Сексист чи друг і порадник? Чому розійшлися думки після акції «Я тобі не дарагая» в педунівері

Сексист чи друг і порадник? Чому розійшлися думки після акції «Я тобі не дарагая» в педунівері
Учасники акції «Я тобі не дарагая»
  • Другий скандал протягом року у Вінницькому педуніверситеті знову розгорівся на кафедрі журналістики та зв’язків з громадськістю.
  • Цього разу студенти просто на випускному звинувачували нового завідувача кафедрою Володимира Каленича у неналежній поведінці.
  • Після маніфесту «Я тобі не дарагая» думки громадськості та колишніх студентів розділилися. Хтось підтримує цьогорічних випускників, а хтось засуджує.
  • Чому так сталося і до чого врешті призвела акція?

Замість нарядних вечірніх суконь та костюмів, шестеро з цьогорічних випускників Вінницького педіуніверситету прийшли на вручення дипломів в білих футболках з яскравими написами. Чорним по білому там були надруковані цитати нинішнього завідуючого кафедрою журналістики, реклами та PR Володимира Каленича. Серед них «Ну людиииии», «Тримайте вашу свободу слова при собі», «Ваші емоції нікому не потрібні» і «Я тобі не дарагая» — фактична назва акції студентів, яка відбулася 29 червня.

Анонс цього заходу одна з учасниць акції Таня Олійник опублікувала в мережі напередодні.  

Відео дня

Журналістам «20 хвилин» Таня Олійник розповіла, що ідея організувати подібний протест виникла в її групі давно і на те були свої причини.

— Ще до вступу наші знайомі казали, що в нас буде Каленич, з яким буде весело. Ми не дуже розуміли, але коли познайомилися з ним, усвідомили, про що йшлося. Були ситуації, коли дівчата, які вибігали в сльозах з його іспитів та якихось практичних занять. Був моральний тиск, якийсь не конкретний, але дійсно ми постійно в страху чекали на його пари. При тому, що на кафедрі є люди, на пари яких ми чекали з радістю. Але не в цьому випадку, — розповідає випускниця.

За її словами, колишній одногрупниці Володимир Каленич запропонував перевестися на заочне відділення перед іспитом, а у разі відмови він ніби-то погрожував «не закрити екзамен», а також обговорював з молодшими студентами дії «старших» студентів.

— Також з приводу свободи слова був випадок, коли моїй одногрупниці не дозволили пройти практику там, де вона цього хотіла. Причиною стала якась документальна тяганина. Вона про це записала сторіз в інстаграмі і потім Каленич обговорював це на парі з молодшими за нас на рік студентами, — каже Таня Олійник. — З боку журналістської етики це неетично виносити ситуацію на загал. Ми вважаємо, що цього бути не може. Навіть окей, не вдалося людині пройти практику, але висловитися з цього приводу вона має право. Один з наших одногрупників написав пост в мережі про поганий стан наших гуртожитків, потім Каленич теж мав з ним розмову. Це за словами цього одногрупника.

Звинувачення Володимира Каленича в сексизмі, анонсоване в дописі, Таня пояснила «відсилкою» до аналогічного руху «Я тобі не дорогенька», який започаткувала київська журналістка Ірина Земляна.

— Ну як, сексизм? В прояві цих звертань «дарагая», ми вважаємо, є сексизм. Коли інші викладачі на кафедрі можуть звертатися до тебе «колєга», з якоюсь повагою це сказано, а інші «дарагая моя», то це не вкладається в голові, — підкреслює Таня Олійник.

Таня Олійник провчилася в педагогічному чотири роки, вже працює за фахом. На магістратуру планує вступати, але не в першу альмаматер. Втім, зізнається, що особистих конфліктів з Володимиром Каленичем в неї не було.

— За його словами, я затримала здачу диплому, хоча я здала його раніше за деяких одногрупників. Але це не те, щоб конфлікт. Ну так, конфлікту не було насправді особисто в мене, — зізнається Таня.

Дівчина розповідає, що спершу на цей маніфест мала зібратися вся група, але врешті на випускний у «дрес-коді» прийшло лише шестеро людей. На її думку, хтось міг злякатися наслідків або мав інші причини не брати участі в акції.

— Ця акція виникла якось сама по собі в нашому груповому чаті. На це погоджувалися більше людей, можливо жартома. Коли ми взялися друкувати футболки і запитувати, то ще більше людей відмовилися. Можливо, вони боялися розголосу, бо їм ще вступати сюди на магістратуру, а може й не боялися. Це їхній вибір, ми їх не засуджуємо. Нам потім говорили, що це треба робити або всією групою, або нікому, але ми вирішили навпаки і хоч малою кількістю, але виступити, — пояснює вона.

