Менше ніж рік тому вінничанка Галина Бондар зацікавилася продуктовим карвінгом — мистецтвом художнього вирізання з овочів та фруктів. Вона побачила в мережі кілька відео, де майстри вирізають з сала бутони троянд. Та спробувала повторити.
Тепер жінка робить фруктові ялинки, сирні букети та «квіткові» асорті з м’яса, що має попит серед вінничан. Майстриня розповіла про своє хобі та поділилася деякими секретами із цієї сфери.
— «Карвінгом» почала займатися випадково: побачила в мережі відео, захотіла повторити. Вийшло непогано. Але хотілося дізнатися, як це оцінюють інші - якраз був гарний привід: день народження в шефа (Галина працює в фірмі, що продає металопластикові вікна - авт.). Зробила йому букет від офісу, чим приємно здивували чоловіка. Потім це мене захопило: їздила на курси в Київ, придбала спеціальні ножі для вирізання з овочів та м’яса, почала робити карвінг букети для знайомих та друзів.
Згодом, вінничанка почала робити їстівні букети й для інших людей. І аби прорекламувати свої послуги зробила сторінку в фейсбуку. Там вона викладає на огляд усі свої роботи. Її сторінка називається «Ексклюзивні букети. Карвінг».
— Коли йдеш на день народження жінки, то обов’язково купуєш квіти. Чомусь так склалося, що чоловіку букети дарувати не треба. А своїми карвінг-букетами я руйную це стереотип: можна поставити ще й пляшку і буде як алкоголь, так і закуска. Ще примітила, що чоловіки люблять робити фото з їстівними квітами. Уявляєте? Одразу вихоплюють телефони та починають «селфітися», — казала Галина Бондар.
Щоб зібрати всі матеріали для карвінгу, Галина витрачає не менше двох днів. У своїх пошуках вона відвідує як супермаркети, так і базари по всій Вінниці.
— Усе має бути ідеально. Щоб яблучка — певного відтінку, м’ясо із гарною фактурою. Це все не так просто і займає багато часу. Через це, наприклад, у мене виникають сутички з продавцями на базарах. Я стою по 20-30 хвилин, перебираю продукти, щоб знайти гарний колір. А мені продавчиня каже: «вибирайте чи ні, у мене вже черга!».
Взимку ситуація є складнішою, бо як сказала Галина Бондар, на ринках продукти підморожені, що погано для букета. Тому вибирає матеріал тільки в супермаркетах.
— Найбільший вибір, звісно, у «METRO»: там і фруктів є багато, і різні м’ясні продукти є, — розказала Галина Бондар. — У результаті ідеальні продукти — це великі гроші. Ковбаси — від 60 гривень, а сири та м’ясо взагалі — від 700-1000 гривень за кілограм. Якщо чогось немає, то потрібно замінити кращою альтернативою. Буває, що видумую вже на ходу.
Після того, як матеріал для їстівних квітів зібраний, Галина приступає до роботи. Вона вирізає та закріплює продукти дерев’яними шпажками, щоб міцно трималося. Таким чином, вибудовуючи єдину композицію.
— Величезні, кількаметрові букети не роблю — їх важко довезти, а готовий вибір важить від двох кілограмів і більше. І щоб його зробити витрачаю багато часу: від двох годин на фруктовий, та від трьох — на м’ясний, — розказує майстриня.
Крім кумедних випадків, як чоловіки роблять селфі з квітами, жінка згадує дивне замовлення для людини, яка була на дієті.
— Просили зробити букет для людини, яка на дієті. М'ясний і з ковбасами. Запитувала, чи їсть ця людина взагалі м'ясо, вона ж на дієті. А мені відповіли: «Нічого страшного, вона з нами поділиться за столом!».
Отже, Галина витрачає купу часу та грошей на вибір продуктів, виготовлення карвінг-букетів. Запитуємо, чи взагалі їй вигідно займатися цією справою?
— Я це не розглядаю як бізнес. Для мене карвінг — творчість, хобі, яке приносить додатковий прибуток. У мене є гарна основна робота. Хоча в майбутньому, справу з букетами також планую «розкручувати». Домовилася з подругою, навчу її як робити карвінг та будемо разом працювати.
Примітка. Вартість карвінг-букетів:
з фруктів та овочів: від 700 гривень
з м’яса: від 1000 гривень.
Контакти майстрині: (097)2258195, сторінка в фб: Ексклюзивні букети з овочів та фруктів. Карвінг.
Читайте наші інші матеріали про те, що можна подарувати на День святого Валентина
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер