Її ховатимуть 17-го лютого. Колеги розповідають, якою була легенда театру Лідія Бєлозьорова

Її ховатимуть 17-го лютого. Колеги розповідають, якою була легенда театру Лідія Бєлозьорова
  • 15 лютого перестало битися серце артистки Вінницького академічного музико-драматичний театру імені Миколи Садовського Лідії Бєлозьорової.
  • Церемонія прощання з народною артисткою України відбудеться 17 лютого в приміщенні Вінницького театру.
  • Колеги діляться згадками про велику актрису театру і кіно.

«Поки б’ється серце, поки дихаєш, доти і працюєш, а найбільші досягнення — попереду». Л.О. Бєлозьорова.

Здається, ще недавно на шпальтах усіх газет майорів заголовок «Народна артистка з Вінницького театру віддала гроші від бенефісу пораненим». Це в недалекому 2015 році на сцені Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. М. Садовського Лідія Бєлозьорова яскраво відзначала бенефіс, приурочений її 70-річному ювілею. Тоді і віддала всі кошти від свята пораненим хлопцям для лікування у госпіталі.

Відео дня

Цьогоріч театр та рідні Лідії Олексіївни 31 березня теж планували відзначати 77-річний день народження актриси, та не судилося. Як грім серед ясного неба 15 лютого Вінницю та усю Україну облетіла сумні новина — серце народної артистки перестало битися.

За словами близьких людей, Лідія Бєлозьорова нещодавно поборола коронавірус. Останнім часом грала в театрі, мріяла про нові ролі і на здоров'я не скаржилася…Вранці 15 лютого син Володимир зателефонував матері, а вона слухавку не підняла, хоча ввечері спілкувалися…

Серце зірки нашого театру зупинилося уві сні, результати експертизи поки невідомі.

Без народної артистки України Лідії Бєлозьорової осиротів не лише Вінницький театр. Без матері залишився син, без бабусі — два онуки.

Церемонія прощання з народною артисткою України відбудеться 17 лютого з 13.30 до 14.30 години в приміщенні Вінницького академічного музично драматичного театру ім. М.Садовського. 

Пішла ціла епоха

Працівники та актори театру Садовського діляться згадками про свою неймовірну, улюблену та неперевершену Лідію Олексіївну Бєлозьорову.

Наталія Шолом, заслужена артистка України, актриса Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. М. Садовського:

«Двадцять років я в театрі і весь цей час працювала пліч о пліч з Лідією Олексієвною — грала її сценічних доньок. Мені пощастило вчитися в такої великої актриси, прекрасної жінки, потужної особистості з сильним характером. 

Як людина, Бєлозьорова була досить прямолінійною, за що дехто недолюблював. Але вона була правдивою та щирою, як в житті, так і на сцені. Не терпіла випадкових людей в театрі, оскільки сама віддала все своє життя сцені.

 Не можу говорити про неї в минулому часі, в голові не вкладається, що її немає… Ми дізналися про смерть Лідії Бєлозьорової вчора перед репетицією. Плакали, не могли оговтатися, вся трупа весь театр. Адже ще недавно ділилася, що мріяла зіграти нові потужні ролі, аж тут життя раптово обірвалося… Пішла ціла епоха. Без неї наш театр осиротів. Не знаю, чи хтось її в змозі буде замінити».

Оксана Бандура, актриса та режисер Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. М. Садовського:

«Взагалі в голові не вкладається, тяжко це збагнути....Моя перша мама в театрі «Поминальна молитва», Лідія Олексіївна Голда, я — її молодша донька...ще й досі пам'ятаю, як Вона вмирала на сцені.Це був 1993 рік. Вдруге Вона була моєю мамою у «Дім Бернарди Альби», а в третє — «У неділю рано зілля копала». Ще нещодавно грали....Там Вона була для мене більше, ніж мама... Ось і виходить,тричі моя сценічна мама...а скільки спогадів, скільки порад, скільки прожито разом...

 Пам'ятаю нашу останню зустріч, буквально тиждень тому! Ваші важливі для мене слова... Дякую за Вашу підтримку! Знаю про Вашу любов до сина та онуків...Дай Боже сил їм пережити...Ви в моєму серці. 

