Від магазинів білизни до казок: як вінничанка перетворилася з бізнес-вумен у казкарку

Від магазинів білизни до казок: як вінничанка перетворилася з бізнес-вумен у казкарку
  • Ольга Дужак – авторка дитячої книги «Ква-королі світів» 30 липня презентує свою казку. 
  • Письменниця розповіла про те, як це – писати казки, чому розпочала це робити та про героїв своєї першої книги.

Як і в багатьох письменників, любов до літератури в Ольги розпочалася ще в дитинстві, коли батьки читали казки на ніч, а згодом, коли Оля вже й сама навчилася читати. Далі були шкільні твори, розчарування та несправедливості. Після школи Ольга вирішила, що більше писати нічого не буде. Але у 23, коли наша героїня отримала свою першу роботу, все змінилося: 

– Я працювала простим офіс-менеджером в одній вінницькій компанії. Фірма регулярно розміщувала рекламу у вигляді тематичних статей. Одну із них доручили написати мені, – розповідає Ольга. – Стаття, розміщена у журналі мала помітно більший успіх ніж зазвичай. Повернувши віру в себе, з тих пір я стала регулярно писати. Писала в основному тематичні статті на замовлення, а вечорами вигадувала казки й неймовірні пригоди. 

Відео дня

Коли Оліному сину було 3,5 роки вона розійшлась з чоловіком. Опинившись на вулиці без власного житла та засобів для існування. Чим могли допомагали батьки, але Оля розуміла, що таке життя її не влаштовує. Тому звільнилась з фірми, де працювала за маленьку заробітну плату, якої не вистачало навіть на оренду однокімнатної квартири. Позичила грошей і ризикнула відкрити власний бізнес. З невеликого магазинчика білизни він перетворився на місцеву мережу з кількох магазинів та офісом, що координував їх роботу. Багато було різних випробувань за той час, але через 7 років, заробивши трохи грошей і одружившись вдруге, Оля зрозуміла, що тепер має можливість обирати, чим би вона насправді хотіла займатись у житті. Бізнес був закритий. 

– Одного разу, я написала казку про українське жабеня на ім’я Дрімко, яке мріяло полетіти в космос. Казку прочитала чоловіку і сину, якому на той час було 10 років. Історія надзвичайно сподобалась сім'ї і мій чоловік жартома сказав: «Бачу, невеликі казочки ти писати вмієш, але наврядчи ти змогла б написати щось більше. У тебе просто не вистачить терпіння», – розповідає Оля. – Я замислилась над його словами... і сіла писати. 

Згодом вона розповідала, що сідаючи писати наступну главу, ніколи не знала, що буде далі – про це знали лише її головні персонажі: українське жабеня Дрімко та бравий капітан космічного корабля Квакер. Книжка вийшла динамічна та цікава. Написавши кожну нову главу, Оля читала її своєму головному експерту – сину Богдану. Якщо малому щось здавалось нудним чи не цікавим – вона переписувала. На написання книги пішло 2 роки. Ще рік над малюнками працювала ілюстраторка Наталі Буг. Зараз книга містить 42 глави та 3 розділи і розрахована на дітей 8-12 років.

У трьох частинах книги розповідається про пригоди Дрімка та капітана Квакера у космосі. У першій частині книги герої допомагають вирішити проблему космічним піратам Космо-Котам з «Рудого Братства», у другій – описуються пригоди на планеті Зелін та у оранжереї-лабораторії нано-рослин професора Кванкуса. У третій – жабенята розкривають таємницю давно зниклої планети перших жаб в усьому космосі Авак 3. У кожній з частин книги є акцент на здорове харчування та важливість турботи про екологію та довкілля.

Книга буде надрукована до 1 вересня за підтримки Українського культурного фонду. Також 19 жовтня у Вінниці відбудеться свято-презентація з частуванням гостей смаколиками, за участю авторки та аніматорів. Завдяки Українському культурному фонду на святі дітям даруватимуть книжку безкоштовно. 

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ольга

    У Львові на Форумі видавців отримали цю чудову книгу в подарунок. Безкоштовно. Книжка супер. Дуже гарно ілюстрована. Сучасне  і якісне оформлення. Хочеться читати ВЖЕ. А це вже плюс. Дякуємо!
  • Марина Шевченко

    ага, читаем между строк: бизнес не пошёл, прогорела на трусах...теперь в другую отрасль кинулась за халявными деньгами...а чё, заплатила за тираж макулатуры, бесплатную рекламу дала и всё деньги попрут....как вы достали уже, каждый второй как не влогер, так аналитик, или что-то пишет....и у всех это "зов сердца"

    Валерія reply Марина Шевченко

    Знаєте, в кожного своє життя... До когось воно справедливе, а комусь дуже важко достигнути чогось приємного. Це добре, якщо Вам фортить в житті, та це не дає Вам права так відноситись до людини. Не дай Бог і Вам може припасти нелегка доля. Я сама письменниця і так само говорю, що це "поклик серця". Спробуйте й Ви написати щось, якщо так гарно вмієте критикувати людей.

    Виталий Дужак reply Марина Шевченко

    Будь яка увага, це завжди добре, навіть ваша. Шкода що ви робите висновки не бачивши і не читавши. На рахунок бізнесу, я як чоловік настояв на його закритті у піку свого розквіту, так як він мучив і губив творчу душу. Доречі халявних грошей тут немає до вашого відома, 4 роки написання книги, 2 роки роботи з ілюстраторами, і дуже дуже багато грошей на все інше, що невідомо чи повернеться взагалі. А тираж 3 тис. шт буде розповсюджуватися серед дітей безкоштовно. По сьогоднішнім оцінкам критиків, ця книга претендує на прорив в дитячій літературі на всьому СНД. Тому приходьте 19 жовтня у квадрат і переконайтеся особисто.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up