Скасування нового українського правопису. Що про це думають вінничани?

Скасування нового українського правопису. Що про це думають вінничани?
  • Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною та скасував постанову уряду про запровадження нового українського правопису кілька днів тому, 28 січня. 
  • Ми запитали вінничан на вулицях міста, чи користуються вони новим правописом та як ставляться до змін у ньому. 

У травні два роки тому Кабінет міністрів України схвалив нову редакцію українського правопису. Документ підготувала спеціально створена Українська національна комісія з питань правопису, до якої увійшли вчені-мовознавці Національної академії наук та національних університетів з різних регіонів України. Новий правопис почав діяти 3 червня 2019 року.

Про оскарження постанови уряду про новий правопис повідомила прес-служба суду. 

Провадження у цій справі відкрили у 2019 році. Позивачами у справі виступили ГО «Правова держава» і жителька Херсону, мати учениці 7-го класу. Підставою для позову стало те, що уряд не має права змінювати правопис, оскільки це не є його компетенцією. Рішення ще не набуло чинності. Мін’юст готує апеляцію.

Відео дня

А що з цього приводу думають вінничани? 

Марина (25), кухарка:

 — Я не студент, і не журналіст, щоб щодня з цим стикатися. Мене ця тема не турбує взагалі. Я працюю на роботі, на якій не треба знати правила нового правопису, тому я навіть нічого не знаю про його відміну чи запровадження. 

 

Кирило (22), спортсмен:

 — Нехай вже дійдуть до спільного рішення, а люди вже будуть підлаштовуватись. Я в своє життя не впроваджував новий правопис, але мовне питання вважаю важливим. Оскільки я новий правопис не почав ще використовувати, то його відміна мене не турбує, бо для мене нічого не зміниться. 

Ольга (30), психологиня та мама в декреті: 

 — Я цікавилась новим правописом, коли його вводили. Зауважувала, коли зустрічала слово «проєкт», наприклад, під час ефіру на телебаченні чи в соцмережах. Я звертала увагу на ці зміни, але не впроваджувала це у своє життя. Мені деякі зміни незвичні, але вони мають місце бути. Зараз щодо ситуації про його відміну нічого не можу сказати, бо не дізнавалася детальніше. Але мовне питання має місце бути. 

Олександр (47), працює у сфері торгівлі:

 — Я вважаю, що це не завдання суду встановлювати чи скасовувати новий правопис. Цим мають займатися науковці, які компетентні у цьому питанні. Кожен має займатися своєю справою. Я не користувався новим правописом, але поступово планую. Мова жива і вона має змінюватися з часом. 

Аліна (18), студентка:

 — Кожного року щось змінювати у правописі недоречно. Наприклад, дітям, які мають здавати цьогоріч ЗНО, про це потрібно турбуватися і хвилюватися, щоб в останній момент знову не ввели якісь нововведення. Але взагалі щодо нового правопису нічого не маю проти, але про його відміну нічого не знаю. 

Ехаб (30), науковець:

 — Я приїхав у Вінницю з Ізраїлю, і вивчив тут українську мову. Чув від своїх знайомих, що вони обговорювали новий правопис. Особисто ж я ним не користувався, і про його відміну нічого не чув. Проте мовне питання важливе, і про це треба говорити. Насамперед, я думаю, що тут в Україні всі мають говорити саме українською мовою. 

Опитування

Підтримуєте відміну нового українського правопису 2019 року?


 

Читайте також: 

Порахували, які поштові перевізники доставляють посилки дешевше та швидше 

Подкаст «Тут така тема»: говоримо про фемінізм та чому він потрібний 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • viktor vetkin

    jjj
  • Ганна Коваль

    Виступати проти нового правопису не лише безглуздо, а й підло та ницо!!! Люди, що підписували петицію, яку поширює Микола Скиба, підтримують безпринципних убивць! А ще мене здивувало, що хтось писав, що новий правопис —  це "знущання над мовою". Тобто вони навіть не знають, що правильно писати: "знущання з мови", але впевнено говорять про те, на чому зовсім не розуміються!!!
  • Mykola Skyba

    Запрошую всіх у групу проти правопису-2019. Боротьба проти цього покручу триває - Кабмін буде подавати апеляцію. https://www.facebook.com/groups/576833563063836

    Ганна Коваль reply Mykola Skyba

    Правопис 2019 року дуже наближений до української мови. А Кабмін подає апеляцію, щоб він знову став чинним!!!
    Своїми вчинками Ви підтримуєте безпринципних убивць, які паплюжать рідну мову!!!
  • Serhii Mazur

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up