Історія про те, як родина Базелюків створила мережу «ВМ-Техніка» (Новини компаній)

Історія про те, як родина Базелюків створила мережу «ВМ-Техніка» (Новини компаній)

Усе почалося з недоспаних ночей, базарів 90-их, хаосу, гіперінфляції. В такій атмосфері народився бізнес, який тепер відомий як мережа магазинів «ВМ-Техніка». Це — сімейна справа родини Базелюків. І зі стартового капіталу у них, фактично, був лише старенький «Москвич».

У серпні цього року в обласній раді Марії Базелюк вручили грамоту за особистий внесок у розвиток підприємництва області. Жінка була збентежена. Але нагороду вона заслужила. Бо разом із чоловіком Василем довела, що успіх приходить до працьовитих. 

Історія їх родини надихає. 

Свою справу Базелюки почали ще 1991 році. Хоча, бізнесом тоді це назвати було важко. Як і усі в ті часи, вони просто виживали.

Родина мала старий «Москвіч». На ньому їздили по великим оптовим ринкам України, таких як «Сьомий кілометр» в Одесі, нічні базари у Чернівцях та інші. Скуповувалися там, брали одяг, взуття, господарські товари — і продавали це все з капоту на базарі в Тяжилові. Завжди разом — в холод, дощ і спеку.

Тоді натерпілися багато лиха. Стикалися з дорожнім рекетом, потрапляли на шахраїв.

— Одного разу купили партію взуття, а воно все на ліву ногу. Довелося викинути, — розповідає пані Марія.

На Тяжилівському базарі Базелюки торгували у вихідні. По буднях працювали: Марія — касиром на заводі ЖБК, Василь — начальником цеху на АТП. 

Так тривало до 1994. Тоді Базелюки купили на аукціоні стару поламану вантажівку ЗІЛ. Василь із сином Вовою рік працювали над тим, щоб поставити авто на колеса. Усі вихідні проводили в гаражі. Коли машина була готова, в житті родини почався новий етап. 

Базелюки купували у великої оптової фірми товар — холодильники, пральні машини, велосипеди, оцинкований посуд, інше — і везли це все на базари в районні центри Вінницької, Житомирської та інших сусідніх областей. 

— Також ми закуповували товар в українських виробників. Вони в той важкий час страждали безгрошів'ям, і нам часто доводилось робити попередню оплату, щоб отримати товар. Також співпрацювали з великими оптовими фірмами. Тоді були важкі роки, завжди був ризик потрапити на аферистів. Все те довелося пройти, - розповідає пані Марія. 

Суміщати роботу і бізнес Базелюки вже не могли. Звільнилися. Стали справжніми підприємцями. І знову ж таки — всюди разом. Чоловік за кермом ЗІЛа, жінка — поряд із ним.

Василю Базелюку тоді було — 39 років, Марії — 35. Їх сину Вові — 13, донці Тані — 9. 

— Серце за дітей боліло, бо часто доводилось залишати їх одних. Але вони гарно вчилися. Радували нас, — каже пані Марія.

Справи пішли в гору. У 2002 році Базелюки купили складські приміщення на Старому місті. Стали самі займатися оптовою торгівлею.

З часом відкрили у Вінниці кілька своїх магазинів. Продавали людям побутову техніку. Товар купували у великих торгівельних мережах чи напряму у виробників. Тоді фірма називалися просто ЧП «Базелюк». 

«ВМ-Технікою» мережа магазинів стала у 2011 році. «В» — Василь, «М» — Марія. 

— Це наші діти вирішили так назвати. На сімейній раді, — каже пані Марія.

Зараз «ВМ-Техніка» — велика мережа магазинів і складів побутової техніки. П’ять магазинів — у Вінниці, по одному у Жмеринці, Житомирі, Бердичеві, Могилів-Подільському, Білій Церкві. На Покрову, 14 жовтня, планують відкрити ще один магазин у Житомирі.

Замовити товар можна також в сайті торгівельної мережі: vmtehnika.com.ua

Користь від «ВМ-техніки» для держави — це мільйони сплачених у бюджет податків і сотні працевлаштованих українців. А для покупців — широкий вибір, низькі ціни і якісне обслуговування. 

Марія Базелюк каже, що від самого початку їх бізнес був саме родинним. Таким він залишився і зараз. Кожне важливе рішення приймається на сімейній раді. За роки її склад поповнився новими членами. Син засновників компанії Володимир Базелюк долучив до великої родини дружину Наталю, а донька Тетяна - чоловіка Андрія. Тепер «ВМ-Технікою» керують шестеро людей. Але беззаперечним лідером вважають найстаршого — Василя Базелюка. 

— А ще підростає нова зміна. Уже є четверо онуків, троє ходять в школу, один — в садочок. Буде кому продовжити нашу справу, — радіє пані Марія.

Усі Безелюки живуть поряд — на Старому місті.  

— Ми щаслива сім’я. Бо дружні. І чесні. Ніколи нікого не обманювали. Дітей змалечку привчали, що жити потрібно правильно. По совісті. І тоді зроблене тобою добро, повернеться добром.

Марія Базелюк каже, що у держави вони ніколи нічого не брали. Навіть дітей в університетах вчили за власний рахунок. Хоча Володимир і Тетяна вчилися гарно, тому спокійно могли поступити на бюджет.

— Нам неважко було заплатити за навчання сина і доньки, тому вирішили, нехай бюджетні місця дістануться іншим дітям. Так буде правильніше. 

Базелюки — патріоти. Усі. Спілкуються виключно українською мовою. Підтримують партію «Свобода». Володимир Базелюк — депутат міської ради, очолює міську організацію партії. Його батько Василь та зять Андрій — також члени «Свободи».

Під час Революції Гідності уся родина була на Майдані. Коли почалася війна — підтримували українських військових в зоні АТО. Передавали їм одяг та продукти. Купили солдатам автомобіль «Форд». А багато тих, хто повернувся з зони АТО, знайшли нову роботу в магазинах «ВМ-Техніки». Родини двох українських бійців щомісяця отримують від підприємства матеріальну допомогу.  

— Ми ніколи не ставили собі мети просто заробити гроші. Ми хотіли працювати. І працювали багато, щоб добре було не тільки нам, а й іншим.

Не дивлячись на складні умови для підприємців в нашій державі, родина Базелюків нікуди не планує виїжджати. Хочуть розвивати свій бізнес тут. Сплачувати податки в казну України, а не в офшори.

Пані Марія каже:  

— Сподіваємось, що держава зміниться, в ній стане комфортно жити всім. І кожен буде пишатися Україною.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up