Що не потрібно купувати до школи і до чого тут сучасні технології

Що не потрібно купувати до школи і до чого тут сучасні технології
  • Замість того, щоб підбивати суми, які витрачають батьки на канцелярські товари, ми запитали у працівників освіти, що дітям не потрібно сьогодні у школі взагалі.
  • А також зачепили тему сучасних технологій та їх вплив на рівень освіти.
  • І невеликий спойлер: якщо ви ще не придбали канцтовари своїй дитині – не поспішайте скуповувати все з полиць магазинів

 

Списки необхідних канцелярських товарів батьки молодших школярів раніше отримували перед початком навчального року. У середній школі мами вже приблизно знають, що необхідно їх дитині і разом із пошуком нових речей ділового стилю, вишукують ортопедичні модні портфелі, ручки, які стираються, лінійки-трансформери та надсучасні калькулятори. Але чи потрібно це все дітям? 

Для старшокласників

Учитель фізико-математичної гімназії №17 Віталій Сапсай говорить про те, що вчителі не вимагають сучасних пафосних канцелярських товарів: лінійок на колесиках, транспортирів-трансформерів, надсучасних калькуляторів тощо. Варто купувати прості ручки, олівці та лінійки. По-перше, діти часто гублять все, по-друге, незвичайні речі часто відволікають від навчального процесу. 

– У мене, наприклад, є цілий склад загублених циркулів і я часто видаю їх учням, коли ті забувають взяти із собою, – говорить Віталій Сапсай. 

Відео дня

Тобто одразу напрошується висновок, що дорогі речі діти часто гублять і дешевший циркуль не так шкода залишити десь в аудиторії, ніж потім сварити дитину за загублену дорогу річ. 

Останнім часом школи запроваджують таку тенденцію: закупівля однакових щоденників та зошитів. Наприклад, зошити для контрольних робіт і чернетки закуповуються на весь клас однакові. Тобто, крім того, що батьки купують зошити пачками самостійно, потім доводиться «скидатися» на ще одні звичайні і друковані зошити. А це додаткові витрати. 

Що стосується однакових щоденників, то за них батьки теж платять, але учні отримують якісний продукт. Який нікого не виділяє і виконує свої функції. 

– Мені подобаються наші фірмові щоденники, – говорить учитель фізики. – У них немає інформації про українських зірок чи історичних довідок, які відволікають учнів від навчального процесу і заважають сприймати інформацію. 

Підсумовуючи усе сказане, є одна порада батькам – не варто поспішати купувати безліч зошитів, щоденників, словників та решту канцелярії. Аби не витрачати гроші на вітер, спершу слід дізнатися, що дійсно знадобиться дитині у навчанні, адже на перших уроках у вересні кожен учитель говорить, які саме зошити потрібні на його предмет. І врешті, можна перебрати все, що залишилося «притомне» з минулого року. 

До речі, можна непогано зекономити на обгортках для підручників, але у такому разі доведеться витратитися на електронні гаджети. 

– Ми не забороняємо нашим учням користуватися електронними книгами, – говорить директорка Валентина Нестюк. – Але ми за те, щоб наші діти вміли працювати із літературою. З одного боку електронна книга дає можливість зменшити навантаження портфеля, а з іншого зменшує можливості, які дає паперовий підручник. Наприклад, в електронному варіанті не можна одночасно читати умову задачі і шукати теорію, яка підкаже, як її розв'язати.  

Власне, електронні планшети та книги розвантажують шкільні портфелі, що суттєво зменшує їх вагу та об'єм. Та й не потрібно «заморочуватися» над доглядом за підручниками. Але тут виникає інше питання... 

Вчитель фізики Віталій Сапсай говорить, що електронні гаджети – це добре, але вони зменшують можливість вчителя контролювати, чим учень займається на уроці: 

– Планшети мають маленький кут зору і дитина сидить, водить пальцем по екрану планшета, але чи гортає підручник чи проходить черговий рівень у грі – невідомо. Коли на столі лежить паперовий підручник, то видно, на якій сторінці він відкритий і чи дитина працює.

Власне, у школі ніхто не заперечує, що нові технології – це погано, але є нюанс. Дитина повинна вміти працювати із електронним приладдям і бути обізнаною із культурою поведінки у мережі. 

– Багато хто приносить на уроки планшети, тому я раджу батькам встановити на них функцію «батьківський контроль», таким чином дитина має доступ лише до навчальних функцій гаджету і не займається тим, що завантажує ігри або заходить на різноманітні сайти. 

Для першачків

Для нової української школи є інша проблема. Першачки приходять до класу і вже мають на столах чимало речей, які знадобляться для перших років навчання. Директор ФМГ№17 Валентина Нестюк говорить, що навіть у цьому є проблема. 

– Це те, що залишилося напевне з Радянського Союзу: «У моєї дитини повинно бути все своє, а те що колективне – це погано». Саме тому батьки часто купують фарби та інші речі, які зовсім не потрібні, – говорить директорка. 

Дійсно, іноді шкільні збори першачків перетворюються на суцільне пекло, адже батьки купують багато того, що навіть не знадобиться дитині у навчанні. Тоді відбуваються дві речі: серед дітей виникає заздрість і у дитини зникає будь-яке бажання навчатися, адже вона вже стає кращою у класі через те, що у неї найгарніший портфель чи фарби із глітером. 


Думка психолога – Анна Катрук 

Робити закупи шкільного приладдя разом із дитиною - гарна традиція підготовки до нового навчального року.  Однак дуже часто вона перетворюється на конкуренцію між батьками в аспекті матеріальних статків. Бажання батьків справитися з власним комплексом меншовартості за рахунок найдорожчих речей дуже часто робить шкоду перш за все дитині. Відбувається підміна поняття, і дитина починає конкурувати не за рахунок власних спроможностей, а за рахунок вартості тих речей.

Звичайно ж, не потрібно позбавляти дитину радості спільного шопінгу. Однак не менш цінним для неї може бути і переглядання тих речей, які вона використовувала минулого року, згадування, як вони вже допомагали їй навчатися. Таким чином метафорично ми даємо дитині сигнал на майбутнє, що не лише нове варто цінувати, але й те, що вже слугувало і приносило користь ще досі може бути корисним. У довготривалій перспективі це більш вигідно, оскільки і стосунки можна «викинути на смітник», а можна і «полагодити».

Однак багатьом батькам зручніше відкупитися від дитини, аніж провести з нею спільний час.

І головне - пріоритетність має бути не у високій вартості приладдя, а у зручності та ефективності його використання.

Читайте також: 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дональд_К

    учителя дают список?? пусть этот список себе в дупу засунут
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up