“Феміністки” намагались забрати підвал у мешканців багатоповерхівки

“Феміністки” намагались забрати підвал у мешканців багатоповерхівки
Мешканці будинку на Академіка Янгеля, 50 стоять біля свого підвалу. Чекають на "фемінсток" та початку громадського обговорення щодо пекарні
  • Запах нечистот залишили по собі "Прогресивні жінки" на Янгеля
  • Мешканці: вони захопили наш підвал беззаконно
  • “Прогресивні жінки”: “Це мала би бути соціальна пекарня”

Ольга Гранковська мешкає в цьому будинку, на першому поверсі. А це якраз над підвалом.

- Коли вони почали довбати стіни, у мене підлога потріскалась, - каже Ольга. - У нашому підвалі вони замінили труби, але їх робітники зробили це неякісно. І тепер постійно затоплює каналізація. Я кожного дня маю платити прибиральниці, щоб вона з хлором вимивала підлогу від фекалій.

Мешканці будинку: “Наш підвал захопили феміністки”

Відео дня

Люди, які мешкають у п’ятиповерховому будинку на Академіка Янгеля, 50, говорять, що їх підвал захопили в жовтні-листопаді 2015 року. А до цього, нежитлове приміщення довгий час використовував ЖЕК під свої потреби.

- Одного прекрасного дня, у підвалі почались якісь роботи, - каже мешканець цього будинку Андрій Пелимський. - Почув сильний шум від того, що працює техніка. А потім бачу - хтось копирсається у цьому приміщенні. Незважаючи на те, що ці приміщення у спільній власності - по 2 метри на одну квартиру.

Згодом вони дізнались, що нежитлові приміщення у їх старій багатоповерхівці отримали в оренду від міськради представниці ГО “Прогресивні жінки”. Юрист, одна з мешканок будинку Олена Лук’янчук з’ясувала, що “Прогресивні жінки” не мають договору на оренду. Але як стверджують в громадської організації, документи на оренду їм дали у міськраді.

Юристка Олена Лук'янчук показує рішення міськради. За ним їх підвал віддають в оренду ГО "Прогресивні жінки"

- В Державній архітектурній інспекції мені розповіли, що тут нічого не можна будувати, дім в аварійному стані, - каже вона. - І потім ми дізнаємося, що у представниць громадської організації немає документів на оренду! А міська рада почала ворушитися тільки тоді, коли ми написали листа Президенту України.

На початку грудня 2015 року будівельні роботи припинились. “Прогресивних жінок” вигнали з підвалу численними заявами від мешканців у міськраду та інші інстанції. Один з останніх листів від міськради - це те, що громадській організації “підшукують” нове приміщення

Що у підвалі?

Обурені мешканці показали, що зараз твориться у підвалі. Розбиті стіни, на яких стоїть будинок на п’ять поверхів, каналізаційні труби, що течуть та сильний запах нечистот, який чутно на подвір’ї та під’їзді. На думку співвласників підвалу, це все результати робіт “феміністок”.

Ольга Гранковська: "Тут мав би бути ще один вхід у підвал"

- Але це тільки “квіточки” - розповідає мешканка будинку на Академіка Янгеля, 50 Ольга Гранковська. - Одного дня вони почали довбати одну з несучих стін будинку! Бачте, захотіли собі ще один вхід в будівлю. Прямо під моїм вікном.

Ще мешканці будинку казали, що через ремонт у приміщенні їм відключали опалення.

Старший по будинку: "Тут феміністки пропонували створити туалет"

- Через їх роботи тричі за зиму не було тепла в домі, - каже Олена Песоцька. - Цим феміністкам дали дозвіл, нікого не запитавши. У “ЖЕО” мені відбріхувалися - спочатку,  казали, що аварійна ситуацію і тепла не було, бо міняли труби. Потім, що все “повітря в трубах винувате”. Коли я ще раз звернулася, що в будинку немає тепла, то мені сказали, що все нормально!

ГО “Прогресивні жінки”: “Це мала би бути соціальна пекарня”

Дізнатись, що було з іншої сторони конфлікту вдалося від керівниці громадської організації Наталії Козлової.

Наталя Козлова, керівник ГО "Прогресивні жінки"

- Ми виграли грант на створення першого соціального підприємства, - каже голова “Прогресивних жінок”. - Це мала бути пекарня, в якій би працювали жінки, що в результаті різних подій втратили свою кваліфікацію (тривала декретна відпустка, предпенсійний вік, тощо).

Так, вони хотіли зробити реконструкцію приміщення, додаткову тепло та шумоізоляцію стелі.

- Планувалось, що міні-пекарня буде без газу, - розповідає Козлова. - А гроші, які б наша організація платила за оренду, мешканці будинку використали б на поліпшення стану старого будинку.

За її словами, підвальне приміщення їм запропонували у міськраді та ще одне на Вишенці.

