Не шкільна форма, а діловий стиль: як одягнути дитину до школи цього року

Не шкільна форма, а діловий стиль: як одягнути дитину до школи цього року
  • Президент відмінив указ від 12 червня 1996-го року «Про шкільну форму для учнів середніх закладів освіти».
  • Відтак, шкільна форма стала не обов'язковою, але з'явилося інше питання: «Який одяг купувати дітям на майбутній навчальний рік»

Шкільна форма – це те, без чого складно уявити дітей на святковій лінійці першого вересня. Але чи цей навчальний рік розпочнеться з білих бантів і комірців, з’ясовували у чиновників, директорів шкіл та батьків. 

Спершу ми зателефонували директору департаменту освіти міської ради Оксані Яценко

– Рішення стосовно шкільної форми залишається на розгляд адміністрації середніх закладів освіти і буде винесено, скоріш за все, на загальній конференції. Форми у широкому розумінні – не буде, натомість залишиться діловий стиль, – говорить Оксана Яценко.

Відео дня

Директори вінницьких шкіл не наполягають на необхідності шкільної форми, як такої. Наприклад, у фізико-математичній гімназії №17 наявність форми вирішують батьки: 

– У нас немає загальної шкільної форми, лише прохання мати  діловий костюм на випадок свят та урочистостей, – говорить директор Валентина Нестюк. – Усе інше на розгляд батьків. 

Хоча молодшій школі рекомендована шкільна форма, як на фото: 

У Подільському науково-технічному ліцеї для обдарованої молоді є лише одна вимога до форми – корпоративний вигляд. Мова йде про синій кардиган із емблемою ліцею.

– Ми знайшли зручний, гарний на вигляд та комфортний одяг для наших ліцеїстів – кардиган темно-синього кольору. До того, що носитимуть учні – джинси, брюки чи, у випадку дівчат, спідниці, ми ставимося дуже демократично. Але кардиган з нашою емблемою повинен бути обов'язково, – говорить директор Віталій Козаченко.

Зрозуміло, що прохання про діловий вигляд у школах, звичайно, залишається. Але що обирають батьки і чому шкільна форма – це все ж таки важливо? 

Ми запитали користувачів Фейсбук в офіційній спільноті «Новини Вінниці на 20хвилин» чи підтримують вони відміну шкільної форми. 

Тетяна Василюк пише: «Проти відміни. Була за кордоном: що вище статус школи, то суворіші правила щодо форми. Діти не мають одягатися у школу, як на подіум, демонструючи статки своїх батьків. За межами школи можна одягатись як хочеш».

Паралельно у дискусію вступають ті, хто підтримує відміну шкільної форми: «Я повністю «за» відміну шкільної форми. Одяг не впливає на освіту. Але закон підписали, а школи все одно вимагають форму, не розумію, чому так», – пише Катерина Механічева

Велика кількість коментарів була написана з практичної точки зору: 

«За два перших роки навчання купили три форми. Діти у цьому віці ростуть швидко, а зарплатня батьків іноді не дозволяє її так швидко міняти.Тим більш в сім'ї не у кожного одностатеві діти, які передають свої речі молодшим. Я проти форми, але не за «вирвиоко» стиль. Має бути дрес-код», – висловлюється Наталя Марченкова.

Думки, насправді, розділилися порівну. Хтось проти однакової шкільної форми для першокласників за три тисячі гривень. Інші – навпаки, за рівність у зовнішньому вигляді. Проте єдина думка у цьому питанні все ж є – дітей не потрібно одягати у яскраві та блискучі речі. Діловому стилю бути. 

Психологічні «за» та «проти» однакової форми

Лада Мазай, член Асоціації психотерапевтів та психоаналітиків України

З одного боку, форма – це добре, щоб діти не відчували, що хтось кращий за них. З іншого – нівелювання унікального та особистісного. Сучасна система освіти все ж таки продовжує радянську. Тоді однакова форма була, тому що не було вибору одягнути щось інше. І з психологічної точки зору, в СРСР виглядати і мислити потрібно було однаково. 

Зарубіжна практика має іншу психологію. Наприклад, в елітних школах Англії учні мають однакову форму, що є показником елітності та виховує дисципліну. 

Однакова форма – унітарний атрибут команди. Так, наприклад, бойскаути та футболісти теж мають однакову форму, яка, безумовно, об'єднує людей і веде до спільної мети.

У нашому випадку кожна школа має свій формат, тому що це «обличчя» школи і вирізняє її серед інших. Я все ж таки за те, щоб у молодшій школі та у 5-6 класах, до початку пубертатного періоду, залишалася однакова шкільна форма. У цей час форма важлива, щоб уникнути образ і низької самооцінки. Крім того, діти, які йдуть до першого класу, завжди чекають цієї атрибутики: портфелі, щоденники, форма. Вони знають, що виглядатимуть інакше і іншої мотивації поки що не мають. 

У старшій школі потреби у формі я не бачу. Діловий стиль – так, але не однаковий вигляд. Важливо дати волю самовираженню та простір для індивідуальності. Підлітки завжди експерементують і необхідно їм надати цю можливість. Проте прищеплювати діловий етикет і пояснювати, що і до яких установ можна одягати. Тобто діти повинні розуміти, де робоча зона, де навчальна і зона відпочинку. 

Опитування

Чи потрібна шкільна форма сучасним дітям?

Читайте також: 

Шкільної форми в Україні більше не буде: Зеленський скасував указ Кучми
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Людмила

    Підтримую діловий стиль, але не одного зразку шкільну форму. Дитина має мати змогу обрати фасон сукні чи спідниці, яка їй подобається і в якій дитина комфортно себе почуватиме.
  • Дональд_К

    прощай совдепия
  • Мила Сторож

    Попробуем.
  • Анастасія Гиренко

    Я "За" шкільну форму! Вона повинна бути обов'язковою! Або хоча б притримуватись ділового стилю в одязі.

    Дональд_К reply Анастасія Гиренко

    вот и ходи в ней
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up