«Надіємося на краще...». Як власники вінницького бізнесу ставляться до обмежень «червоної зони»

«Надіємося на краще...». Як власники вінницького бізнесу ставляться до обмежень «червоної зони»
  • Вже із завтрашнього дня, 18 листопада, Вінниця переходить у «червону зону». Це означає, що робота багатьох бізнесів, які мають не вакцинованих працівників, тимчасово припиниться. 
  • Що про ці обмеження думають вінницькі підприємці? Чи вважають, що це покращить епідеміологічну ситуацію і як будуть намагатися зберігати свій бізнес?

У межах «червоної зони» у місті не можуть працювати: заклади громадського харчування, ТРЦ, кінотеатри, театри, непродовольчі магазини та ринки, спортзали, басейни та готелі. Детальніший перелік можете прочитати ТУТ.

Але під закриття не попадатимуть ті бізнеси, у яких 100% відвідувачів, а також працівників (або організаторів у разі масових заходів) мають сертифікат ковід, довідку про нещодавню коронавірусну хворобу чи свіжий ПЦР-тест. 

Ми звернулися до власників трьох вінницьких бізнесів, щоб запитати, що вони думають про нові обмеження та як готуються до них. 

Відео дня

Говорили з цими людьми: 

  • Андрій Тягун, власник ресторанів «Провінція» та «Карабас»;
  • Наталія Цюрпіта, власниця спортклубу «EGO fitness school»;
  • Олександр Конопелько, співзасновник бір-маркету та пабу «Пропаганда».
Зліва направо: Олександр, Наталія, Андрій

Як ви ставитеся до запровадження «червоної зони»?

Андрій Тягун: «Я розумію, що це необхідна норма і міра, яку потрібно запровадити у нашому місті. Я вважаю, що це допоможе. У будь-якому випадку, буде менше контактів і це допоможе витримати медичній сфері навантаження». 

Наталія Цюрпіта: «Це стосується життя людей. І, якщо це допоможе призупинити розповсюдження коронавірусу, зменшити смертність населення, то я нормально ставлюся до «червоної зони». Якщо це потрібно, то чому ні? Головне, щоб це було ефективно». 

Олександр Конопелько: «Як і минулого року, ми позитивно ставимось до «червоної зони», адже життя людей та подолання епідемії в пріоритеті. Вважаємо, що метод цей ефективний, але при дотриманні усіма цих умов, а не вибірково, як це зазвичай відбувається». 

Як плануєте змінювати із завтрашнього дня свою роботу?

Андрій Тягун: «Від завтра ми будемо працювати згідно з рекомендаціями МОЗ». 

Наталія Цюрпіта: «Ми дотримуємося всіх вимог МОЗ: проводимо дезінфекцію приміщення, тренера у масках, проводимо температурний скринінг персоналу».

Олександр Конопелько: «Робота буде відбуватись, згідно з правилами та рекомендацій «червоної зони». Не більше чотирьох людей за столом, маски, антисептики, графік прибирання». 

Як будете пропускати в заклад людей і чи перевірятимете в них ковід-сертифікати?

Андрій Тягун: «Так, будемо пропускати людей лише за ковід-сертифікатами. Будемо ще робити температурний скринінг. Готові до цього вже давно, ми розуміли, що це буде. Тому ми безпечно чекаємо гостей». 

Наталія Цюрпіта: «Будемо запускати лише з сертифікатами. Але ми тренажерний зал, я не думаю, що людина з ознаками хвороби піде у спортзал. Звісно, свідомість людей ми не можемо передбачити, тому в нас буде перевірка сертифікатів чи ПЦР-тестів при вході. 

Звичайно, це вплине на кількість відвідувачів. Ми вже попереджуємо клієнтів, у соцмереж виклали дописи. Люди обурюються, але ми пояснюємо, що ви будете приносити загрозу іншим клієнтам». 

Олександр Конопелько: «Хочете бути в середині — доведеться показати сертифікат. Якщо його немає, то завжди є доставка та самовивіз».

Скільки у вас вакцинованих працівників?

Андрій Тягун: «У нас вакцинованих 100% команди у «Карабасі» та «Провінції». 

Наталія Цюрпіта: «Персонал у нас вакцинований весь». 

Олександр Конопелько: «Вся наша команда вакцинована і гарно комунікує між собою. Якщо у когось погане самопочуття, його одразу підміняють. Однозначно будуть труднощі в роботі, але великого зменшення відвідувачів ми не очікуємо. Знаємо, що 80-90% аудиторії вакциновані, тому надіємось на краще». 

Чому потрібна «червона зона»?

Рішення про її запровадження прийняли на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулось 15 листопада. Як читаємо на сайті міськради, це уже 19-й регіон, враховуючи Київ, який переходить у «червону зону». 

«Ситуація у Вінниці, як і в усій області, вкрай напружена. Ми вже тиждень були на межі між «помаранчевою» та «червоною» карантинними зонами. За останні сім днів в області зафіксували значний ріст захворюваності на COVID-19. Відтак, за тиждень на коронавірус захворів 1621 житель Вінниці, а це в 1,3 раза більше, ніж за попередній тиждень. І, на жаль, таку тенденцію ми спостерігаємо впродовж останнього місяця», — читаємо на сайті міськради коментар директора департаменту охорони здоров’я міської ради Олександра Шиша. 

 

Читайте також: 

Вінниччина переходить у «червону зону». Дата та список нових обмежень

Минулого року COVID був на п’ятому місці по смертності, на серпень 2021 — мав третє місце. До кінця року — лідер?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Віктор Сливка

    Перукарням можна працювати?

keyboard_arrow_up