Удвох на всю область. Як активісти борються з корупцією у закупівлях

Удвох на всю область. Як активісти борються з корупцією у закупівлях
Олена Поліщук та Юлія Грига (зліва-направо) працюють в «DoZorro» майже рік. Щодня вони опрацьовують до десяти закупівель, завдяки чому перевірили витрати держави на понад 200 мільйонів гривень
  • Чи ефективно та економно витрачає держава наші кошти? Відповідь знають громадські активісти, які контролюють закупівлі через «DoZorro».
  • У нашій області цим займаються аналітики Юлія Грига та Олена Поліщук. Поговорили з жінками про їх роботу, про корупційні схеми і чому варто впливати на витрати органів влади

З появою «ProZorro» закупівлі органів влади стали відкритими. Кожна людина може відкрити цей інструмент та дізнатися, скільки витратили грошей, для прикладу, на ремонт вулиці, закупівлю ліків або на їжу в шкільній їдальні тощо.

Укупі з цим приладдям з’явився сервіс відгуків — «DoZorro». Завдяки ньому можна подати скаргу або зауваження на сумнівний тендер. Наприклад, повідомити про нечесних замовників та учасників закупівлі, про корупційну схему тощо. А такий відгук вже стане сигналом для громадських активістів по всій Україні.

У нашій області всі закупівлі контролюють аналітики Юлія Грига та Олена Поліщук з ГО «Філософія Серця». Дві тендітні жінки опрацьовують сотні відгуків на місяць. Під їх контролем державні закупівлі на загальну суму 201 мільйон 344 тисячі гривень.

Відео дня

Чому вони цим займаються, яким чином викривають корупціонерів та в чому складнощі їх роботи — далі в матеріалі.

Онлайн-контроль витрат держави

Невеликий офіс, стіл з двома ноутбуками, кілька списаних блокнотів. Таке оточення у двох громадських активісток, яких звати Юлія Грига та Олена Поліщук. Вони працюють в «DoZorro» з червня 2017-го року, де дізнаються, на що держава витрачає наші гроші.

— Уперше почала займатися аналізом публічних закупівель ще з 2011 року. Нині є система ProZorro, в якій можна дізнатися про минулі та майбутні закупівлі. А раніше щось довідатися було дуже складно: надсилали інформаційні запити, їздили на засідання тендерних комітетів в області. Після того, як ми приходили, фальсифікацій ставало в рази менше, — сказала Грига.

Нині вся їх робота проходить онлайн — вони передивляються тендери в «ProZorro», дізнаються про фінанси приватних компаній через Youcontrol, шукають змовників в тендерах через Clarity Project, дивляться, як витрачають бюджетні гроші на порталі E-data. Щомісяця від «DoZorro» отримують план робіт, а за виконане отримують гонорари.

— Головне наше завдання — опрацьовувати відгуки від замовників або учасників тендерів у системі «DoZorro». Якщо є зауваження або скарги, то спочатку беремо роз'яснення в замовника закупівель. При виявленні зловживання/порушення — надсилаємо звернення в аудиторську службу, прокуратуру, департамент економіки Нацполіції, — розказала Олена Поліщук.

Результати роботи ГО "Філософія Серця"/Джерело: dozorro.org

Вони перевірили учасників та замовників закупівель на суму понад 200 мільйонів. За неповний рік роботи аналітикам прислали понад 1700 звернень, де вони знайшли 820 зловживань. Це один з найбільших показників серед громадських організацій в «DoZorro»-спільноті.

Про популярні корупційні схеми

За час роботи в «DoZorro» Олена Поліщук та Юлія Грига навчилися розрізняти корупційні схеми, якими користуються замовники та учасники. Кажуть, що «вінницькі використовують типові схеми, нового не вигадують».

— Найбільш розповсюджена схема — уникнення процедури відкритих торгів через розділення тендеру на кілька лотів. Замовник дробить великі закупки на допорогові, аби укласти договір з конкретним підрядником, без аукціону. Яскравий приклад: Гайсинська міська рада, яка провела витрати за новорічні заходи, що подробили усю суму на 199 тисяч і уклали угоди з одним ФОПом. І за один день всі кошти були перераховані на рахунок підприємця, — сказала аналітик Олена Поліщук.

Головна ялинка Гайсина. Джерело: mr.gov.ua

— Ще одна популярна схема — додаткові угоди. Замовник укладає договори на підвищення вартості товару/послуги з переможцем тендеру. За законом, здорожчання має бути не більше 10% від суми. А замовники часто укладають такі угоди кілька разів на тиждень, що є дуже підозрілим. Така ситуація з комунальним підприємством «ЕкоВін», яке за один тиждень уклало три угоди з виконавцем тендеру. З цього приводу відкрите кримінальне провадження, — сказала аналітик, голова ГО «Філософія Серця» Юлія Грига.

«ЕкоВін». Джерело: vmr.gov.ua

Менш розповсюдженою схемою, як розказали жінки, є створення тендеру під певного учасника. Тобто, замовник пише конкретні показники товару/послуги та додає, що аналогів не потрібно. І це є дискримінацією інших компаній-учасників.

Ще одна — антиконкурентні узгоджені дії, коли на аукціон йдуть тільки дві компанії, що пов’язані між собою: мають однакові юридичні адреси, засновників та навіть номери телефонів. Одна компанія пропонує вищу ціну, а інша — трохи меншу. І таким чином, перемагає завжди конкретна компанія за ту ціну, яку вона бажає.

