На Янгеля феміністки знову забудовують підвал будинку. Що там буде?

На Янгеля феміністки знову забудовують підвал будинку. Що там буде?
Мешканці будинку на Янгеля, 50. Вони стоять біля підвалу, в якому невідомі люди роблять ремонт
  • У старій багатоповерхівці на Янгеля, 50 знову баталії навколо одного з підвалів
  • У квітні минулого року феміністки з товариства «Прогресивні жінки» хотіли збудувати тут пекарню. Але мешканці цього не дозволили
  • Мешканці знову б’ють на сполох: невідомі люди закрилися в підвалі їх будинку та щось «свердлять». Хто та що там робить?

До редакції звернулася мешканка будинку на Академіка Янгеля (колишня Фрунзе — авт.), 50 Ольга Гранковська. Жінка мешкає на першому поверсі багатоповерхівки. Якраз над підвалом. І вона одна з перших відчула, що там щось роблять.

Один з мешканців будинку намагається відкрити підвал. Каже, що зачинено і там досі сидять робочі

— Приблизно тиждень тому почула, що хтось «гупає» в підвалі. Спускаюсь, не можу відчинити двері до підвалу. А потім звідти п’ять хлопців виходять. Кажуть, що тут буде ремонт, але ми на це дозволів не давали. У минулий раз після цих ремонтів в мене стіни потріскалися в квартирі, — обурюється пані Ольга.

Відео дня

У квітні 2016 року «Прогресивні жінки» хотіли тут створити міні-пекарню, у якій би працювали жінки, що в результаті різних подій втратили свою кваліфікацію (тривала декретна відпустка, предпенсійний вік, тощо). Але мешканці багатоповерхівки по Янгеля, 50 виступили проти, що вони висловили на громадських слуханнях.

Візьмемо у полон

Вчора, 12 квітня, журналіст приїхав на місце, щоб подивитися чи дійсно відбуваються ремонти в підвалі?

У підвалі горить світло, яке рахують на загальний лічильник мешканцям будинку

Мешканці будинку збираються біля під’їзду та говорять між собою:

— Дізналися, що вони там будують? Досі не можу зрозуміти, як вони туди «пролізли»

—  А давайте може їм двері заваримо, замок поміняємо та візьмемо у «полон», — жартома казали між собою чоловіки, що були біля під’їзду.

Один з молодиків, що був у підвалі — говорив по телефону. Але з журналістом говорити не захотів

Мешканці намагалися поспілкуватися з ремонтувальникам. Ті їм нічого не змогли розказати.

— Тиждень тому побачив як двоє молодиків завантажували в підвал будматеріали. Хлопці відповідали, що це їм виконроб сказав робити. Та що цей виконроб прийде через 20 хвилин. І що ви думаєте? Ніхто так й не прийшов! — розповів мешканець багатоповерхівки, що представився Андрієм.

Журналіст побачив як з підвалу виходили троє чоловіків. Проте, вони не розказали з якої фірми та що роблять в приміщенні:

— Питайте власників, вони вам все розкажуть. — казали молодики, але так й не сказали, хто є власником приміщення.

Знову феміністки

Люди впевнені — їхнім підвалом знову зацікавилося товариство феміністок «Прогресивних жінок».

— Підвал у комунальній власності, — казала мешканка будинку Ольга Гранковська. — Вони його здали феміністкам з товариства «Прогресивні жінки». Але нас цікавить, що ж вони там роблять? Невже знову хочуть пекарню збудувати? Ми ж на це дозволів не давали.

Мешканка будинку Ольга Гранковська показує на стіну під її вікнами. За словами жінки, тут хотіли прорубити ще один вихід з підвальних приміщень.

— У них немає погодження в департаменту архітектури! — додає інший мешканець цього будинку Сергій Дишливенко. — І у них немає законних підстав на ремонт.

У телефонній розмові керівниця організації феміністок «Прогресивні жінки» Наталія Козлова підтвердила, що це дійсно за їх замовленням працюють робітники.

— Там буде офіс нашої організації. На це ми маємо всі дозволи у відповідних органів влади. Ні, соціальної пекарні там не буде, оскільки мешканці не дозволили на громадських слуханнях. Але на офіс дозволи в нас є. Договір оренди на приміщення від міськради досі діє, — розказала керівниця товариства Наталія Козлова.

Оренда і дозволи є

На сайті міськради вдалося знайти договори, за якими товариство феміністок орендує підвальні приміщення на Академіка Янгеля, 50. Так, їх договір є діючим станом на 1 січня 2017 року. Його погодив виконком мерії ще в жовтні 2015 році. Мерія надала підвал будинку для розміщення приміщень громадської організації.

Так майже 90 квадратів приміщення обходиться товариству «Прогресивні жінки» в 496 гривень на місяць. Термін оренди — з 1 жовтня 2015 року до 1 вересня 2018 року.

Окрім того, у вересні 2016 року феміністки отримали в оренду ще 112 квадратних метрів прибудинкової території. Термін оренди — 10 років.

Так чи є в них дозволи на ремонтні роботи в підвалі? Про це ми запитали в головного архітектора міста Олександра Рекуту

— Дозволи на проектування та капітальні ремонти з реконструкцією цьому товариству видали ще в 2015 році. Він є безстроковим. Товариство феміністок «Прогресивні жінки» можуть там зробити тільки приміщення для громадської організації. Наскільки, я розумію — там були громадські обговорення в квітні минулого року. «Прогресивні жінки» хотіли збудувати в приміщенні соціальне кафе-пекарню. Але мешканці цього не дозволили, так само як й департамент архітектури.

У минулий раз, коли «Прогресивні жінки» хотіли створити у підвалі пекарню, адвокат Юрій Усов радив звертатися до суду

— Щоб власники квартир не позбавились свого підвалу, то треба оскаржити такий документ. І в нашій країні для цього існує суд, — казав адвокат.

Читайте також:

«Феміністки» намагались забрати підвал у мешканців багатоповерхівки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vasyl

    Підвал, горища, та весь будинок - це спільна сумісна власність власників житла та нежитлових приміщень у ньому. Ось це візуально ілюстровано, не є підвал комунальною власністю, він власність жителів!!!!
    https://goo.gl/Vb9Q2j
    І щоб у співвласників будинку не вкрали їхню власність, мешканцям треба поспішати
    https://goo.gl/Y9hSS1

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс серед юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського Від читача 16:27 Розкажи бабусі про очищення судин 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький 10:15 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up