Спочивайте з Богом, дорога наша Лідіє Олексіївно...Царство Небесне, моя театральна мама…Хотіла би обійняти, але…»

Світлана Фицайло, керівник літературно-драматургічної частини Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. М. Садовського:

«Для того щоб діамант засяяв, потрібне світло. Цим світлом для Лідії Олексіївни і стала сцена, бажання служити мистецтву, служити глядачеві, щоб кожний краще зрозумів себе й світ, в якому живе. Артистка поєднувала у собі високе й земне. Створені нею образи, психологічно-глибокі, виразно-життєві, колоритні, свідчили про яскраву палітру акторських засобів, багатогранність її таланту, різноплановість, високе мистецтво перевтілення. Чаніта, Маруся Богуславка, циганка Аза, Мірандоліна, Еліза Дулітл, Кочубеїха, Мавра — на сцені, а в житті — жінка, матуся, бабуся…

Пішла в засвіти народна артистка України, майстриня сцени, улюблениця тисячі глядачів Лідія Бєлозьорова. Майже 60 років на сцені, 50 з яких служила у Вінницькому театрі. Талановита красуня з чарівним голосом не могла не викликати захоплення глядачів, режисерів й колег по сцені. Ролі просто сипались. А вона благословляла своїх героїнь. Як же боляче писати й говорити, що наш театр зазнав страшенної втрати».

Багатогранність її таланту

Народна артистка країни, володарка Ордену княгині Ольги та премії Миколи Руданського Лідія Олексіївна Бєлозьорова (Вакула) народилася 31 березня 1945 року в м. Херсон. В 1968 році закінчила Київський державний інститут театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого.

  • З 1964 року — акторка Херсонського музично-драматичного театру. .
  • У 1968—1969 роках — акторка Рівненського обласного українського драматичного театру.
  • У 1969—1972 роках — акторка Львівського українського драматичного театру ім. М. Заньковецької.

З 1972 року Бєлозьорова мешкала і працювала у нашому місті, служила в Вінницькому академічному музично-драматичному театру ім. М. Садовського. На сцені нашого театру зіграла понад 100 ролей. Актриса від природи мала сильний голос, що дозволяло їй професійно поєднувати акторське виконання з вокальними партіями, створювати колоритні образи в музичних спектаклях фільмах, концертах.

  • Одарка, «Запорожець за Дунаєм»
  • Наталка Полтавка, «Наталка Полтавка»
  • Марія, «Дванадцята ніч»
  • дружина Тев'є, «Поминальна молитва»
  • Баядера, «Баядера»
  • Мірандоліна, «Мірандоліна»
  • Ханума, «Ханума»
  • Любов Хведоровна, «Мазепа»
  • Бобренчиха, «Маруся Чурай»
  • Памела, «Дорога Памела»
  • Бернарда Альба, «Дім Бернарди Альби»
  • Марія Василівна, «Дядя Ваня»
  • Марселіна, «Божевільний день, або Одруження Фігаро»
  • Дульська, «Мораль пані Дульської».
«Попелюшка»
«Мазепа»
«Мазепа»

Також Лідія Бєлозьорова відома за ролями у знаних радянських та сучасних кінострічках:

  • 1971 — «Веселі Жабокричі» (Парася);
  • 1972 — «Пропала грамота» (дружина Василя, Відьма, Імператриця);
  • 1973 — «Дід лівого крайнього» (епізод);
  • 1975 — «Прості турботи» (Таїсія);
  • 2005 — «Повернення Мухтара-2» (сусідка Ігоря);
  • 2007 — «Повернення Мухтара-4» (Анастасія Сергіївна).
«Пропала грамота»
«Веселі Жабокричі»
«Пропала грамота»

Читайте також:

«Талановита красуня з чарівним голосом». Померла Лідія Белозьорова, яка 50 років служила у Вінницькому театрі

Що за диво-пристрій їздить у Тяжилові? Познайомилися з власником саморобних аеросаней

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up