Чи є якесь покарання за використання таких схем? За законом «Про публічні закупівлі» чиновники, які оголошують тендери, несуть відповідальність за порушення процедур. Покарання для них — від штрафу (11900-25000 тисяч гривень - авт.) до трьох років в'язниці. Плюс, звільнення.

Зберегли гроші на вікнах для Калинівки

Найбільшим зловживанням, яке розкрили вінницькі аналітики, стала закупівля вікон для будинків, що постраждали внаслідок вибуху арсеналу в Калинівці. Юлія та Олена вберегли від розтрат понад 4 мільйони бюджетних гривень.

— Восени 2017-го після вибухів на арсеналі Кабмін виділив близько 100 мільйонів гривень на відновлення зруйнованих будинків. Ми аналізували, як ці кошти використовували. Знайшли, що в тендері на вікна була завищена ціна майже в 1,5 рази, — розказала Юлія Грига. — Як це дізналися? Побачили величезні суми в закупівлі та порівняли з вартістю вікон в усіх вінницьких фірмах. Аби ці зловживання виправили — написали звернення в Калинівську РДА, НАБУ, в прокуратуру. Бо чиновники хотіли витратити на вікна 13,4 мільйона гривень, де мала бути вартість близько 9 мільйонів. Згодом побачили, що ціну на тендері зменшили.

Заміна вікон у Калинівці, жовтень 2017 рік. Джерело: vinrada.gov.ua

Питаємо, як на їх заяви реагують силовики?

— Досить складний діалог з ними. Наприклад, прокуратура вивчає наші звернення, але у них немає повноважень почати розслідування; з управлінням захисту економіки — немає комунікації, бо часто змінюються кадри. Хоча за нашими заявами відкривають кримінальні провадження. Тобто, результат є, — відповіла Юлія Грига.

Але з іншого боку в роботі аналітиків є й певні складнощі.

— Не вистачає аналітиків, а у нас буває десять та більше відгуків на день та тільки п’ять днів на їх опрацювання. Щоб усе зрозуміти, доводиться передивитися десятки сторінок документації, законів, норм. І нині нам складно розібратися в будівельних та медичних нормах, де є великий простір для махінацій й спекуляцій, — кажуть жінки.

Як контролювати витрати держави?

Знайти сумнівні закупівлі через «DoZorro» може не тільки фахівець, а й пересічний вінничанин. Як це зробити? Пояснюємо на прикладі закупівель для закладу освіти. «Інститут аналітики та адвокації» розробив для цього інструкцію.

  • Заходьте на «DoZorro».org, де натискаєте на кнопку «Подати відгук».
  • Обираєте регіон «Вінницька область» та замовника послуг. У Вінниці, зазвичай, замовником виступає сама школа. Тому пишете назву закладу, в якій вчиться ваша дитина. Для прикладу, «загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ступенів №31 Вінницької міської ради».
  • Перед вами буде список послуг та товарів, які закупила школа за час існування ProZorro. Відкривши одне з посилань ви дізнаєтесь: строк виконання роботи, хто є виконавцем та скільки коштів за це отримає. А також особу, відповідальну за якість робіт.
  • Знайшли невідповідності між документами та реальним станом речей? Залиште свій відгук одразу під закупівлею.
  • На це реагує «DoZorro»-спільнота, члени якої перевірять скаргу та подадуть заяви в поліцію, прокуратуру, НАБУ, Антимонопольний комітет.
  • Про результат перевірки зможете дізнатися під вашим відгуком на порталі «DoZorro».

Аби не втрачати час, можете звернутися самостійно до правоохороних та перевіряючих органів. Про всі типові порушення та шаблони заяв є на порталі «DoZorro» за цим посиланням.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • ALEKS

    ИНТЕРЕСНО  ....... А ГДЕ ВЫ  ОФИЦИАЛЬНО РАБОТАЕТЕ ......И ПОСМОТРЕТЬ ВАШУ  Е - ДЕКЛАРАЦИЮ ...... СЛАБО ..!!!!  ЖЁНЫ *НЕКОТОРЫХ*  ДУМАЮТ, ЧТО ОНИ УМНЫЕ, А ИНОГДА , ЧТО САМЫЕ УМНЫЕ !!! ИДИ ПОРАБОТАЙ  ..... А  ПОТОМ  ПИШИ ----------- СНАЧАЛА  ПРО ПРО МУЖА, ПОТОМ ПРО СЕБЯ , А  ПОТОМ (ЕСЛИ НЕ СЯДЕШЬ) ПРО КОРРУПЦИЮ !!!!  И ФОТООООООКА  ВАША СМЕШНА  ....  ДВЕ  ...... И ВСЁ .....      НУ КАК ????  НЕПРИЯТНО ????  А ПИ ....ЕТЬ ОТ НЕЧЕГО  ДЕЛАТЬ ????
  • З.А.Глядач

    От лшише цікаво,якщо вони такі "активістки",то за що вони живуть?
  • Oleksandr Stoliarov

    От лише журналіст забув вказати, шо працюють ці 2 кралі не через власний альтруїзм. Платить бабки їм Сорос
  • Жора

    Госпожа Грига, а  шо там   невестка кумы президента Лариса Билозир ? Не проверяете ее ? Или вы детей , внуков политиков не  замечаете ?   Ну да РАБЫ не Мы, Мы не РАБЫ )))))))

    https://vn.20minut.ua/Kult-podii/absolyutniy-rekord-mayzhe-1300-ditey-z-usieyi-vinnichchini-vidvidali-d-10697273.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up