Ловися, фідбек, позитивний і не дуже

Після того, як акція відбулася й набула широкого розголосу, дівчина отримала багато фідбеку. Дехто ділився власним досвідом навчання в університетах не лише у Вінниці, а й інших містах. Саме тому дівчина вважає, що це був правильний крок. Втім, знайшлися й хейтери.

— Від друзів та колег було багато фідбеку, друзі з інших університетів Києва, Львова писали про своїх викладачів, що хтось їх ображав і робив навіть жорстокіші речі, які навіть в долю з цим не падають. Я просто розумію, що це нагальна тема. Якби тільки ми це сказали – окей, але коли нам пишуть багато людей про це і знайомих, і навіть не знайомі підключаються, я думаю, що все не дарма, — згадує Таня Олійник. — Багато хто вважає, що це виступ ображений студентів, це не дуже так. Це не виступ тих, кого образили якимось оцінками, багато з нас випустилися з дипломами з відзнакою, ще одна дівчинка теж мала на це всі шанси. Тому ось так.

Знайшлися й «небайдужі» вінничани, які агресивно реагували на акцію, ображаючи випускниць, не нехтуючи міцним слівцем. Один з них в коментарях під дописом-анонсом закликав студентів «одуматися і не робити незважених вчинків». Таня Олійник зізнається, що спершу намагалася вибудувати конструктивний діалог, але врешті покинула цю ідею.

— Ну, ця людина й досі продовжує нам писати під різними коментарями і під різними дописами. Не знаю, вже складається враження, що він просто хайпує на цій темі, або це просто фейк. Він писав зовсім неприпустимі речі, я спочатку намагалася виходити з ним на зв'язок, але вирішила не брати в цьому участь, коли мене почали називати «шалавою». Там взагалі щось таке неземне, що я навіть попрощалася, — всміхається вона.

Зараз, за словами Тані Олійник, її та п’ятьох інших випускників звинувачує й ректорат з деканатом. Дехто з нинішніх студентів писав вночі.

— Нам казали, що нас дуже звинувачує ректорат, деканат і студенти навіть мені писали вночі, питали, чому ми не зверталися раніше, не почали з діалогу з ним особисто. Але ми розуміли, що на нас чекали екзамени, а діалоги не знати б до чого призвели і ми потім мали б ще зайві проблеми, скоріше за все. Так само на випускному нам розповіли, що ми могли скористатися скринькою довіри, але про неї ми дізналися лише на випускному.

«Ми чекали на випускний»

— Ситуація з акцією вийшла дещо двояка, бо ви дочекалися завершення екзаменів та вручення дипломів і лише після цього виступили. Чому не організували під час навчання акцію, якщо були невдоволені викладачем тривалий час? Це ж тривало не день і не два? — запитала журналістка 20minut.ua.

— Ми щиро зізнаємося, що чекали випускного, щоб це було єдине місце й час, коли це можна зробити. Тому що до цього в нас були державні іспити, захист дипломів, які потрібно було якось захистити.

— Тобто, ви боялися, що вас можуть «завалити»?

— Можливо й так, — відповіла Таня.

— Ви намагалися говорити з Каленичем чи керівництвом закладу, що вас не влаштовує поведінка викладача?

— Ні, не намагалися. По тій самі причині, що не факт, що щось би змінилося. А потім лише шукали б когось із нас винного, що хтось доклав. Тепер до нас приходить фідбек, що хтось з наших студентів підходили до Каленича просто поговорити і кажуть, що він адекватно сприймає критику і все окей, вони поговорили про всі образи за чотири роки, — сказала Таня.

— Зовсім нещодавно був скандал з Уляною Лешко, після цього Володимир Каленич зайняв її посаду. Щось змінилося в університеті після цього?

— Ну, студенти інші доводять, що змінилося, вони стали більше робити. Але це суто залежить від ініціативності студентів. Так то ми не могли в цьому переконатися, бо останні кілька місяців була дистанційка, тому, чи змінилося щось колосально — я не знаю.  

По різні сторони барикад

Після випуску бакалаврів того ж дня ввечері студентка педуніверситету Нася Гончаренко опублікувала допис у Фейсбуці. Дівчина зазначила, що «студентські роки по праву вважають одним із найкращих спогадів у житті» і хоч час пролітає дуже швидко, викладачам є за що подякувати. Так, серед педагогів було й ім’я Володимира Каленича.

