Колекція пенсіонерки в Книзі рекордів. У Хмільнику відкрили унікальний музей черевичків

Колекція пенсіонерки в Книзі рекордів. У Хмільнику відкрили унікальний музей черевичків
Неля Рибак презентує відвідувачам музею власну унікальну колекцію
  • У Хмільнику на Вінниччині відкрили музей декоративного взуття, де представлено понад вісім тисячі експонатів.
  • Унікальну колекцію зібрала місцева пенсіонерка Неля Рибак.
  • Зібрання внесли до Книги рекордів України.

За освітою хмільничанка Неля Рибак педагог, більше 20-ти років віддала роботі в дитячому садочку. Коли у 1990-х заклад зачинили, пішла на «нульову» пенсію і вирішила спробувати себе у підприємництві, зайнялася реалізацією насіння. 

 В далекому 2009 фірма, з якою співпрацювала Рибак, організувала для своїх партнерів безкоштовну поїздку до Голландії. Саме в ту мандрівку жінка не поїхала¸ але подруга, як сувенір з Нідерландів, привезла пані Нелі перший екземпляр до майбутньої колекції — керамічні кломпи, національне взуття в Голландії (нині ж у колекції жінки їх нараховується понад сотня).

Колекціонерка Неля Рибак

— Ті перші брелки-кломпики довго висіли у мене в машині, й два роки моя колекція більше не поповнювалася, — пригадує Неля Євгеніївна. — Однак із чергової закордонної поїздки моя подруга Валентина вдруге привезла мені сувенір із Відня — брелок для ключів вже зі шкіряними черевичками. З того часу я почала потроху скуповувати сувенірне взуття: черевички, туфельки, чобітки, а вже з 2014 — стала професійно займатися колекціонуванням. Для того, щоб розвиватися, я читала багато спеціалізованої літератури, вивчала довідники і каталоги та почала вести реєстр власної колекції. 

Відео дня

Тепер у пенсіонерки з Хмільника понад вісім тисяч експонатів декоративного взуття з 62-х країн світу: брелки, підвіски, підставки, відкривачки та вази. Своє хобі жінка називає філоботією.  

За словами Нелі Рибак, родина (чоловік, дві доньки, зяті та внуки) всіляко підтримують її хобі. В їхній великій сім’ї не існує проблеми, що подарувати мамі-бабусі — поповнення колекції новими зразками — найліпший подарунок на будь-яке її свято. До захоплення долучилися й друзі — туфлі привозять з-за кордону або ж вистежують на світових аукціонах.

— У моїй експозиції є черевички з усіх можливих для виконання матеріалів: металу, кераміки, кришталю, муранського скла, пластмаси, різноманітних тканин, шкіри тощо, — ділиться жінка. — Є великі екземпляри, а є зовсім крихітні, які я купувала на вагу. «Улюбленців» серед черевичків не маю, кожен із них для мене є дорогим і цінним. Аби поповнити колекцію, не витрачаючись – обмінююся з колегами-колекціонерами зайвими екземплярами, тими, що у мене є по декілька штук.

Найцінніший екземпляр у колекції Нелі Рибак — придбаний у Венеції черевичок з фарфору. Найбільш мініатюрна річ — це сережки з туфельками менше сантиметра, як горошинки. Найбільший предмет — це кросівка десь два метри довжиною. Найстаріший екземпляр нараховує 180 років. Цікаво, що про його «вік» Неля Євгеніївна дізналася лиш згодом, листаючи спеціальний каталог.

— Серед колекції маю три неповторних скульптури на гоголівську тематику, де Вакула дарує Оксані черевички, вагоме місце посідають вироби із заводів, які вже перестали функціонувати, як-от коростишівський завод, який вже не існує, і тим цінність його продукції зростає з кожним роком, — розповідає хмільничанка. — Є в моїй колекції черевичок із зіркою Давида, який приїхав до мене з Ізраїлю. Цей сувенір, спеціально для мене, виготовила тамтешня скульптор.

Оскільки експонатів назбиралася чимало кількість, Нелі Рибак вирішила відкрити власний музей у рідному Хмільнику. Зібрання внесли до Книги рекордів України. За словами представників реєстру рекордів це найбільша колекція не лише в Україні, а й у Європі.

Хмільничанка Неля Рибак презентує відвідувачам музею власну багатотисячну колекцію

 

Читайте також:

«Багато неочікуваних яскравих поворотів». Астропсихолог дає прогноз на 2022 рік

Вінницькому медуніверситету виповнилося сто років. Історія закладу у фотографіях

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up