«Найщиріша благочинність немає мотиву»: волонтерка Діана Мороз про зворотній бік благодійності

«Найщиріша благочинність немає мотиву»: волонтерка Діана Мороз про зворотній бік благодійності
  • Діана Мороз більше дванадцяти років займається громадською діяльністю. Разом з друзями і волонтерами возить допомогу в дитячі інтернати та у будинки одиноких людей, проводить благодійні заходи
  • За цей час у неї сталося чимало змін у роботі та особистому житті
  • Про плюси і мінуси благочинства розповідає відома у Вінниці громадська діячка

Мама Діани Мороз — вихованка дитячого будинку. Звідти і бажання вінничанки допомагати дітям-сиротам і самотнім стареньким. Вона не любить, щоб її називали волонтеркою. Каже, часто волонтери займаються допомогою від випадку до випадку. Вона — голова об'єднання «Український волонтерський рух», громадський діяч,керівник масштабних благодійних проектів. Раніше правою рукою Діани був її чоловік Олександр Мороз. Не витримав темпу життя дружини, розлучилися. Семирічний син не полишає матусю, разом з нею возить гостинці бабусям, іграшки — сиротам.

Діана, яка причина вашого розлучення з чоловіком? Ще зовсім недавно соцмережі рясніли вашими романтичними світлинами, і він був правою рукою у твоїй діяльності...

— Саша добра людина. Але він не жив справою, яка забирала весь мій час. В благодійності так не буває. Сьогодні я збираю памперси і солодощі у дитячий будинок, завтра їду до малечі, післязавтра — організовую великий благодійний захід. Щодня сльози горя і щастя поруч. Біля мене має бути чоловік, який розділятиме мою місію, буде оточувати мене турботою і любов'ю, бо самовигорання в такій діяльності — це щоденна справа, на жаль...

Відео дня

 

Розкажи про зворотній бік благодійності, і чи завжди допомога — вдячна справа?

— Люди дивляться на благодійність, ніби це дуже захоплююча, натхненна робота. Насправді все не так легко. До прикладу,кілька років тому одна неблагонадійна родина з області звернулася до мене за допомогою. Ми з друзями допомогли з ремонтом, привезли якісь меблі, предмети вжитку. Дітей відправили на навчання. Через час завітали з дружнім візитом. Батьки з сусідами розпивають спиртні напої, в домі безлад, діти кинули навчальні заклади, блукають селом... У нашій справі ніколи не варто чекати вдячності. Буває дітям на лікування збираєш, а їх батьки ще можуть бути чимось не задоволеними. Та все одно не полишаю ні хворих, ні самотніх, ні сиріт. Проте часто буваю досить жорсткою, і можу сказати людям, що, якщо їм не влаштовує моя допомога, то нехай допоможуть собі самі.

 

Які існують ще стереотипи про благодійність?

— Усі вважають, що благочинець — це бідна людина, яка потребує співчуття. Якщо це самодостатня жінка, одягнена у брендові речі, це щось не те. А я вважаю, що людина без можливостей, яка не розбереться зі своїм життям не може допомогти іншому. Якщо я знаю, як забезпечити себе, своїх рідних, то я світ переверну і  знайду кошти для сотні хворих і нужденних.

Ти часто наголошуєш, що не заробляєш на благодійності. Тоді яке в тебе джерело доходу?

— Колись у мене була міжнародна шлюбна агенція.Тоді я непогано заробляла. Бізнес закрила. Зараз живу за рахунок пасивного доходу. За ці кошти я можу утримувати себе і сина, подорожувати і допомагати іншим.

 

Зараз, крім адресної допомоги, ти часто проводиш масштабні благодійні проекти. Який середній бюджет? Чи легко знаходиш меценатів?

— У березні буде масштабний захід “Ангели серед нас”. Бюджет ще формуємо. Минулі заходи обходились сумами 100-250 тисяч гривень.Окрім оренди приміщення, концертної програми і подарунків дітям потрібно малечу з батьками привезти у Вінницю, розселити в отелях, забезпечити всім необхідним. Перед заходом ми знімаємо відеоролики про дітей. Зйомка і монтаж не безкоштовні. Добре, що у нашому місті є меценати і безнесмени, просто небайдужі люди, які завжди готові простягнути руку допомоги. 

 

Чи було у тебе таке, що ти хотіла залишити громадську роботу і жити звичним життям?

— Допомагати людям — тяжка та виснажлива робота зі своєю темною стороною розчарувань, невдач, горя. Бувало, що дуже виснажувалась, опускала руки. Потім себе запитувала: «Якщо не я,то хто?», і продовжувала далі. Бо я шалено люблю життя і людей. Бо благодійність зазвичай живе власною ініціативою самого благодійника. Інакше це не працює. Він повинен вірити. В проблему, в те, що він може її вирішити, в те, що саме він знає як. Найщиріша благочинність немає мотиву.

Читайте також:

«Ангели серед нас»: волонтерка Діана Мороз розповіла про новий проект 

Вінницька пара з Китаю: «Ми зіграли весілля за тиждень до початку карантину» 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up