Продавці підсніжників: “Те, що у Червоній книзі - то єрунда”

Продавці підсніжників: “Те, що у Червоній книзі - то єрунда”
Жінки торгують первоцвітами на “Троянді”. В їх лотку підсніжники, прикрашені крокусами, барвінком в яскравому папері та целофані
Весняні гроші. Продавці червонокнижних рослин кажуть, що поліція ставиться до них лояльно. І звичайна, і муніципальна. А “Червона книга” для них не авторитет

Кожного року у Вінниці напередодні весни масово продають первоцвіти. І крім показових рейдів служби за цим не слідкують. Хоча у 2016 році максимальний штраф за зірвані первоцвіти піднявся до 3600 гривень.

Журналісти RIA походили по вінницьких базарах, щоб знайти місця, де продають первоцвіти. І шукати довго не прийшлося - підсніжниками торгують у центрі міста, на квітковому базарі “Троянда”.

15-20 гривень за букет

Відео дня

З одного кінця базару стоїть літня жінка з трьома букетиками і хлопець з одним; а з іншого - дві жіночки з цілою корзиною підсніжників, пролісків і крокусів. Невеличкий букетик білих квітів коштує від 15-20 гривень.

- Підсніжник у Червоній книзі? Та ні! - каже літня жінка, яка пропонує купити проліски. - Це коли був Радянський Союз, то квітку занесли в Червону книгу, а зараз же Червона книга України. І я ці квіти не по лісах збираю, а в себе на городі вирощую. Вирізаю так, щоб коріння в землі залишилось. Так можна, і квітка нова виросте у наступному році.

Жінка бідкається, продаж первоцвітів - це її хліб і батон. Бо пенсії вистачає лише на сплату комунальних послуг. А поліція, як каже продавчиня “не ганяє, лояльно ставиться” до приватних торговців. І на підтвердження її словам, поруч проїжджає екіпаж нової поліції. “Копи” зупинилися поряд з “Трояндою”, але на продавців з підсніжниками - жодної уваги.

З двома сумками “весняних товарів”

Ще одне місце, де торгують підсніжниками - Привокзальний ринок. Перед входом на базар висить табличка з погрозливим написом: “Торгівля з рук карається штрафом 1700 гривень”. Ага, аякже. Одразу ж на вході бачимо жінку, років 45-50, яка має широкий асортимент “весняних товарів” - гілля верби і з десяток букетів підсніжників, загорнутих у целофан, барвінок, зелене листя.

О четвертій годині дня на ринку вже мало народу, тому жінка пропонувала квітки за 5-10 гривень.

- Те, що у Червоній книзі - то єрунда, - каже жінка. - У лісі їх багато. Навіть у людей на городах ростуть. Думаю, що їх спеціально занесли у Червону книгу, щоб люди не могли заробляти. А муніципальна поліція нас, приватних продавців, жаліє. Хоча буває, що і зганяють з місця, але штрафи ще нікому не виписували.


І на підтвердження її словам абсолютно спокійно стоять працівники муніципальної поліції, розмовляють між собою та косо поглядають на хлопців з камерою.

Екологи без повноважень

Так чому муніципальна поліція і екологічна інспекція “закривають очі” на випадки масової торгівлі червонокнижними рослинами? Ми запитали про це у начальників відповідних відділів.

Начальник екологічного контролю природно-заповідного фонду Олександр Мельник каже, що накладати реальні штрафи не дозволяє бюрократія і недосконалість права.

- Головна проблема в тому, що ми не можемо встановити особу порушника, - каже Олександр Мельник. - У екологічної інспекції немає таких повноважень, щоб затримувати людину, та й доступу до бази даних з ідентифікаційними кодами громадян. Якщо людина не вказує своє ім’я, прізвище та по-батькові, то ми безсилі. Виписати штраф можна тільки в суді. А так за проходження операції “Первоцвіт” ми складаємо приблизно 20-30 протоколів, це 5-7 торговців за тиждень.

У муніципальній поліції також кажуть, що не мають повноважень затримувати людину. І анонсують нову операцію по боротьбі з “торговцями підсніжників”.