 «Студенти 1-3 курсів висловлюють вдячність Каленичу Володимиру Миколайовичу. За важливі поради та підтримку у різних ситуаціях. Завдяки Вам справді розумієш, що справжній журналіст не той, хто має свободу слова, а той, хто вміє нею правильно користуватися. Група 3 ж висловлює вдячність за кураторську підтримку. Незважаючи на карантинні обмеження, ви завжди чекаєте зустрічі з нами. Три роки нашої з Вами спільної праці пролетіли зовсім не помітно. Ми стали справжньою сім‘єю. Дякуємо, що завжди йдете нам на зустріч, підтримуєте у важких ситуаціях. Ви не лише викладач і куратор, а й друг і порадник», — написала вона.

Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з колишньою студенткою університету ім.Коцюбинського. Щоправда, дівчина погодилася дати інтерв’ю анонімно.

— Я прийшла в університет, коли там тільки відкрили спеціальність зв’язків з громадськістю. Протягом чотирьох років у мене викладав Володимир Каленич. Я погоджуюся з тим, що він дуже емоційна людина, дуже близько сприймав до серця, коли ми були не готові до пар. Однак треба зауважити, що на теорії й практиці він завжди викладався на повну, в нас не було такого, що ось: «Прочитайте це і це, а завтра я буду вас питати». Ні, в цьому до нього претензій не було, — всміхається дівчина. — Втім, в якомусь семестрі розклад нам склали таким чином, що один день був заповнений лише його парами. Це було важко витримати, тому група ділилася і ми ходили по черзі на його лекції. Він це помітив і спитав, у чому причина. Ми відверто пояснили, що нам важко висидіти. Він сприйняв це абсолютно нормально, проблем більше не виникало.

Службове розслідування: на старт, увага, руш!

Першого липня депутат Вінницької обласної ради Євгеній Шаповалов повідомив, що надіслав депутатське звернення ректорці Вінницького педуніверситету імені М.Коцюбинського Наталії Лазаренко з клопотанням про оперативне службове розслідування.

«Ситуація, коли за роки навчання молодих людей доводять до нервових зривів, депресії та панічних атак регулярними образами честі та гідності є обурливою та ненормальною. Якщо факти відповідних зловживань будуть підтвердженими, ця людина має бути звільненою із посади, а кар’єра викладача має бути завершеною назавжди, — написав Євгеній Шаповалов. — Дякую сміливості випускників, що не побоялися зробити це. За свої права потрібно боротися. Чекаю дій та відповіді у десятиденний строк відповідно до Закону».

Журналістам «20 хвилин» Володимир Каленич повідомив, що має намір коментувати ситуацію лише після завершення внутрішнього розслідування. Попередньо, результати мають бути готові вже 9 липня. Додамо, що в інтерв’ю київському виданню викладач заявив, що готовий захищати честь та гідність навіть у суді.    

«Бути незручним — ой, як непросто»

Вінницька активістка Таїса Гайда на своїй сторінці у Фейсбук написала, що цьогорічні випускники варті підтримки. Саме тому для студентів вирішили провести безкоштовний курс з журналістських розслідувань

«Бо бути незручним і йти проти системи — це ой як непросто і на це здатні тільки насправді мужні і сильні духом. Але без такої молоді у нашої журналістики не буде майбутнього. Тому давайте їх підтримаємо. Бо справжніх мізерно мало, — написала вона. — Ми багато говорили на цю тему і вирішили з Антоном Булгаковим  провести для студентів безкоштовний курс з журналістських розслідувань. Запросимо усіх відомих наших друзів-журналістів, які прочитають для них гостьові лекції. Допоможемо провести їх перше журналістське розслідування і опублікуємо його. Це стане їх першим посиланням у портфоліо. Бо молодь, яка відкрито говорить про неналежну якість навчання і розуміє, що важливо диплом  не купити, а отримати знання, варто підтримувати. І у разі коли хтось з університету надумає подавати судовий позов проти них, ми забезпечимо їх найкращими юристами і звичайно безкоштовно».

 

Читайте також:

«Я вже мовчу, що це корупція». Що кажуть активісти й випускники про скандал у педагогічному

«Я візьму ножиці й відріжу». Чому в школі погрожували позбавити геніталії дитину з синдромом Дауна

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Валентина Вижга

    «Дарагая» - це доказ дуже високого професійного рівня і багатий словниковий запас викладача! А ще елементарної людяності і гідності.
  • Вадим Бобело

    Воно справді того варто?)
  • Наталія Кушнарьова

    Дівчатка захотілось публічності, проте вся ситуація висмоктана із пальця. Сексизм, серйозно??та ви просто жертви педагога-тирана!
  • Анна Мотренко

    Дурниці!
    У нас теж викладав Володимир Миколайович!
    Чудовий викладач, лише приємні спогади!

    Юлія Мартинюк reply Анна Мотренко

    Анна Мотренко, підтримую повністю. Володимир Миколайович був і моїм викладачем. Чудовий, кваліфікований, принциповий викладач. Залишилися лише хороші спогади.

keyboard_arrow_up