«Собака любить того, хто з ним гуляє» — кінолог для людей про собак

«Собака любить того, хто з ним гуляє» — кінолог для людей про собак
  • Вечорами, на Вишенському озері можна помітити тендітну жінку, поряд з нею  велетенський мармуровий дог.
  • Це Віра Худик і її Гафа.
  • Вони йдуть на закритий майданчик, де їх чекають власники собак — щоб навчитись дружбі.

Вінничанка Віра Худик, інженер кінотеатру «Родина» й керівник кінологічного клубу «Астеріон». Свого часу закінчила театральний інститут ім. Карпенка - Карого. А зараз, як кажуть у народі «крутить кіно», і допомагає вінничанам виховувати своїх чотирилапих вихованців. У цієї тендітної жінки завжди були собаки. Останні шість років Віра Костянтинівна власниця німецького дога Гафи (Агафья Гранд Амаристо). У неї особлива слабкість до догів.

— Вся справа в особливих характерних рисах цієї породи, — розповідає пані Віра. — З одного боку це міцні, сильні собаки, з другого, вони дуже працьовиті. А за рахунок свого спокійного врівноваженого характеру, у них великі можливості і вони завжди вміють оцінити ситуацію. Навіть не навченні на охорону, можуть захищати свого власника. Зокрема в мене всі доги захищають слабкого. Наприклад вчора на тренуванні овчар кидався на чау-чау. Гафа не пішла теж на нього, як це зазвичай буває в колективі, коли всі починають давити на слабшого, навпаки вона пішла захищати того, кого ображали.

У вас завжди були собаки, не думали змінити породу?

Відео дня

— Я кожен раз думаю, що цю породу потрібно міняти на більш комунікабельну й малогабаритну, але наступний пес у мене знову дог, — говорить кінолог. — Вони за характером дуже стримані, не такі активні як інші, за рахунок свого габариту. І відповідно вони не такі шальні як добермани чи боксери, але потенціал у них величезний, просто його потрібно розкрити.

Як так вийшло, що кіно й собаки?

— Я, моє покоління виросло на фільмах «Джульбарс», «Ко мне Мухтар», таких, які були пов’язані зі службовими собаками, що приносять користь. І ми всі хотіли бути власниками таких гарних, слухняних тварин, щоби теж приносити користь. І робили все для того. Зокрема тому, у нас колись члени кінологічного клубу ходили на патрулювання міста разом зі своїми вихованцями. Тобто був міліцейський патруль і вихованці кінологічного клубу. Ходили щоби попередити правопорушення й певним чином діяти під час правопорушень. Зрозуміло, що для таких випадків собака мав бути керованим, навченим, і виконувати свою функцію.

А взагалі, які породи варто дресирувати, тобто щоби точно розуміти що діло буде?

— Все залежить від взаємовідносин собаки й господаря. Навіть дворняжки чи там метиси прекрасно виконують різні функції, і до речі зараз вони широко використовуються на різних службових роботах (наприклад на таможнях). Собака потребує до себе уваги. І незалежно від розміру чи породи має бути керований, і бути при хазяїні, а не навпаки. От я сварюся з власниками, які вигулюють не собак, а собаки їх вигулюють.

Це дрібниці, які вибудовують взаємовідносини. Якщо собака підкоряється господарю, вона не буде кидатися від одного куща до іншого, не буде відволікатися на всі цікаві для неї моменти (білка, пташка, дитина). Керована собака буде спокійно прогулюватись поряд із господарем не створюючи жодних проблем. Але для цього потрібно терпіння.

Зараз наприклад збирається група для дресирування, пару занять і з групи залишається кілька людей. А ми колись були такими ентузіастами, що їздили з одного кінця міста в інший на дресирування, і собаки в результаті такої праці були керовані і слухняні.

Не буває поганих собак...

Віра Худик вважає, що саме через нестачу такої наполегливої праці господарів собак, по місту частот бігають «потеряшки». Усе це наслідок поганого виховання й наслідок відсутності прив’язаності собаки до господаря.

А як цю прив’язаність цей зв’язок створити?

— Як із дитиною, поступово. Немає некерованих собак, є люди, які відповідально ставляться до свого вихованця, або ні. Адже собака це перш за все друг.

Що потрібно робити, коли наприклад собака кидається на перехожого?

— Наприклад собака йде поряд із господарем, на зустріч йде перехожий. Тут щось собаці не сподобалось і вона на цього перехожого кидається. Господарю потрібно силою рвонути поводок, щоби попередити напад із голосовою командою

Ривок має бути конкретний. Сила дії має бути еквівалентною, силі протидії. Сильно собака рванула, у свою чергу й господар має сильно рвонути за поводок, якщо собака просто потягнувся, значить чуть його стримати з голосовою командою «поряд».

Скільки часу потрібно витрачати на вихованця, щоб отримати гарного друга?

— Ви маєте знати одне правило, собака любить того, хто з нею гуляє. Тому що це моменти спілкування. Вам наприклад не подобається що собака під час прогулянки лізе в кущі, чи підбирає щось. І ви ці моменти кожного разу намагаєтеся змінити. Собака звикає до того, що вам подобається або не подобається.

Що можна порадити людині, яка зібралась взяти собі собаку?

— Ми відповідаємо за тих, кого приручили. Тому вибираючи породу собак, потрібно думати про комфорт — власний і вихованця. Зокрема ви повинні одразу враховувати час, який ви будете витрачати на собаку. Поганих собак не буває, бувають господарі, які забувають про свої обов’язки.

Щоби вихованця навчити елементарних команд, скільки потрібно займатись?

— Кожен день. Але хоча б пять хвилин приділіть на це. Дресирування має бути короткочасне, але регулярне. Тому що всі несвідомі правильні дії, потрібно перевести у свідомі навички.

Скільки триває стандартний курс тренування для собак?

— Раніше були стандарти (три місяці, двічі на тиждень по півтори години), сьогодні це залежить від інтересу господаря. А які найпоширеніші інтереси сьогоднішнього власника собаки? Усі хочуть щоби вихованець слухав їх і виконував усі побажання, як годинник. От так клацнув пальцами, а собака виконує. Але до цього клацання ніхто не хоче прикладати власний час, бажання.

Першочергово, з чого потрібно починати дресирування?

— Спочатку потрібно навчити собаку чути й бачити господаря. Тому що можна голосно й довго вимагати від собаки наприклад сісти поруч, а він тим часом думає як би це дременути від вас у найблищі кущі. Якщо ви не готові ходити до інструктора, у мережі є купа відео уроків для того щоби навчити собаку чути господаря.

Читайте також:

Собі — одяг, армії — гроші. Що купувати вінничанам, щоб підтримати ЗСУ

Тренінги, кіно, звіринці: що робити та куди можна піти у Вінниці в травні

Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Амина Муравьёва

    Молодцы!!
  • Mariia Bilash

    Віра Константинівна- це ж легенда кінологів )))
  • Нина Комарова

    Это точно!
  • Єва Худякова

    зачем ето

keyboard_arrow_up