«Перемагати треба з усмішкою». Добірка карикатур від вінницького художника та історія їх створення

«Перемагати треба з усмішкою». Добірка карикатур від вінницького художника та історія їх створення
  • Вінницький художник Олександр Никитюк намалював вже кілька десятків карикатур, в яких зображує самозакоханого паразита-путіна, оскаженілу рашистську армію і не тільки.

Художник, куратор артпроєктів і організатор фестивалів Олександр Никитюк під час війни змінив свій звичайний напрям у мистецтві, та почав творити карикатури. 

— Передчуття, що щось буде, було. А 24 лютого о шостій ранку пролунав дзвінок у моєму помешканні, і я його проігнорував, фактично проспавши початок війни. О сьомій ранку подивився на пропущені дзвінки, там був дзвінок від сестри, яка живе у Києві. Вона сказала, що столицю бомблять, — пригадує вінничанин. 

Відео дня

Олександр розповідає, що першою творчою роботою, після того, як росія напала на Україну був плакат «No war». На ньому митець передав зіткнення сучасного світу та дикого середньовіччя. Каже, ця війна не вкладається у жодне розуміння та сприймання. 

— Далі я почав переосмислювати, слідкувати за інформацією. Читав повідомлення друзів з Києва, Харкова, Сум. Читав про те, що чимало людей хоче виїхати, але це дуже важко вдається, — розповідає художник. — Це була якоюсь мірою панічна ситуація, але за короткий час ми побачили гуртування українців. Це викликало у мене реакцію. Я творча людина, і вирішив, що треба почати творити в жанрі політична сатира. Це теж є своєрідна зброя, цим також можна впливати. 

За словами Олександра, навіть, якщо кілька людей усміхнеться, дивлячись на його роботи, це вже добре. Говорить, своїми карикатурами старається розбавляти новину стрічку. 

— Політично-сатиричні картинки допомагають людям не потрапляти у депресивний стан. Насамперед я хотів доносити та формувати позицію, що ворог не такий страшний. Треба розуміти, що це просто скажений збоченець, а не монстр. Сатира — це сміх, але сміх зловісний, — пояснює вінничанин. — Через сатиру я показую, що ми їх не боїмося. Треба тримати бойовий дух. 

До розмови з нами Олександр якраз працював над створенням нової роботи — карикатури на лукашенка. 

— Зараз я малюю лукашенка, порівнюючи його з хробаком, який точить картоплю. На картині ще є прапор білоруський, на який наїжджають танки з буквою «Z», але піхота у вигляді тарганів з цим же символом на спині, — переказує художник. — Коли я малюю їх тарганами, то забираю людську сутність, бо вони її втратили. Це мають розуміти всі. Те, що вони роблять — це вчинки нелюдів. 

Крім творчості вінничанин також волонтерить, допомагаючи переселенцям. Каже, зараз нам потрібно продовжувати гуртуватися, і перемагати з усмішкою.

Російську армію чоловік зобразив скаженими свиньми. А путіна — в образах самозакоханого і хворого збоченця.

— Коли я виклав це фото у «Фейсбук», то мене почали питати, чи не шкода мені ображати свиней? Я не збирався ображати тварин, це алегоричне порівняння, — каже митець. — Мої картини — це рефлексія на те, що відбувається. Люди ними діляться, лайкають, реагують. Шквал фідбеку було з-за кордону.

— Одним вухом слідкую за подіями, а руками малюю політичну сатиру. У моїх роботах також кругом фігурує ядерна зброя, бо ця гнида лякає світ нею. Це нагадування про цю небезпеку, але, якщо лише боятися, то він завтра нападе на інші країні. Я думаю, що незабаром російській імперії буде покладено край. 

Малює Олександр й сучасні версії карикатури до російських казок та оповідань. До прикладу, він створив карикатуру до оповідання російського письменника Івана Тургенєва «Муму». В образі головного героя Герасима — міністр оборони росії Сергій Шойгу, який за наказом топить солдата.

Або ж ви можете побачити нашу інтерпретацію казки «Золота рибка», де героїня постійно хотіла все більше і більше влади. Але, коли захотіла багато, то залишилася біля розбитого корита. 

— Точно так само й росія. Вони хотіли стати володарями світу, а залишаться ізольованими від світу біля розбитого корита. Винен у цьому не тільки путін, а й всі росіяни, — каже художник. — Також я виступаю з критикою ООН, саме щодо представництва росії у цій організацію. 

За словами художника, на росію насувається величезна хмара, і росіянам не залишиться нічого, як терпіти. Більше робіт Олександра можете подивитися на його сторінці ТУТ. 

А Україна переможе! Бо за нами правда! Бо ми боронимо свій край, свою країну, свій народ!

Читайте також:

Де збирають або пропонують допомогу? Перевірені оголошення про воєнні потреби Вінниці

«Нехай з цього вийде потужний співочий флешмоб». Прессекретарка патрульної поліції заспівала

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up