Колонка Олександра Шемета: «‎Є вулиці центральні, а є...»

Колонка Олександра Шемета: «‎Є вулиці центральні, а є...»
  • У Вінниці збираються перейменувати майже 80 вулиць і провулків. 
  • Когось з вінничан це обурює, а хтось і підтримує це. 
  • Знаний вінничанин, КВНщик і Дід Мороз Олександр Шемет у своїй колонці на 20minut.ua розповідає про свої думки з цього приводу. 

Історики опрацювали кілька сотень звернень від вінничан з приводу перейменування тих чи інших вулиць. Наразі 78 вулиць можуть отримати нові назви. Про це можете прочитати тут

Нижче – думка Олександра Шемета. 

Робота проведена велика. Пропозиції надати назву вінницьким вулицям прізвища нашим землякам-краянам є достойними і зрозумілими: Панасюк, Нємец, Мачушенко, Олійничук, Сильвестров, Хмелюк, Лотоцький, Танцюра, Мархель, Лінецький, Трейко, Корецький. Браво!

Відео дня

Але...

Перше. Найбільше викликає питань досить великий пласт загально відомих українських діячів культури, але уродженців і діячів будь звідки і де тільки не з нашого краю. Складається враження, що ті, хто формував пропозиції, на якомусь етапі просто втомилися і перестали відповідально працювати далі. Наводячи приклади, хочу звернути увагу на те, що я не збираюсь принижувати заслуги тих чи інших номінантів. Все це поважні люди, але при чому тут Вінниця..?

Як приклад пропонується вулиця і провулок Артема Веделя. Видатний діяч у сфері музичного мистецтва. Вулиці з його прізвищем є в кількох населених пунктах України. До нашого краю він крім загальних слів має хіба що те, що жив у Києві на Подолі. А, наприклад, іменем нашого прославленого музиканта і земляка Павла Івановича Муравського (Моравського) не названа жодна вулиця в Україні. Ще потрібні імена музикантів, яких народила Вінниця та Брацлавщина (Східне Поділля)? Рахуйте: Дмитро Балацький, Вітольд Малишевський, Ігнацій Ян Падеревський, Ігнацій Платон Козловський, Антон Гуммель, Юхим Бронзе, Петро Столярський, Віталій Гуцал,  Віктор Мазуркевич, сім’я Мархлевських, сім’я Бондаревських, Юхим Пельцман, Еміль Горовець, Андрій “Зоря” Довгалюк, Валерій «Лимон» Іщук. 

Що і чому так? Комплекс провінційної меншовартості? Потрібно розуміти, що в інших містах вулиці іменами наших земляків ніхто не назве. Далекоглядні люди плекають своє, рідне... Бо не цінуєш своє, значить не цінуєш ніяке.

Думаю така справа не тільки з музикантами. І художники, і актори... Наприклад, де вулиця Олександра Нємченка зірки фільму “В бій ідуть одні старики”, Володимира Бондарчука, який побудував турклуб “Меркурій” і був фундатором міського клубу КСП чи письменник-фантаст Ігор Федорів?

Друге. Благозвучність. Провулок “Славетний”??! Вибачте, але це те саме, що тупик Комунізму... Площу імені першої у світі людини, що піднялась у космос пропонується перейменувати у Калічу. Чому? Бо колись там була річка з такою назвою. Переконливо? Аргументація та ще... Вибачте за порівняння, але колись одну із алей у центральному парку (до речі на березі все тієї ж “вулицеутворюющої” закутої у труби Калічі) називали “Бл*денштрасе”. Ну? Давайте увіковічимо? Дьогтянецька... ще один “річковий” топонім. Думаєте біля цієї річки переганяли деревину, торф, буре та кам'яне вугілля, сланці, тощо у в'язка буру або чорну рідину; складну суміш органічних речовин)? Вибачте за цитату (дьоготь у печінку автору цитати) – “НЄ думаю”. Найшвидше до неї потрапляли різні відходи і запах вона мала ще той... До речі, екологія цієї річечки наразі не на багато кращому рівні від тих давніх часів. Як і іншої річечка, яку всі вінничани і сьогодні називають Вонючкою. Думаю провулок Вонючий додасть різноманіття в науку про назви до російських Гніломьодово і Голозадово.

Третє. Вважаю недопустимим вводити в топоніміку Вінниці прізвища функціонерів релігійних культів. (Василя Гречулевича і Василь Липківського). На мою думку переклади релігійних текстів не є якоюсь особливою заслугою перед усім українським народом і вінницькою громадою окремо. Вбачаю в таких намірах рецидив протекціонізму людей, які є зацікавленими за тими чи іншими причинами в пропаганді певних релігійних культів. Це моя думка як агностика. Поважаючи світогляди інших людей розраховую, що і мій світогляд має право на повагу у цьому місті.

Четверте. Ризикую, що на все те, що сказане вище не звернуть увагу після цієї репліки. Тому маю сказати (хтось все ж має це сказати), що розумію, що абсолютно безгрішних людей не буває. Мало того на різних етапах свого життя людина могла робити речі, які можна оцінювати абсолютно по різному. У самому широкому діапазоні. Не все залежить від нас... Часи бувають різні... Іноді потрібно робити вибір не між добром і злом, а між злом і злом... І все ж... Пропонується у Вінниці одну вулицю назвати іменем Януша Корчака, а другу Романа Шухевича. В 1942 році цим двом людям потрібно було зробити вибір, наслідки якого сягнули у наше далеке від них сьогодення. Саме тому я вважаю таку пропозицію про надання назви вулицям Вінниці провокацією. Свідомою чи не свідомою, але провокацією. Не буду тут розказувати про хрестик і штани. Але я не розумію, чому в такий нелегкий час нас знову хочуть розділити? І не важливо скільки буде на одній стороні, а скільки буде і на другій. Нас буде менше ніж ВСІ.

А тепер, хто вважає, що він має на те право, нехай жбурляє по мені камінням.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    Подивiться як розквiтла вулиця Кiрова пiсля переiменування

keyboard_arrow_up