Інженер кінотеатру «Родина» Віра: Робота кіномеханіка втрачає романтизм

Інженер кінотеатру «Родина» Віра: Робота кіномеханіка втрачає романтизм

Нежіноча робота. До показу на великому екрані фільми проходять довгий шлях. Від кіномеханіка та інженерів залежить, чи зможе відвідувач кінотеатру побачити результат усього знімального процесу.

— Працювати в кіно прийшла у 1973 році, після закінчення курсів кіномеханіків у четвертому училищі, — розповідає Віра Худик. — У дитинстві у нас всі «хворіли» кіно. Це було дуже романтично. У парку тоді стояв дерев’яний кінотеатр «Промінь».
Починала працювати у кінотеатрі «Росія». У той час у Вінниці було вісім кінотеатрів, побувала у всіх.

За словами Віри Костянтинівни, зарплата кіномеханіків завжди була маленькою, а відповідальність — великою. Жінка починала працювати в кінотеатрі за 62 рублі. Інженер у той час отримував 120.

— Потрібно добре розбиратись у техніці, знати електрику і нести відповідальність за техніку безпеки, — каже жінка. — Ситуації різні бувають. Плівка горюча. Кіномеханік повинен знати, як себе поводити, щоб у залі не було паніки і люди одне одного не душили.

Відео дня

За словами жінки, зараз фільми на плівці привозять рідко.

— Останнього разу показували українського «Поводиря»,  — розповідає пані Віра. — Тепер картини більш у цифровому форматі йдуть. Робота кіномеханіка, як такого, втрачає романтизм. Усе простіше стало: натиснув кнопку — комп’ютер сам показує. Великого розуму не треба, хоча теж є свої нюанси.

За 44 роки роботи у сфері кіно Віра Худик передивилася майже всі фільми, які показував кінотеатр.

— Зараз стало важче знайти якогось цікавого режисера-новатора, — каже жінка. Дивишся фільми і бачиш старі картини, з яких вони скопійовані. Спецефекти стали кращі, але авторських задумок поменшало.

Серед улюблених фільмів Віра Костянтинівна називає «Політ над гніздом зозулі», трилогію «На кілька доларів більше» та «Тіні забутих предків».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Vladimir Molotov

    я поражаюсь шеф редактору. надо было ещё больше урезать.

    довольно интересный материал, и 10 строчек.

    /а вообще, чему я удивляюсь… откуда ж у Родины деньги?/
  • Задунайский Торонтуй

    Упомянутый "Промінь",  кстати, изначально назывался "Луч". Променем он стал после капитальной перестройки. Это был очень уютный и удобный детский кинотеатр...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up