- У нас є всі відповідні дозволи на будівництво, - каже її колега з організації Анна Шнайдер. - Відчистили підвал, вирівняли підлогу, замінили труби, але провести нормальні роботи нам так і не дали. Обурені мешканці не дали розвинути унікальний проект, який би частково вирішив проблему з безробіттям у Вінниці.

Щодо підвалу провели громадські обговорення

21 квітня відбулися громадські слухання з приводу питання розміщення підприємства у будинку на Академіка Янгеля, 50 (колишня Фрунзе). На них були присутні мешканці будинку та члени ГО “Прогресивні жінки”. Але мешканці не стали слухати про пекарню, і почали запитувати представників міськради, як це їх майно орендували без повідомлення?

Громадські слухання. Мешканці одразу виступили проти пекарні

- Оренда нежитлових приміщень - це не є приводом для громадських обговорень, - відповідає працівник Департаменту правої політики Вінницької міськради Ольга Ситник. - Якщо замовник проектної документації або забудовник хоче зробити перепланування, реконструкцію та інші капітальні роботи, то тільки тоді звертаються за думкою до місцевих жителей.

На обговореннях було 20 людей, які одноголосно проголосували проти розміщення “дочірного підприємства” громадської організації у їх підвалі. Керівник “Прогресивних жінок” Наталя Козлова після цього рішення не знає, які будуть альтернативи.

- Мабуть, цей проект не вдасться реалізувати, - каже вона. - Але ми були дуже здивовані тим, що нам показала юристка з цього будинку - лист від міськради, що нам підшукують нове приміщення.

Усі спірні питання треба вирішувати через суд

Юрій Усов (48), адвокат

- Те, що міськрада здала в оренду приватну нежитлову власність мешканців багатоповерхівки, це ще треба все уточнювати. Можливо, міські чиновники оформили на себе приватизацію. Теоретично, якщо міськрада має право власності на підвальне приміщення, тоді це можливо. Якщо таке свідоцтво є, то треба дивитися, коли воно видано. Щоб власники квартир не позбавились свого підвалу, то треба оскаржити такий документ. І в нашій країні для цього існує суд.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Дарья

    В кожного в будинку є свій підвал, чому керівниця цих феміністок у своєму будинку не будує пекарню. І додумалась, будинок в аварійному стані, а вона вхід окремий захотіла.
  • Elvira Mryasova

    Потрібно справді дізнатись на кому право власності. Якщо не має у міськради права на власність підвального приміщення, то по закону воно належить усім співвласникам. Проте по 2 метри, як зазначається, я уточню, що спільна власність не виділяється в натурі.

    Тоді справді без згоди та рішення більшості співвласників будинку нічого робити та здавати в оренду іншим особам не можна.

    Але якщо співвласники даного будинку дочекається 01 липня і не створять ОСББ, то розпоряджатись спільним майном, більш ефективно, бути мати право призначений управлінець через представника від місцевої влади.

    То ж питання на даний час у документі на право власності, а потім - часу

    Oleksandr Stoliarov reply Elvira Mryasova

    Ви погано обізнані з поняттям "майнове право".

    Підвальне приміщення - це спільна власність, яка не виділяється в натурі. Управляється таке майно шляхом досягнення юридичного консенсусу співвласниками. Це перше.

    З приводу до 1 липня, "...блаблабла", то управителя діють лише на підставі договору. Поняття управління будиком - це його утримання. Простими словами, що не розвалився. Якщо співвласники ідіоти, то вони дадуть управителю право, заключати договори оренди на колясочні, підвали, горища і тд.

    Не сумніваюся, що злочинна міськарада, яка і до того не маючи повноважень, давала право оренди на майно громадян! Брєд просто!!! В типових договорах на управління будинком, пропише право здавати в оренду технічні приміщення.

    Elvira Mryasova reply Oleksandr Stoliarov

    Якщо Ви уважно читали, то могли б звернути увагу, що я так і написала, що спільна власність, яка не виділяється в натурі.

    З приводу 1 липня - практики в Україні не має, то ж сперечатись не буду. Буде день - буде їжа Проте дуже раджу усім уважно прочитати 417 та закон про ЖКП у новій редакції, який пройшлов перше читання.

    Поняття управління - утримання трішки знаю на практиці

    Щодо - дадуть право заключати довогори чи не дадуть - знову ж таки хочу побачити після 1 липня згідно 417 що і як будуть робити співвласники та які вони будуть мати повноваження без створення юридичної особи, тобіш ОСББ

    Щодо типових договорів - повністю погоджуюсь, що може прописати для управлінців. проте знову ж таки стверджувати ніхто не може, так як буде видно після вступу у силу норми призначення міськрадою управлінця тим будинкам, де не створено ОСББ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 19:03 Вінничан попереджають про відключення газу: адреси 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up