Найбільше роботи восени та взимку. Історія вінничанки, яка 42 роки робить місто чистішим

Найбільше роботи восени та взимку. Історія вінничанки, яка 42 роки робить місто чистішим
  • Галина Іваник з Вінниці вдосвіта щодня йде на роботу. Вона уже 42 роки прибирає місто, наводить лад на ділянці, яка їй довірена.

До роботи встала у 20 років

«Я рано почала працювати, хотіла бути незалежною, сама себе забезпечувати, щоб від батька не залежати. Мами в мене не стало, ще коли мені було п'ять років, — розповідає Галина Іваник. — Спочатку, я близько року працювала на Ламповому заводі. В ЖЕК мене привела свекруха, в 1980 році. Тоді мені було 20 років. Так і залишилась. «Обросла», як кажуть».

Спочатку жінка працювала в 10 ЖЕКу, згодом перейшла в 12. За цей час багато що змінилося, як от і назва. Тепер ЖЕК йменується, як міське комунальне підприємство «Управляюча компанія «Житло-Гарант».

Відео дня

Робочий день настає ще затемна

На роботу жінка виходить зазвичай о 6-6.30. Але це все залежить від погоди.взимку до праці вона встає раніше, вже о п'ятій ранку.

Найбільш завантажені періоди — це осінь та зима. Восени — потрібно прибирати опале листя, зимою — сніг.

«Взимку, якщо звечора чи вночі сніжило, то ми о 5 ранку виходимо. У нас багато ділянок, тож потрібно вийти раніше, — каже пані Галина. — Якщо ожеледь — потрібно прочищати, збивати, посипати. Зараз більше відсів використовуємо для цього — солі менше. Та й не усюди можна її сипати. Звісно зими зараз не такі суворі, як були раніше. Разом з тим, хочеться зробити все якісно — бо ж самій приємно, коли все гарно та чисто».

Сміття викидають у вікна

У літню пору до сьомої ранку двірники мають прибрати сміттєві майданчики. Але сміття є не лише там.

«Добре, що зараз сміття регулярно вивозиться, що не накопичується як колись давно, — каже жінка. — Також з самого ранку потрібно позбирати«випадкові». Це ось папірець, бачите, лежать, ми їх називаємо випадкові. Випадково чи ні вони впали, хто зна. Люди різні, на жаль є, є такі, що і з вікна викидають, наче, в квартирі відра не мають».

Прибирає жінка і під'їзди. Нині підлаштовується під графіки відключень світла.

Робота під час війни

В умовах війни додалося обовязків. Двірникам потрібно було розчистити та облаштувати підвали під укриття.

«Ми бригадою збирались, розчищали там все, облаштовували укриття, щоб люди могли спускатися, — розповідає Галина Іваник. — Також збирали пляшки для коктейлів Молотова, жестяні баночки для окопних свічок. Знаєте, зараз люди, напевно, більше згуртовані стали, кожен, як може, намагається допомогти для досягнення спільної мети».

 

Читайте також:

Вінничанка відсвяткувала свій столітній ювілей та розповіла у чому її секрет довголіття

Мешканка Гайсина відсвяткувала 100-річний ювілей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Таня Мараховська

    Дякую за працю і ми повинні менше смітити, щоби не літали за нами папірці.
  • Олга Пасічник

    Дякуємо за Вашу роботу !
  • Надія Степанівна

    Щиро дякуємо за вашу працю!
  • Наталия Украинец

    Дякуемо за Вашу працю !

keyboard_arrow_up