- З 1 березня по 15 квітня почнеться операція “Первоцвіт”, - каже начальник відділу протидії стихійній торгівлі Олег Марущак. - Ми разом з поліцією, екологічною інспекцією і працівниками муніципальної поліції будемо виявляти місця незаконної торгівлі червонокнижними рослинами в зазначених місцях. Це - ринки та торгові центри.

За словами Марущака, муніципальна поліція до початку операції також виявляла торговців первоцвітами, але оголошувала лише попередження.

Первоцвіти на Вінниччині ростуть у локальних місцях
Олександр Мудрак, голова Вінницького обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги

- Підсніжник білосніжний занесений у Червону книгу України. Зараз ця квітка є у третьому виданні книги, від 2009 року. І у Вінницькій області не так багато первоцвітів, як кажуть продавці квітів. Вони виростають у локалітетах (локальних місцях, де їх висадили). Їх масово зривають з корінням, цибулиною напередодні весняних свят. Наприклад, підсніжники плодоносять один раз на чотири-сім років. В них є лікувальні компоненти від хвороб серця, хребта, центральної нервової системи. Черемша, або як її ще називають “ведмежа цибуля”, теж лікарська рослина.

Ще одна проблема - це покарання порушників. Навіть якщо людину впіймали на “гарячому”, то продавець каже, що вирощує квітки на своєму городі. А це його приватна власність. І юридично, за зривання первоцвітів інспекція не може йому виписати штраф.

Яке покарання загрожує “торговцям первоцвітами”?

За статтею 90 КУпАП (Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України) за незаконний збір червонокнижних рослин порушникам доведеться сплатити штраф. Так, за одну черемшу (цибулю ведмежу) – 62 гривні, а шафран (крокус), підсніжники від 49 до 62 грн, залежно від виду, сон-трава – від 37 до 62 грн за кожну рослину. Збільшився й максимальний штраф, який зараз становить від 100 до 215 неоподаткованих мінімумів (від 1700 до 3655 гривень).

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дарья

    З 1 березня по 15 квітня почнеться операція “Первоцвіт”. Цікаво, як вони будуть боротись із цією проблемою, якщо люди будуть говорити, що вони зірвали підсніжники у себе на городі. Будуть їздити додому перевіряти чи це правдива інформація, чи як? Будуть попереджувати та й усе на цьому.
  • Анонім

    У нас теж на городі є підсніжники, іце далеко не рідкість. Дуже багато хто їх садить. Розводити їх на городі абсолютно не заборонено, навіть навпаки. І дійсно значна частина підсніжників, які продають, - з городів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:27 Через пожежі без дахів залишилися два будинки — в Морозівці та Петрику 11:23 Вінниця в Instagram. Кращі фото за 13 — 19 травня photo_camera 10:41 У Рибчинцях екологи виявили незаконну копанку 10:26 Вінниця прощається із полеглим воїном-добровольцем Олександром Михальнюком Від читача 23:38 Благоустрій П'ятничанського парку 09:34 Що горіло вчора на Шепеля? На місці працювали рятувальники 08:46 Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО: збивали ворожі шахеди 08:25 Сьогодні вітаємо Сергія та Матвія. Історія, заборони та прикмети 19 травня 07:42 Учасників спартакіади «Сильні, вільні і спортивні» запросили на безкоштовні тренування photo_camera 21:01 На Європейській площі перевіряли цукор, вакцинували, робили тест на ВІЛ photo_camera 20:07 Вода лише в чверті досліджених у Вінниці криниць відповідає санітарно-гігієнічним нормам 19:12 Старі фото Вінниці. Яким було наше місто і його мешканці у 80-х роках минулого століття photo_camera 18:37 Важко зберігати спокій? Є проста техніка дихання для подолання стресу play_circle_filled 18:02 Оголосили підозру та взяли під варту розповсюджувача канабісу play_circle_filled photo_camera 17:25 «Бойові каски замість корони тримали над головами». Дружина поїхала до чоловіка вінчатися на фронт 16:37 Рятувальники отримали нову техніку та медикаменти від благодійників play_circle_filled photo_camera 16:30 Меланома у дітей: причини, фактори ризику та профілактика захворювання 15:56 Електроенергія по годинах: з'явився графік відключень на шість черг 15:03 «Потрібно поспішати жити»: захисник з позивним «Івасик» про життєві цінності 14:21 У Хмільницькому районі під колеса легковика потрапив пішохід. Потерпілий у лікарні photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up