ему что-то дало. Он большой молодец и прошел через ситуации, которые большинство из нас бы сломали. Так что давайте переставайте чесать свой упоротый патриотический бред, это уже даже не модно.

    З.А.Глядач reply Назар Броцкий

    То на.уя він взагалі йшов вчитися на лікаря? Краще б робив собі ці дудки. І до чого тут "патріотічєскій брєд",в чому він полягає?

    Игорь reply З.А.Глядач

    Видно что человек ты не далекий, раз такое пишешь. Херня у тебя у голове.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up