OperaFest — найграндіозніша оперна подія країни. І ось п’ять категорій людей, які в цьому «винні»

OperaFest — найграндіозніша оперна подія країни. І ось п’ять категорій людей, які в цьому «винні»
  • Коли з'являються декорації, глядачі займають свої місця, а на сцену виходять артисти — нерідко захоплює подих. Однак за усім цим стоять довгі години роботи та підготовки. Усе це завдяки сотням і тисячам різних людей. Дякуючи яким, ми маємо OperaFest Tulchyn. Про них і поговоримо. 

Навряд хто стане заперечувати, що наймасштабнішим і найграндіознішим оперним дійством сьогоднішньої України є OperaFest Tulchyn. Щороку на території палацу Потоцьких ця подія збирає тисячі поціновувачів мистецтва з усіх куточків країни та зарубіжжя. 

Усі вони приїжджають, щоб поринути у справжню оперну феєрію: насолоджуються кращими операми та всесвітньо відомими музичними творами, дивляться найцікавіші бродвейські мюзикли та аплодують ліпшим балетам. Однак виступ і оплески вдячних глядачів — це лише вершинка айсбергу. Усе інше свідомо або несвідомо приховане від очей пересічної людини. 

У цьому матеріалі ми хочемо розказати про п’ять найважливіших, на нашу думку, категорій людей, завдяки яким OperaFest Tulchyn є таким, яким ми всі його знаємо. Кожну категорію ми проілюструємо світлиною та коментарем однієї людини. Усі ці люди важливі, але ми вибрали їх зовсім випадково: або через те, що впродовж трьох фестивальних днів могли спостерігати за їх роботою, або просто зустрівши в антракті якогось зі спектаклів. 

Відео дня

Організатори

Саме на плечах цих багатофункціональних солдатів і лежить левова частина від усіх фестивальних здобутків та перемог. До таких «солдатів» ми відносимо: режисерів, продюсерів, пресслужбу та менеджерів багатьох інших ланок і напрямів. 

Ці люди взялися за розробку та втілення концепції фестивалю, писали сценарії та генерували ідеї, складали кошториси, підбрирали локації, вели перемовини і підписували контакти. А ще вони відповідали за різноманітні звіти, документацію, бухгалтерію і сотні (без перебільшення) інших завдань. 

Це їх ми бачили впродовж трьох днів і там, і ось там, а тепер взагалі ооось там. Вони супроводжують артистів, знають, коли і що має відбуватись, як знайти вихід у форс-мажорних обставинах і зробити так, щоб усім нам було комфортно на операфесті.

Організаторів ми проілюструємо на прикладі продюсерки фестивалю Ірини Френкель та головного режисера Павла Третьякова. Ірина завжди з гарнітурою у вусі, щоб відповідати на дзвінки, яких у ці дні, вочевидь, особливо багато, а Павло постійно з рацією. 

Ірина модерує всі зустрічі артистів з представниками ЗМІ, налагоджує між ними контакти, підкидає інфоприводи під час брифінгів. Павла ж більшою частиною можна зустріти біля сцени. Причому це не лише під час вистав, але й вранці, вдень, в дощ і сонце. 

«Ми пройшли складний шлях, щоб фестиваль зміг відбутись по-новому і в новому статусі. Відтепер — це потужна мистецька інвестиція в культурний ландшафт Вінницької області. Сьогодні OperaFest Tulchyn — новий мистецький продукт, який змінює стратегічну мету та запроваджує нові традиції», — ось так незадовго до початку фестивалю охарактеризувала його Ірина Френкель. З Павлом Третьяковим через його зайнятість під час фестивалю ми поговорити не змогли. 

Партнери

Хто б там що не говорив, кому б як не подобались їх рекламні ролики і банери, але без їх погоджень і фінансової підтримки про грандіозність фестивалю говорити не доводилось би. До цієї когорти людей відносимо великі і маленькі компанії, благодійні фонди, державні та комунальні установи та інституції, окремі персоналії, зокрема народні депутати. 

Хочемо поділитись тим, що під час одного з брифінгів сказав заступник директора Українського культурного фонду Геннадій Сливка. На нашу думку, є дуже важливим, щоб про вінницькі проєкти говорили саме в такому ключі. 

— Неозброєним оком видно, що тут зібралися «свої» люди. OperaFest Tulchyn це феєрична подія, яка здобула велику перемогу на конкурсі програм культурного фонду, — говорить Геннадій Сливка. — Як чудово, що цей фестиваль проходить у Тульчині. Чотири роки роботи організаторів цього заходу привели до того, що Тульчин майже переміг у конкурсі мала культурна столиця України, ще очікуємо результати. Цей фестиваль — дає найбільш якісний продукт. Це багатожанрова платформа, яка відкрита як для досвідчених, так і для молодих артистів. Це масштабна знакова подія країни.

Технічні служби

На їх роботу та зусилля ми часто не звертаємо аніякої уваги, але без них говорити про комфорт та зручність також не довелося б. Вони монтують та демонтують сцени, арт-інсталяції та фотолокації. Налаштовують звук та якість відео. Керують освітленням. Охороняють, готують їжу, прибирають, проводять санобробку території. Вони консультують гостей фестивалю і скеровують їх у правильному напрямку. Вони — працівники технічних служб. І їх на OperaFest Tulchyn близько сотні. 

