Магазинну, з криниці, водомата чи з крана? Запитали у вінничан, яку воду вони п'ють

Магазинну, з криниці, водомата чи з крана? Запитали у вінничан, яку воду вони п'ють
  • Вирішили поцікавитися, яку воду п'ють вінничани, куплену чи, може, водопровідну. Це питання журналіст 20minut.ua ставив перехожим на вулиці та знімав відповіді на відео. Дивіться, що розповідали люди.

Продовжуємо опитування вінничан. Цього разу запитали у людей на вулицях нашого міста, яку воду вони споживають у якості питної. Купують магазинну чи у водоматі? Приносять з криниці, колонки? Чи, може, п'ють водопровідну воду з крану? 

Відповіді були схожі в одному: майже усі використовують, як питну, придбану чи принесену звідкись водичку, а не ту, що подає нам у квартири водоканал. Її називають жорсткою, нарікають на запах. І знають люди, що пити кип'ячену некорисно.

То де саме беруть воду для пиття й чому саме такий варіант обрали? Дивіться розповіді вінничан у відео сюжеті (нижче — зможете прочитати найбільш цікаві коментарі та взяти участь в опитуванні про власний досвід):

Відео дня

Молоді люди з дітьми сидять на лавочці, журналіст підходить до них з питанням, яку воду використовують для пиття.

— Магазинну і криничну. І з автоматів теж купуємо, — каже чоловік. — З крану не п'ємо, взагалі, тільки посуду миємо.

— А я готую, — говорить молода жінка, що сидить поруч, про воду з крану.  

— Використовую воду, яка продається в автоматах, — каже 59-річна вінничанка Ірина. — З крану ми не п'ємо води, в технічних цілях використовуємо її: помитися, посуду помити, попрати. А варимо їжу і чайник гріємо на цій воді, яка в автоматах продається. 

— Ви знаєте, я колись пила воду з крана, — додає жінка, сміючись. — Мені вже багато років. Але то було спірне питання, чи її можна було пити. Просто не було альтернативи, де купити очищену воду. Але я думаю, й тоді вона була не дуже чиста, бо я пам'ятаю, бувало, у відро набереш, і до вечора осад якийсь там є. Не буду звинувачувати водоканал, мені здається, тут роль грає, що старі труби. Старі ці всі комунікації, іржаві, і поки вода доходить з водоканалу до нас, можливо, вона на якійсь відсоток ще забруднюється. 

Ірина вважає, що мають поміняти комунікації, щоб споживачам доставлялася чиста вода.

— У Вінниці вона сама по собі жорстка, — говорить Олег, мешканець іншого міста. Він каже, що п'є воду з кулера, яку доставляють йому додому в бутлях на замовлення. 

— Я купую воду по гривні, — розповідає 38-річна вінничанка Олена. На питання, чому не з криниці, наприклад, чи кип'ячену з крану, каже: — Тому що вона смердить, реально смердить рибою. 

Ще одного вінничанина журналіст зупинив біля колонки. Запитав, чи беруть люди звідси воду.

— Тут вода не для пиття, — відповів 45-річний Юрій. — Тут навіть вивішували оголошення, що не можна цю воду вживати. Я для своєї сім'ї беру тільки розливну з магазину. 

— А я особисто вожу воду пити з села, — говорить ще одна перехожа жінка, яка не захотіла назватися. Питаємо її, чому з крана не влаштовує вода. — В нас на Вишеньці взагалі велика проблема, ось промивали систему і знайшли паличку якусь. Ми спускали воду всю, її взяли на аналізи і все одно — знаходять всякі палички. 

Про власний досвід розповідайте у коментарях та обов'язково проголосуйте за свій варіант в опитуванні:

Опитування

А де ви берете воду для пиття?

 

Читайте також:

Чи знаєте ви, де знаходиться...? Запитали вінничан про нові назви вулиць та площ міста

Чи знаєте ви...? Запитали перехожих на вулиці про історію Вінниці й зафільмували відповіді

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Nikolay Polyarush

    Я проживаю в м.Вінниця більше 50 років,але такої не пригодної води не памятаю.Нею страшно мити посуд,ополоскуємо фільтрованою, навіть коли приймаєш душ смердить плісінь та застійним болотом. Невже за такі гроші (більше 20 гр,  кб.м.) подавати людям таку воду?

keyboard_arrow_up