Поранений два дні лежав у посадці під мінометним обстрілом. Допоможемо військовому з Козятина

Поранений два дні лежав у посадці під мінометним обстрілом. Допоможемо військовому з Козятина
  • Військовий з Козятина Дмитро Фінашин отримав важке поранення на фронті. Бійцеві чудом вдалося вижити — дві доби він провів сам у лісосмузі, по якій гатили з мінометів, без їжі та питної води.
  • Дмитра знайшли бійці з іншого підрозділу, витягли і доправили до лікарні. Медикам довелося ампутувати йому руку, тепер воїну потрібна реабілітація і протезування.

Військовий на ім'я Макс написав на своїй сторінці у Фейсбук, що разом із побратимами він знайшов у лісосмузі бійця Дмитра, якого поранили під час бою. Про це пише видання «RIA-Козятин».

Процитуємо допис про бійця, що виявився нашим земляком:

«Сьогодні був дуже складний день. Але також і хороший через те що зробили дуже добру справу. Під час виходу знайшли бійця, якого під час бою поранили. В гарячці бою підрозділ відступив, а хлопця залишили. Вийшло так що і ворог відступив.

Відео дня

В результаті, чотири дні Дмитро провів в посадці сам. Наклав турнікет і зупинив кров, але від поранення ослаб і самостійно вийти до своїх позицій не зміг. Знайшов глиняну яму, де затрималася дощова вода і пачку вафель, і цього йому вистачило, щоб протриматися весь цей час.

Як ми його витягували — це окрема історія. Одного бійця відправив до позицій за лікарем, а ще з трьома транспортували його понад три кілометри. Медики надали допомогу та відправили Дмитра на госпіталь.

Радий знайомству з Дмитром. Дуже мужня людина, яка змогла витримати ці чотири дні. Навіть не уявляю як він зміг витримати та вижити в цій ситуації. Сподіваюся, що все з ним буде добре і він залишиться цілим. Бажаю йому міцного здоров’я».

Згодом Макс уточнив, що Дмитро провів в посадці не чотири, а дві доби, і його група повернулася за ним, щоб забрати, але Макс із побратимами встигли першими.

До допису військовий прикріпив кілька світлин, на яких видно пораненого бійця, загорнутого у термо-ковдру. Виявилося, що військовий на фото — козятинчанин Дмитро Фінашин.

Про те, що саме сталося, журналісти «RIA-Козятин» дізналися від Ірини, дружини Дмитра. Жінка розповіла, що під час бою він разом із бійцями свого підрозділу намагався евакуювати пораненого побратима. Під час евакуації Дмитрові поранило обидві руки — перша куля влучила у правицю, після чого він отримав поранення і лівої руки.

— Він неодноразово втрачав свідомість, — каже Ірина. — Намагався без рук повзком дістатися до вихідної точки. Були спроби підвестися на ноги, але він падав. Одного разу впав з висоти, тому він отримав забій легень. Йому вдалося дістатися з поля до лісосмуги, де він провів два дні самотужки. Діма ослабив зубами турнікет на правій кисті, щоб запобігти її відмиранню. Так постійно втрачаючи свідомість він провів у лісосмузі два дні, пив з калюжі, утвореної чиїмось слідом від взуття. Казав, що вночі було дуже холодно й важко. Побоювався, аби його не знайшов ворог, оскільки ніякої зброї він вже не мав (ні автомата, ні гранати).

У середу на нього випадково натрапила група військових. Оскільки побратими Дмитра вже його шукали, коли він сказав, з якого він батальйону, військові запитали, чи це раптом не його шукають. Наші захисники тягнули Дмитра три кілометри під постійними обстрілами, не підіймаючи голови.

— Діма каже, що поки він лежав там два дні, цю область постійно накривали мінометні обстріли, — продовжує Ірина. — Це неймовірне чудо, що він в таких умовах і при таких пораненнях залишився живий. Звісно, це має свій негативний вплив на перебіг його лікування. Хлопцям, що його знайшли, ми неймовірно вдячні, бо невідомо, скільки в такому стані він міг ще протягнути.

Козятинчанина негайно відправили в Бахмут, де прооперували. Через поранення медикам довелося ампутувати йому ліву руку та вказівний палець правиці. Потім нашого земляка перевезли в Краматорськ, звідти доправили до лікарні імені Мечникова у Дніпро, де він пройшов операцію з реампутації.

— Ще чекають операції по зачистці, але їх кількість точно лікар сказати не може, — каже Ірина, дружина Дмитра. — Варто сказати, що Діма в гарному настрої, думає чим буде займатись в майбутньому. Він сильний духом, тому і нам, рідним, легше. Надзвичайно сильно нас підтримують його колеги, допомагаючи всіляко. Також Дімині однокласники, мої й свекрушині колеги, знайомі й просто небайдужі люди пишуть нам і матеріально підтримують, за що я всім вдячна.

Звістка про те, що Дмитра поранили на війні, вразила багатьох, хто його знав. Допис такого змісту написав на своїй сторінці у Фейсбук Сергій Хлобистін:

«Він мій найближчий друг з самого малечку. Діма — справжній герой! Ціною своєї руки врятував собі життя. Його історія порятунку неймовірна. Він з першого дня повномасштабної війни перебував на фронті, захищаючи нашу свободу та мир ціною власного здоров’я, безстрашно ризикуючи своїм життям. На цей час Діма відновлюється після важкого поранення та ампутації руки. Попереду нелегка реабілітація та протезування. Діма потребує нашої допомоги та підтримки!»

Допоможімо разом стати на ноги нашому захиснику. Реквізити:

  • 5375411501243203 Ірина Фінашина, дружина Дмитра
  • 5167803050806574 Олена Нечай, мама Дмитра

 

Читайте також:

Як діяти та куди звертатися. У Вінниці розробили «Дорожню карту біженця»

Пам’ятка для батьків. Як допомогти дитині під час війни, щоб вберегти її емоційний стан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (66)
  • Valentina Sauliak

    Господи зціли нашого Героя.
    Шана і доземний уклін захиснику.
  • Dariya Romanika

    🙏🙏
  • Максим Коломийчук

    ану, скинулись бігом по пару сот гривень! а то тільки "господи спаси, господи допоможи". тільки й вмієте, що ля-ля
  • Коломійчук Максим

    ану, скинулись бігом по пару сот гривень! а то тільки "господи спаси, господи допоможи". тільки й вмієте, що ля-ля

keyboard_arrow_up