Уособленням усіх них стала жителька Тульчина Ольга Муракаєва, яка під час фестивалю працювала стюарткою. Завдяки їй гості вчасно знаходили свої сектори та місця, отримували відповіді на хвилюючі питання. Дівчина говорить, що пішла волонтерити, бо давно хотіла стати частиною великою команди операфесту. 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

— Ми працюємо так, щоб гості фестивалю почувалися максимально комфортно, відпочивали та насолоджувались дійством, не відволікаючись ні на що, — говорить Ольга Муракаєва. — Цей фестиваль знаковий та масштабний, і публіка сюди приходь надзвичайно ввічлива. У нас не трапляється жодних неприємних інцидентів, всі захоплені атмосферою і з повагою ставляться один до одного. Я люблю допомагати людям, тому прийшла сюди волонтеркою. Як жителька Тульчина скажу, що ми всі дуже раді цьому фестивалю. Місто з ним оживає.

Артисти

Кому б ми кричали «Браво» і «На біс»? Кого зустрічали гучними оваціями та дарували квіти? Та, власне, заради кого б їхали на фестиваль? Звісно, заради них — артистів: акторів, танцівників, співаків, музикантів, диригентів, режисерів-постановників. Адже це саме вони дивують, надихають і закохують нас у мистецтво. Цього року таких людей було понад 400. 

З їх виступів закарбувалось чимало моментів, але один із них запав у пам’ять особливо сильно. Коли перший фестивальний день добігав кінця, на сцену вийшли харків’яни з театру вогню East fire show. Паралельно із цим пішов сильний дощ. 

Найбільш стійкі глядачі заховались під парасолями та дощовиками, більшість артистів знаходились під куполом сцени, одна лише режисерка-постановниця театру Ольга Лачко продовжувала бігати під дощем. Ось вона підпалює кілька смолоскипів, а ось вже поспішає передати їх своїм артистам. Тепер вона щось швидко нашіптує підопічним. Тепер, здається, нашвидкоруч коригує шоу-програму, щоб запобігти нещасним випадкам. 

— У нас з OperaFest взаємне і дуже довге кохання протяжністю у п’ять років. Думаю, можна вже й до РАЦСУ переходити, — каже Ольга Лачко. — Я хочу подякувати організаторам, бо ніхто ніколи до цього в Україні не робив мюзикл, де головним виражальним засобом був вогонь. А кілька років тому ми отримали запрошення від Тульчину і тепер ми це вміємо робити. Тоді я дуже здивувалася, це був виклик. Але для творчої людини — це можливість росту. Від того часу ми дуже раді приїжджати до Тульчину. Коли я кажу артистам, що скоро OperaFest Tulchyn, то у них горять очі, а потім горить реквізит на сцені.

Любителі мистецтва

І нарешті ті, заради кого усі перелічені раніше люди об’єднують свої зусилля — глядачі і слухачі. Натомість, а якби не вони, то хто б назвав OperaFest Tulchyn грандіозною подією, а артистам і організаторам дав зрозуміти, що вони роблять надзвичайно потрібний і важливий проєкт? Звісно, ніхто. 

Це прості люди, які працюють в школах, садочках, в магазинах, лікарнях, приватних і комунальних закладах. Продають, ремонтують, створюють, лікують, вчать і рятують. Вони різні і навіть не знайомі між собою, але щороку на кілька днів вони усі об’єднані мистецтвом на OperaFest Tulchyn.

Одним із таких відданих глядачів операфесту є вінничанин Валерій Рубан, який не пропустив ще жодного фестивалю і якого ми зустріли під час антракту однієї з вистав.

— Я сюди приїжджаю кожного року. Насамперед, тому, що таких подій у Вінницькій області буває вкрай мало, сама атмосфера запрошує завітати сюди, — розповідає Валерій Рубан. — Цьогоріч більшість учасників українські. З одного боку це добре, тому що ми популяризуємо своє. Але з іншого, рівень мистецтва на Заході все-таки кращий. Що можу сказати з впевненістю: тут люди виконують добре свою роботу. Ну і, звичайно, жива музика це класно. Ми так давно не збирались через коронавірус, нам усім це було потрібним. Цей фестиваль для мене вже, як традиція. Це мистецтво, а в будь-якому мистецтві є щось цікаве. У будь-якому випадку, приїхати сюди це набагато краще, ніж сидіти перед телевізором і дивитись на політиків.

OPERAFEST TULCHYN-2021 проходить за підтримки Українського культурного фонду і Благодійного фонду «МХП — Громаді». Генеральний інформаційний партнер — «20 хвилин».

 

Читайте також:

Грандіозна феєрія опери триває. Чим дивує другий день OPERAFEST TULCHYN-2021

«Все буде опера»: 5 причин ще встигнути на OPERAFEST TULCHY

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач68

    Цього року цей фестиваль виявився не потрібний, або не цікавий.
    Бо він припав на два робочі дні. і , навіть, ті , що приїжджали раніше, не змогли зробити цього року. Чому його не провели на день незалежності, це було б логічно і доцільно. Дотого ж він збігся в часі з ЗАХІД-ФЕСТом. Отже, не продумано. А , значить, аби відбути номер. Це моя суб'єктивна думка.
  • Читач79

    Панове журналісти, ретельніше опановуйте українську мову. До чого тут "винні"?

keyboard_arrow_up